V pohádkách jde o život

Pratchett_CarodejkyNaCestach_audio
Pohádky se obecně považují za příběhy, v nichž dobro porazí zlo, padouši budou potrestáni a kladné postavy naopak odměněny. Příběhy mají svou vlastní sílu. Jsou ale opravdu bezpečné?

Vydavatelství OneHotBook nadělilo svým zákazníkům na sklonku podzimu 2018 hned dvě další audioknihy ze série Úžasná Zeměplocha Terryho Pratchetta. K již před půl rokem uvedené interpretaci Soudných sester (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995) se připojily Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995) a Čarodějky na cestách (Witches Abroad, 1991, česky prvně 1996). Oba tituly vycházejí z původních překladů Jana Kantůrka. V případě dnes představovaných Čarodějek na cestách navázala na úspěšné načtení Soudných sester opět Zuzana Slavíková.

O Terry Pratchettovi už byly napsány bez přehánění stovky, ne-li tisíce stránek. Nebudu se tedy pouštět do suplování encyklopedií a stejně tak nemá smysl opakovat data a úvahy z recenze Soudných sester či titulu Stráže! Stráže! Pojďme se tedy vrhnout rovnou na naše čarodějky.

Čarodějky na cestách jsou dvanáctým vydaným dílem série Úžasná Zeměplocha. Zároveň jsou druhou knihou o skupině vesnických čarodějek Bábi Esme Zlopočasné, Stařence Gitě Oggové a mladé Magrátě Česnekové. Zatímco v Soudných sestrách čarodějky prakticky nevytáhly paty z domácích hor Beraní hlavy a Lancre, v případě dvanáctého dílu už název potvrzuje, že vše bude jinak. Zdánlivě nevinná věc, sudičkování, se ukáže jako vysoce riziková práce. Ve chvíli, kdy se jediná praktikující sudička v Lancre odebere na věčnost, začíná poprask. Dříve než Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová stačí najít v Desiderátině závěti i její kouzelnou hůlku, ukáže se, že post sudičky zdědila mladá Magráta. Že se to oběma starším nebude líbit, je poměrně očekávatelný fakt. A přestože se dle závěti má na cestu za nedokončenou sudbou do daleké Genovy vydat nová sudička samotná, vyrážejí nakonec čarodějky všechny tři.

Terry Pratchett tradičně využívá popis cesty jako příležitost stvořit mnoho humorných situací. Zároveň nechá své hrdinky proplouvat celou řadou klasických pohádkových i vybájených příběhů, aby ty pak pod vlivem našich čarodějek nedopadly podle původního vzoru. V typických pohádkách nechybí Červená karkulka ani Šípková Růženka, ale narazíme i na území pod nadvládou děsivého upíra. Toho ponechá autor jakoby mimoděk na pospas jednookému kocouru Stařenky Oggové Silverovi. Úsměv zaručen. Zvláště vydařená je zastávka v městečku, v němž se již tradičně pořádají běhy s býky. Že letos neproběhnou úplně stejně jako jindy, není asi třeba ani zmiňovat. Pohádku po pohádce se čarodějky dopracují až do Genovy, kde spěje ke svému upravenému konci Popelčin příběh.

Původních tři sta osmdesát stran tištěné předlohy převedli u OneHotBook do bez mála čtrnácti a půl hodin mluveného slova.  Dva kompaktní digitální disky tak obsahují čtyřiceti tři stop formátu mp3 pro vlastní Pratchettův příběh, plus jako obvykle řadu ukázek z další tvorby vydavatelství. Přebal zdobí ilustrace Joshe Kirbyho a stejně jako v případě obou zbylých „pratchettovek“ z produkce vydavatelství jsou obě „cédéčka“ uložena v papírových kapsách rozloženého obalu.

Co dělá z Čarodějek na cestách trhák, je samozřejmě genialita a úžasný rozhled jejich tvůrce. Jistotu úspěchu na českém trhu ale pojišťuje neméně dokonalý překlad Jana Kantůrka, dvorního překladatele zeměplošských příběhů. A do třetice všeho dobrého, u audioknihy se podařilo potvrdit předchozí dva klady i výběrem interpretky. Zuzana Slavíková dělá z prostého přednesu skvělou dramatizaci a svou schopností přizpůsobit hlas představované postavě tak, že si ji nelze splést, nabízí zážitek blízký filmovému zpracování. Stačí se jen zaposlouchat a úžasný nový svět se vám rozehraje před očima v celé své fascinující kráse.

Vzhledem k nastolenému trendu se dá předpokládat, že další audioknihou v této sérii bude čtrnáctý titul Úžasné Zeměplochy s názvem Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997), v němž se svět mágů setká se světem čarodějek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějky na cestách (audiokniha)

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2018

Napsat komentář