Finální střet

Pratchett_Gaiman_DobraZnameni_audio
Naplánovat apokalypsu vyžaduje určitě spoustu úsilí a dokonalého souladu mnohých zúčastněných. S čím ale ti Nahoře (nebo Dole) obvykle nepočítají, jsou osobní zájmy běžných pěšáků. Což se nakonec vlastně může ukázat jako Dobrá znamení.

Na počátku března 2020 rozšířila nabídku vydavatelství OneHotBook audiokniha autorské dvojice Terry Pratchett a Neil Gaiman Dobrá znamení (Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990, česky prvně 1997). Překlad pochází z dílny Jana Kantůrka. Interpretace byla pod režijním vedením Hynka Pekárka svěřena Janu Zadražilovi.

Těch několik čtenářů, kteří sledují mé recenze alespoň trochu pravidelně, už asi postřehlo, že mám pro dílo Terryho Pratchetta slabost. Naposledy jsme si představili zvukovou podobu devatenácté knihy série Úžasná Zeměplocha (Discworld) Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999). Tentokrát si ale budeme povídat o knize, na které spolupracoval ještě i Neil Gaiman. Přestože i on je velmi produktivním autorem a českých překladů se dočkalo hned několik desítek jeho prací, nemohu se zbavit dojmu, že jeho přínos není u nás úplně doceněn. Pravdou ovšem je, že velkou část Gaimanova díla uvedeného v češtině představují povídky. My jsme o něm v této souvislosti mluvili v rámci recenze sbírky Nejlepší britské krimipovídky (The Mammoth Book of Best British Mysteries 10, 2013, česky 2018).

Přestože Dobrá znamení nepatří do Pratchettova hlavního proudu, jeho rukopis je nepřehlédnutelný. Klasicky suchý anglický humor, vyslovení zjevného způsobem, který rozesměje bez ohledu na očekávatelnost sdělení, to všechno přispívá k úspěchu i tohoto díla. Přidejme ještě téma blížící se apokalypsy a neotřelý pohled na otázky víry a máme před sebou román, který pobaví, poučí a přinutí k zamyšlení. Často se spekuluje o vzájemném poměru přispění obou autorů k celkovému dílu. Vězte tedy, že oni sami odhadovali míru své participace v poměru tři ku dvěma ve prospěch sira Pratchetta. Nicméně Dobrá znamení se dočkala i své filmové podoby ve formě šestidílného seriálu, na němž již po kolegově smrti odvedl obrovskou dávku práce právě Neil Gaiman.  Jak tvrdí, udělal všechno pro to, aby byl s výsledkem spokojen i Terry Pratchett, kdyby se býval zfilmování dožil. Dlužno podotknout, že ať už to bylo jeho přispěním, či shodou šťastných náhod, seriálová podoba kopíruje svou předlohu více než zdařile.

Dobrá znamení budují příběh na klasickém biblickém výkladu lidských dějin. Svět v nich byl stvořen před šesti tisíci lety a obě hlavní postavy, démon Crowley a anděl Azirafal, byli u prvotního hříchu a vyhnání Adama s Evou z rajské zahrady. Tolik ke krátkému úvodu. Hlavní dějová linie ovšem probíhá v době vzniku knihy, tedy na přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století. Pro zajímavost: filmová podoba svoji současnost posunula do „své“ doby, tedy na konec druhého desetiletí jednadvacátého století. Crowley má za úkol podstrčit právě zrozeného zplozence pekla lidským rodičům, aby po jedenácti letech mohlo jeho přičiněním dojít ke zničení světa během finální konfrontace Nebe a Pekla. To vše za účasti čtyř známých jezdců Apokalypsy: Hladu, Války, Smrti (že by Smrtě? – viz Úžasná Zeměplocha) a Znečištění (původní Mor byl nahrazen, neboť odešel, slovy autorů, počátkem dvacátého století do důchodu). Čtenáři již jistě tuší, že nic nebude takové, jak bylo naplánováno. Dobrá znamení jsou totiž nejen sondou do lidské sebedestrukce, ale i do různých forem přátelství budovaného po tisíciletí mezi představiteli dvou znesvářených táborů. Jak moc nám toto schéma připomíná Anděla Páně z českých filmových luhů a hájů?

Kromě dokonalé předlohy dodává audioknize pomyslnou tvář hlavně její interpret. V tomto konkrétním případě se role vypravěče ujal Jan Zadražil, což znamená jediné: absolutní úspěch. Ostatně stejně pochvalně pěji ódu na jeho adresu již poněkolikáté a vždy v souvislosti s dílem Terryho Pratchetta. Vzpomeňme na tituly Nohy z jílu, Stráže! Stráže! a Muži ve zbrani. Ani v případě Dobrých znamení na nás nečeká žádné nepříjemné překvapení – právě naopak. Jejich poslech se hravě promění v reálný prožitek a vizualizaci, jež může směle konkurovat zmíněnému filmovému provedení.

Stejně nadšeně musím zmínit i osobnost překladatele Jana Kantůrka. A budu se jen opakovat, když připomenu, že jeho české verze nejsou jen prostým převodem z angličtiny, ale mistrovským vyprávěním dle anglické předlohy. Pokud patříte k těm několika málo čtenářům, kteří nejsou s dílem Terryho Pratchetta do detailu obeznámeni, pak vězte, že Jan Kantůrek se stejnou dovedností zpracoval celou Úžasnou Zeměplochu, překládal i minisérii Johnny (Jen ty můžeš zachránit lidstvo, Johnny a mrtví a Johnny a bomba) a další, s výjimkou snad jen trilogie Vyprávění o Nomech (Velká jízda, Velký boj a Velký let), o kterou se postarala Helena Hrychová.

Zvukové provedení Dobrých znamení přichází klasicky na dvou kompaktních discích, jejichž obálka je dekorována snímky z filmové verze. Čtyřicet osm stop ve formátu mp3 znamená patnáct a půl hodiny mluveného slova prokládaného krátkými hudebními vložkami. I ty přispívají k vytvoření správné nálady ve vhodný okamžik. Ve chvíli psaní této recenze jsem ještě neměl fyzicky k dispozici zmíněná média – doba koronavirová zkomplikovala distribuci. Přesto se lze domnívat, že jak je u OneHotBook zvykem, bude druhý disk obsahovat i ukázky z další produkce vydavatelství. Ze stejného důvodu nemohu v tuto chvíli napsat nic bližšího ani o grafickém zpracování obálky (kromě již zmíněné titulní strany).

Jsou audioknihy, které si užijete kvůli předloze. Pak narazíte na takové, které vás polapí hlavně díky hlasu interpreta. A pak jsou tu zpracování děl Terryho Pratchetta od vydavatelství OneHotBook namluvená (spíše dramatizovaná) Janem Zadražilem. Onu poslední variantu můžete poslouchat stále dokola a pořád vás bude bavit. Novinkou vydavatelství je čerstvě Pratchettův Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996). Řady vypravěčů nově vedle Jana Zadražila a Zuzany Slavíkové rozšíří ještě Jan Vondráček. O tom si, doufám, povíme brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrá znamení

Gaiman, Neil – Pratchett, Terry

OneHotBook, 2020

Napsat komentář