Ve službě

Pratchett_StrazeStraze_audio
I ten nejlépe fungující společenský organismus potřebuje mít k dispozici nějaké ochránce pořádku a prosazovatele zákona. Perfektní znalost práva a seznamu nařízení může pak ve spojení s dokonalou morálkou změnit svět. Doslova.

V polovině roku 2018 jsme si velmi obsáhle povídali o nové řadě audioknih z produkce vydavatelství OneHotBook, jíž se staly příběhy Zeměplochy sira Terryho Pratchetta. Jako první počin v této, doufejme, slibně rozjeté aktivitě se na trhu objevila Zuzanou Slavíkovou namluvená šestá kniha řady Úžasné Zeměplochy s názvem Soudné sestry. V listopadu 2018 nám vydavatel představil hned dva nové tituly této série. Konkrétně osmý díl s názvem Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995) a dvanáctý, nazvaný Čarodějky na cestách (Witchis Abroad, 1991, česky prvně 1996). Dnes si přiblížíme první ze zmíněných.

Stráže! Stráže! jsou prvním příběhem Zeměplochy, kde se objeví jednotka Městské hlídky, zde ještě pod jménem Noční hlídka. Seznámíme se s jejím zatím ještě pofidérním velitelem kapitánem Samuelem Elániem, na počátku knihy ztroskotancem a alkoholikem. Poznáme i zbylé dva (ano, čtete správně, ve svém neslavném období má Hlídka pouze tři členy) Nobyho Noblhocha a seržanta Tračníka. První ze jmenovaných je povahou spíše zlodějíček drobného vzrůstu. Druhý je letitý voják (jehož třicetileté manželství je šťastné hlavně díky tomu, že on pracuje po nocích, ona přes den a spolu komunikují výhradně přes psané vzkazy). Noční hlídka se ale dočká posily v podobě urostlého Karotky, svobodníka čekatele, který se do služby přihlásí na doporučení rodinného přítele. Upřímně, spouštěčem celého procesu je však skutečnost, že Karotkův otec, král trpaslíků, svému synovi odhalí šokující pravdu. Ke Karotkově překvapení mu sdělí, že nejsou stejného druhu a synův abnormální vzrůst není projevem abnormality. Karotka je totiž nalezenec a člověk. Vybaven omšelým mečem se tedy zmatený, ale extrémně čestný adoptovaný trpasličí syn vydá do Ankh-Morporku, velkoměsta nebývalého populačního složení. Další důležitou postavou v našem příběhu je ten, kdo město řídí. Je jím poněkud tajemně působící Patricij, pronikavě inteligentní muž s nebývalým přehledem. Jeho genialita kupříkladu regulovala městskou zločinnost tím, že nechal založit cechy – třeba Cech zlodějů (s definovanou kvótou krádeží a registrovanými členy s povinností vydávat svým obětem potvrzení), případně Cech vrahů (s velmi podobnými pravidly). Příběh osmého titulu Zeměplochy se rozjíždí u tajné sekty (jedné z mnoha), jejíž hlavní předsedající si usmyslí, že bude vládnout městu. Vyvolá obrovského draka a nasadí na jeho předstíranou likvidaci svého vlastního zaručeně pravého dědice dávného Ankh-Morporkského trůnu. Díky novému členu Noční hlídky a jeho poctivosti se ale nic nestane tak, jak bylo plánováno…

O dokonalosti práce sira Terryho Pratchetta jsem básnil už minule. Nemohu jinak, než se na toto prohlášení navázat potvrzujícím chvalozpěvem. Přestože se s většinou postav titulu Stráže! Stráže! setkáváme poprvé, zanedlouho je vnímáme jako blízké přátele. Jako někoho, koho známe pomalu důvěrněji než sami sebe. Takového efektu lze dosáhnout jen díky dokonalé skladbě děje, dovedné manipulaci s jazykem a případně i elegantně ukrytými, leč viditelnými odkazy na realitu našeho světa, a to jak současného, tak minulého. Pochopitelně by něco takového nebylo možné bez skvělého překladu Jana Kantůrka a v našem audioknižním podání navíc i bez oslňující interpretace Jana Zadražila, kterého můžete znát jednak z divadla, ale stejně tak z celé řady filmů a televizních seriálů. Jako jeden za všechny zmiňme nejnovější řadu Specialistů z prostředí pražské kriminálky, kde hraje jednu z předních rolí. Jan Zadražil byl v případě volby interpreta osmé ze zeměplošských knih jednoznačně trefa do černého. Jeho četba není prostým přednesem, jedná se beze sporu o dokonale uchopenou dramatizaci jednoho muže. Ať už mluví za mužskou či ženskou postavu, ať jde o lidskou bytost, trpaslíka nebo jiný zeměplošský druh, vždy je možné snadno identifikovat náturu konkrétního jedince. Takový přístup výrazně posiluje vizualizaci a ponoření se do děje. Za mne jednička s pěti hvězdičkami, jednoznačně.

Zbývá se zamyslet nad tím, proč po šesté knize Zěměplochy, Soudných sestrách, nenásledovala sedmá, jejíž název zní Pyramidy (Pyramids, 1989, česky prvně 1995). Nu, nevím to jistě, ale hádám, že se u OneHotBook rozhodli upřednostnit vydávání titulů, jež mají nějaké spojovací prvky. V případě Stráže! Stráže! tedy příběhy Sama Elánia a jeho Městské hlídky, která si na konci právě této knihy vyslouží zcela nové postavení v městské hierarchii. A v případě Čarodějek na cestách pak dobrodružství a svéráznou filozofii čarodějek z Lancre – „bábi“ Esme Zlopočasné, „stařenky“ Gity Oggové a dalších. Vnímám to jako rozumné rozhodnutí a je-li to opravdu tak, mohli bychom se teoreticky příště těšit na patnáctou knihu série Muži ve zbrani (Men at Arms, 1993, česky prvně 1997), případně čtrnáctou Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStráže! Stráže!

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2018

Napsat komentář