Praha, Vídeň a Varšava ve 20. století

Neporazene_uvodni
Kniha Neporažené! Praha – Vídeň – Varšava přináší zajímavý pohled do historie a vývoje těchto evropských metropolí během dramatického 20. století. Zjistěte, jak se měnila během tehdejších nejvýznamnějších událostí.

Kniha o vývoji tří středoevropských metropolí v „krátkém“, ale dramatickém 20. století nás provede od vzniku republik na troskách imperiálních monarchií roku 1918 přes převážně optimisticky naladěnou dobu meziválečnou, přes období trauma, jaké pro všechna tři města více či méně znamenala drastické nacistické okupace, přes dobu poválečné rekonstrukce a následně pro Prahu i Varšavu nelehké komunistické období až k pádu komunismu roku 1989. Hlavní pozornost autoři věnují zápasu městských samospráv se státem o reálnou možnost určovat směry urbanistického, ale i ekonomického a sociálního vývoje jejich města, rozhodovat o prioritách výstavby, samostatně řešit akutní problémy. V době diktatur strana a stát vyvíjely značné úsilí o omezení až zničení občanských struktur a vyřazení městských reprezentací z rozhodovacích procesů. Města však vždy znovu nacházela energii k obratu směrem k samostatnosti a autonomii v rozhodování.

 

Neporažené! Praha – Vídeň – Varšava

Tři metropole v převratech 20. století
Autoři: Jiří Pešek a kolektiv

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3491-5
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Neporažené! Praha – Vídeň – Varšava vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Možná lze předpokládat, že čtenáři této knihy znají tři zkoumaná města z autopsie a snad si již o nich i mnohé přečetli. Přesto jsme dospěli k závěru, že bude užitečné ony tři metropole nejprve představit na bázi událostních dějin. Podstatné bude i seznámení s řadou klíčových osobností oněch měst, především samozřejmě primátorů/starostů, v pražském případě i představitelů Státní regulační komise (dále SRK), kteří
hráli (především obdivuhodně všestranný Eustach Mölzer) podstatnou roli při utváření Velké Prahy doby meziválečné.
Je samozřejmé, že tři tematizovaná, rámcově srovnatelná města měla svá specifika. Rozdílné bylo již pojmenování nejvyššího představitele města: „primátor/starosta“ v Praze, „starosta“ ve Vídni (Bürgermeister – na rozdíl od německých „říšských“ měst, která obvykle mají Oberbürgermeistera) a konečně „prezident hlavního města“ (prezydent miasta stołecznego) ve Varšavě. Nejde nám však o to, nořit se do správních a samosprávných specifik a terminologických zvláštností, pokud podstatným způsobem neovlivňovaly vztah městské samosprávy (a přenesené státní správy) ke státu a jeho vládě. (str. 38)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Prof. PhDr. Jiří Pešek (1954) se zaměřuje na výzkum interdisciplinárních témat kulturních, sociálních, městských a univerzitních dějin 16.–20. století.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeporažené! Praha – Vídeň – Varšava
Tři metropole v převratech 20. století

Pešek, Jiří

Academia, 2024

Napsat komentář