Volání minulosti

Minier_Udoli_audio
Když se vám z telefonu ozve hlas někoho, koho jste nejenom roky neviděli, ale ještě jste se domnívali, že už ani nemusí být naživu, jde určitě o překvapení. Když navíc přenosem zkreslený a rozrušený hlas volá o pomoc, asi jen málokdo zůstane netečný. Minulost se někdy dožaduje nové pozornosti.

Jednou z březnových novinek roku 2021 se na serveru Audioteka.cz stala i další audiokniha Bernarda Miniera Údolí (La Vallée, 2020, česky 2021). Interpretace se ujal Jiří Swarz. Překlad je opět dílem Jiřího Žáka.

Práci francouzského autora Bernarda Miniera jsme si již několikrát představovali. Těžiště jeho románové tvorby leží hlavně v sérii, jejímž hlavním hrdinou je policista Martin Servaz. Nicméně mimo příběhy majora Servaze jsme se měli možnost setkat třeba s titulem Na okraji propasti, jenž se na serveru Audioteka.cz jako zvuková kniha objevil v roce 2020. Dnes představované Údolí je již šestým dílem zmíněné série, na jejímž počátku stál Mráz (Glacé, 2011, česky 2015). Následovaly knihy Kruh (Le Cercle, 2012, česky 2015), Tma (N´éteins pas la lumière, 2014, česky 2016), Noc (Nuit, 2017, česky 2018) a Sestry (Soeurs, 2018, česky 2019). A abychom měli stávající nabídku audioknih Bernarda Miniera kompletní, je třeba zmínit ještě další mimosériovou nahrávku s názvem Zkurvenej příběh (Une putain ďhistoire, 2015, česky 2017).

Šesté pokračování případů Martina Servaze nás zavede do doby navazující jen s drobným odstupem na pátý díl. Servaz se sice nečekaně stal otcem osmiletého chlapce (pro ty, kdy neznají celý předchozí příběh: hoch je doopravdy Servazovým synem, jenže chlapcovu těhotnou matku unesl jistý padouch… a víc si přečtěte sami), jemuž za dramatických okolností a za cenu darování vlastního orgánu zachránil život, zároveň ho ale celý proces stál i degradaci z hodnosti majora na kapitána. K tomu byl až do skončení práce vyšetřovací komise postaven mimo službu. Jednoho dne mu ale zazvoní telefon. Na druhé straně se ozve vyděšený hlas, který neslyšel více než osm let. Matka jeho syna, o níž po celou tu dobu netušil, je-li vůbec ještě naživu, mu roztřeseným hlasem sděluje, že právě uprchla ze zajetí. Pak se hovor přeruší. Martin neváhá dlouho. Vydá se na cestu a začne své vlastní pátrání. Na místě se setká se svou bývalou kolegyní, která v této oblasti velí vyšetřovacímu týmu. Najednou se ale kolem začínají objevovat mrtvoly. Hodně drasticky usmrcené. Se zjevnou symbolikou, byť prozatím s nejasným sdělením. Vrah či vrahové navíc odpálí skálu tak, aby zával uvěznil všechny obyvatele uvnitř uzavřené oblasti. V údolí.

Při recenzích audioknih obvykle o osobě překladatele nemluvím. V tomto případě ale stojí za to učinit výjimku. Všechny do češtiny přeložené Minierovy tituly připravil Jiří Žák. Kromě faktu, že tento vysoce aktivní překladatel působí také jako poměrně plodný autor, je pro nás zajímavá i skutečnost, že sám namluvil první čtyři „servazovky“. My se dnes ale díváme na pokračování šesté a to, stejně jako páté, namluvil Jiří Schwarz. Zkušenosti z jeviště, filmu i televize, ale i z bezpočtu nadabovaných audioknih určitě nezapře. K postavě svérázného a protřelého kriminalisty se jeho hlas nepochybně hodí. A dokonce ani při přednesu nezkresluje nepřeložené anglické výrazy, což byla má jediná výtka jeho předchůdci. Přesto mně osobně víc vyhovoval projev Jiřího Žáka. Ale stejně jako u všeho, i tady jde jen a pouze o otázku osobních preferencí. Dokonalý přednes Jiřího Schwarze dokáže pohltit. Má poznámka je tedy jen projevem klasického problému změny interpreta u série během jejího vydávání. Ostatně podobně jsme si namísto Hynka Čermáka v roli Harryho Holea v příbězích Joa Nesbøho nedávno zvykali na Davida Matáska. A i oni oba jsou skvělými interprety.

Na rozdíl od předchozích románů shledávám děj Údolí méně komplikovaným. Neznamená to, že by byl méně vzrušující, obsahoval menší počet překvapení a dějových zvratů, to ani náhodou. Ale celkově, snad je to tím „uvězněním“ do omezeného časového i prostorového rámce, vyznívá příběh tak nějak celistvěji, kompaktněji, bez nadměrného množství odboček a vedlejších zápletek. Mám dojem, že věcem prospívá čas od času trochu zpomalit. Kdyby byla každá z knih „servazovek“ stejně akční, člověk by je za chvíli od sebe možná ani nerozeznal.

Jak už jsem psal při jiné příležitosti, Bernard Minier nepatří mezi autory chrlící rok co rok novou knihu. Ostatně i svou prvotinu vydal až těsně po padesátce, z čehož je patrné, že své dílo nechává dostatečně uzrát a víc než na kvantitu hledí na kvalitu. A u té rozhodně dosahuje těch nejvyšších úrovní. Nepodařilo se mi zjistit, chystá-li na letošek nějakou novinku. Vzhledem k jeho obvyklým intervalům se ale taková možnost nejeví moc pravděpodobná. Nevadí. Snad se nějakého dalšího pokračování případů majora Martina Servaze dočkáme třeba o rok později. Na dobré věci se vyplatí počkat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí

Minier, Bernard

Voxi, 2021

Napsat komentář