Není všechno dobré, co krásně vypadá

Pratchett_DamyAPanove_audio
Pustit do světa krásně vypadající zlo patří k populárním tématům nejednoho starého i nového příběhu. Představte si, že pokušení jde ruku v ruce s mírou, s jakou jsou vaše schopnosti společností zpochybňovány. To je pak snadné podlehnout příslibu uznání, dámy a pánové.

Novinkou mezi zvukovými knihami Terryho Pratchetta se před koncem září 2020 na českém knižním trhu stal titul Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997). Audioknihu pro vydavatelství OneHotBook namluvila Zuzana Slavíková.

S cyklem Úžasná Zeměplocha (Discworld) se potkáváme již posedmé. V této sérii jsme se stihli podívat na audioknihy Muži ve zbrani (Men at Arms, 1993, česky prvně 1997), Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1996), Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999), Čarodějky na cestách (Witches Abroad, 1991, česky prvně 1996), Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995) a naposledy v polovině roku 2020 Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996).

Dámy a pánové si na žebříčku posloupnosti vydaných knih Úžasné Zeměplochy nárokují čtrnáctou příčku. Patříte-li mezi znalce díla Terryho Pratchetta, případně jste měli příležitost přečíst si alespoň jednu z mých recenzí na výše uvedené tituly, pak víte, že zeměplošské příběhy se ještě dělí do několika tematických souborů. Dnes představované dílo spadá do skupiny vyprávění o čarodějkách a mezi produkty OneHotBook zaujímá pořadové číslo tři hned po Soudných sestrách a Čarodějkách na cestách. Zároveň ale přesahuje i do povídání o Neviditelné univerzitě s její pozoruhodnou skladbou mágů.

Podobně jako v obou předchozích knihách, i v Dámách a pánech potkáme Bábi Zlopočasnou, Stařenku Ogovou a jejich výrazně mladší kolegyni Magrátu Česnekovou. Ostatně kolem Magrátiny nadcházející královské svatby se tentokrát všechno točí. Jak se stalo, že Magráta míří na královský trůn, se dozvíte právě v Čarodějkách na cestách. Nebyl by to ovšem Terry Pratchett, kdyby se spokojil s jednoduchou zápletkou. A tak do hry vstupuje královna elfů s celou svojí hordou v odvěké a neutuchající snaze proniknout do světa lidí a spustit divoké řádění. Pratchettovi elfové totiž nejsou oněmi krásnými a hodnými bytostmi, jak nám je mnozí jiní autoři představují. V tomto podání jde o podlé a ničení chtivé potvory, jejichž největší zábavou je ubližovat a rozbíjet.

V anotacích na knihu Dámy a pány se objevuje odkaz na Shakespearův Sen noci svatojánské. Parodovat a alternovat různé prvky skutečných dějin tvoří základní princip všech zeměplošských příběhů. Právě to mi na Pratchettově díle připadá nejzábavnější – narážet na více či méně skryté paralely s naším vlastním světem, dějinami i uměním. Tím se z četby Úžasné Zeměplochy stává nekonečný proces objevování, jehož úspěšnost je přímo závislá na čtenářově všeobecném rozhledu a zkušenostech.

Projev Zuzany Slavíkové v roli interpretky postoupil na novou úroveň. Přemýšlím, jak správně označit její výkon, když jsem na něj pěl chválu i v obou předchozích případech. Protože tentokrát se jí podařilo překonat samu sebe. Podobně jako jednohlasá dramatizace Jana Zadražila vévodí příběhům Městské hlídky, podařilo se to samé paní Slavíkové i v Dámách a pánech. Pryč jsou drobné chybky při práci s dechem, jež provázely Čarodějky na cestách, naopak přibylo zásadní rozšíření intonační škály pro různé postavy. Z poslechu se rázem stává zážitek srovnatelný se skvělým filmem, což je přesně to, co byste od profesionální práce očekávali.

Fyzické provedení zvukové knihy je v souladu se všemi jejími předchůdci. Ve skládaném papírovém přebalu nalezneme dva kompaktní disky. Vlastní příběh je na nich rozložen dohromady do čtyřiceti pěti stop ve formátu mp3. Ke čtrnácti a čtvrt hodinám poslechu pak připočtěme ještě deset krátkých ukázek z další nabídky vydavatelství OneHotBook, což je ostatně něco, na co jsme si již zvykli. Uvnitř obálky nalezneme krátké medailonky autora i interpretky, přehled již vydaných audioknih ze série Úžasné Zeměplochy a zmínku o dalším titulu Dobrá znamení (Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990, česky prvně 1996), jenž pochází ze společné dílny Terryho Pratchetta a Neila Gaimana. Dominantou celého obalu pak jsou obvyklé ilustrace Joshe Kirbyho, tak známé i z tištěných verzí.

Máte-li rádi vysoce inteligentní humor, dokonale formulované věty (skvěle vystižené překladem Jana Kantůrka), podněty nejen k pousmání, ale i k zamyšlení, pak je tvorba Terryho Pratchetta přesně to, co hledáte. Dokonce i jste-li zarputilými odpůrci science fiction a fantasy, zkuste v tomto případě udělat výjimku ze svých zásad – věřím, že nebudete litovat. Dámy a pánové, představuji vám Dámy a pány!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDámy a pánové

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2020

Napsat komentář