Zločin v režii nemrtvých

Pratchet_NohyZJilu_audio
Ve velkém městě dochází k velkému počtu zločinů. A to zvlášť v případě, kdy životní prostor v aglomeraci sdílí bezpočet různých druhů bytostí – od lidí, přes trpaslíky a troly, až po nemrtvé a i ty, kdo o své uznání za živé teprve bojují. Krev mé krve, jíl mého jílu.

Na počátku prosince 2019 rozšířilo vydavatelství OneHotBook svou sadu knih Terryho Pratchetta o titul Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999). Překlad předlohy je dílem Jana Kantůrka. Interpretace připadla Janu Zadražilovi.

Nohy z jílu jsou devatenáctou knihou série Úžasná Zeměplocha (Discworld). V nabídce vydavatelství OneHotBook se tato audiokniha objevuje jako pátá realizace pratchettovské série, jejíž součástí se zatím staly příběhy Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995, audio 2018) a Muži ve zbrani (Men At Arms, 1993, česky prvně 1997) ze sady o Městské hlídce a Čarodějky na cestách (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995) a Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995) z cyklu o čarodějkách.

Městská hlídka pod vedením sira Samuela Elánia řeší celou řadu problémů, které, ač se to na první pohled nezdá, spolu samozřejmě úzce souvisejí. Kdo zavraždil staříky, kteří nikoho neohrožovali? Proč zemřelo dítě a jeho babička? Kdo stojí za rozbíjením golemů? A v neposlední řadě: kdo se snaží otrávit vládce města lorda Vetinariho? Je možné, že by mohl desátník Noblhoch být skutečně šlechticem? Po většinu četby/poslechu hledáme v Nohách z jílu odpovědi na zmíněné otázky a bezpočet dalších. Devatenácté pokračování zeměplošské série ale přináší i jiná zajímavá témata, jak je ostatně u všech Pratchettových knih pravidlem. Za všechna zmíním třeba snahu trpasličí dámy prolomit druhová tabu a vymanit se ze společenských předsudků v souvislosti s rozdíly mezi pohlavími. A jako obvykle i tentokrát narazíme na nezbytnou projekci rasových otázek, již v Zeměploše ztvárňují různé druhy bytostí a jejich generační spory.

Ve všech příbězích Úžasné Zeměplochy z pera sira Terryho Pratchetta vydaných v češtině se snoubí genialita autora a dokonalost překladatele Jana Kantůrka. Není tedy náhodou, že načtení zvukových verzí dobrodružství Ankh-Morporkské Městské hlídky byla svěřena Janu Zadražilovi, který všechny výše zmíněné přívlastky ještě povýšil do další úrovně dokonalosti. Jeho dramatizace nabízí obrovskou škálu hlasů a intonací, díky nimž se z poslechu stává skutečné dobrodružství prožité na vlastní kůži. Postavy získávají v Zadražilově podání vlastní tváře i celá těla. Ne nadarmo bývá právě tento letos pětačtyřicetiletý herec a hudebník hodnocen jako jeden z nejlepších interpretů audioknih současnosti vůbec. Pozvat ke spolupráci zrovna jeho ovšem představuje dvousečnou zbraň. Ve srovnání s jeho prací se pak mnoho jiných interpretací může jevit jako nudná a bezvýrazná záležitost. Za zmínku jistě stojí i drobná hudební intermezza, jež děj oživují a na správných místech přidávají další dramatizující prvek.

Fyzické provedení Nohou z jílu nijak nevybočuje ze standardu zavedeného vydavatelstvím OneHotBook pro knihy Terryho Pratchetta. Složený papírový obal dekorovaný ilustracemi Joshe Kirbyho hostí dva kompaktní disky. Celková doba vyprávění přesahuje čtrnáct hodin rozložených do čtyřiceti šesti stop ve formátu mp3. Jako obvykle naleznou posluchači na druhém médiu ukázky z devatenácti jiných audioknih z další nabídky vydavatelství. Vnitřní strana obálky pak opět přináší krátké medailonky autora i interpreta.

Dalším titulem ze série Úžasné Zeměplochy, jehož vydání se teprve chystá, bude příběh Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996). Ten v zeměplošské sadě nese pořadové číslo jedenáct. Kromě něj si už ale čtenáři/posluchači mohou užívat novinky z dílny Terryho Pratchetta (a Neila Gaimana) Dobrá znamení, kterou vydavatelství OneHotBook představilo na začátku března 2020.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNohy z jílu

Terry Pratchett

OneHotBook, 2019

Napsat komentář