Vražedná genialita

Pratchett_MuziVeZbrani_audio
Jsou vynálezy, které dokáží přinést lidstvu hodně dobrého. A pak jsou tu ty, které by bylo lépe nikdy neobjevit. Přesto se zdá, že právě ty druhé mají nečekanou schopnost manipulovat dějinami, nejčastěji ve své vlastní zničující režii.

Konečně jsme se dočkali: vydavatelství OneHotBook představilo další zvukové zpracování jedné z knih Terryho Pratchetta Muži ve zbrani (Men At Arms, 1993, česky prvně 1997). Interpretace audioknihy připadla Janu Zadražilovi.

Muži ve zbrani jsou patnáctou knihou slavných příběhů Zeměplochy (Discworld), jež spadá do sady zaměřené na dobrodružství členů Městské a Noční hlídky. Vydavatelství OneHotBook ve stejné řadě již představilo osmou knihu zeměplošské série s názvem Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995, audio 2018). Kromě zmíněné série jsme se v roce 2018 měli možnost setkat i se dvěma audioknihami z bloku o čarodějkách, konkrétně se šestým zeměplošským titulem Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995) a dvanáctým s názvem Čarodějky na cestách (Witches Abroad, 1991, česky prvně 1996). Poslední dva zmíněné příběhy pro OneHotBook namluvila Zuzana Slavíková.

Dějová linie Mužů ve zbrani navazuje na Stráže! Stráže! s odstupem necelého roku. Zatímco tehdy početně spíše jen symbolicky obsazená Noční hlídka řešila problém, v němž nemalou roli hrál obrovský drak dštící oheň, tentokrát mají draci jen velice okrajovou úlohu. Mnohem více se setkáme s tématem druhové segragace. V Ankh-Morporku se objeví sériový vrah, který v rozporu se zákonem nepracuje v rámci pravidal cechu vrahů. Kapitán Elánius se žení a má řady hlídky v den sňatku opustit. Městský diktátor Patricij zkouší použít reverzní psychologii, ale tentokrát se zdá, že možná zašel při „tlačení na pilu“ příliš daleko. Kdo to bloumá po městě a likviduje zdánlivě náhodné cíle za pomoci neznámé zbraně chrlící sérii olověných projektilů? A jak to desátník Karotka dělá, že mu naslouchají prakticky všichni bez ohledu na to, jsou-li to lidé, trpaslíci, trolové či jakákoli jiná sorta bytostí?

Jako každá kniha Terryho Pratchetta i Muži ve zbrani představují geniální paralelu k mnoha oblastem lidské civilizace. Řeknu-li, že co slovo, to perla, nepůjde vůbec o nadsázku. Nasbírat podklady pro jeden příběh Zeměplochy muselo představovat obrovské množství práce. Je téměř nepředstavitelné, jak autor dokázal připravit takových příběhů dokonce čtyřicet, a přitom na to měl jen jeden jediný lidský život. K naší nezměrné lítosti dokonce velmi krátký, šestašedesátiletý. Není tedy vůbec náhoda, že v roce 1998 obdržel Řád britského impéria a v roce 2009 byl jmenován rytířem s právem užívat titul sir.

Ke geniálnímu dílu musí patřit i geniální doplňky. V našem případě se sluší zmínit hned dva. Prvním je nepřekonatelný překlad Jana Kantůrka, druhým pak dokonalá interpretace Jana Zadražila. Podobně jako v osmém zeměplošském příběhu, i v patnáctém Jan Zadražil dokazuje, že je jazykovým profesionálem. Dalo by se dokonce říci, že překonává sám sebe. V jeho podání se více než o prosté četbě hodí mluvit o dramatizaci textu. Přednes jde až za hranice změny hlasu pro konkrétní postavy, protože přidává i nadstavbu druhového specifika . A tak je snadné se orientovat v tom, hovoří-li trpaslík, trol, nebo kdokoli jiný, samotného Smrtě nevyjímaje. Je tím pádem velice jednoduché nechat se vtáhnout skvěle propracovanými hlasy do úžasné a vzrušující škály zážitků a životních mouder.

Muži ve zbrani přicházejí na trh ve standardním papírovém obalu dekorovaném jak původními ilustracemi Joshe Kirbyho, tak obvyklými mini medailonky autora i mluvčího. Audiokniha je rozdělena mezi dvě klasická CD média. První disk hostí jednadvacet stop ve formátu mp3, jejichž celková délka představuje sedm hodin a dvacet jedna minut čistého času, zatímco druhé médium při stejném počtu stop přináší bez tří minut sedm poslechových hodin. Nicméně na závěr se šťastní majitelé kompletu mohou těšit na pro OneHotBook obvyklou sadu upoutávek z ostatní tvorby vydavatelství. V našem případě je takových vzorků hned sedmnáct.

Dalším titulem Zeměplochy zaměřeným na Městskou hlídku je devatenáctá kniha s názvem Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999). Podle reklamy na druhé straně přebalu Mužů ve zbrani se zdá, že tentokrát přijdou na řadu zase čarodějky, a to prostřednictvím čtrnácté knihy série Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997). A mezi chystanými je údajně i jedenáctá kniha Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996), jež se podobně jako předchozí zmíněná zaměřuje na mágy, ale hlavně na svéráznou postavu Smrtě. Zdá se tedy, že se rozhodně máme na co těšit. Nevím jak vy, ale já už se nemohu dočkat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuži ve zbrani (audiokniha)

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2019

Napsat komentář