Napodobitel

za_zamcenymi_dvermi
Přemýšleli jste někdy o tom, jaký život vedou příbuzní (potomci, partneři…) nechvalně proslulých vrahů? A jak se k nim chovají ostatní lidé?

Toto téma si pro svůj psychologický thriller Za zamčenými dveřmi zvolila Freida McFadden. Nejen české čtenáře zaujala svým příběhem, který vyšel pod názvem Pomocnice. Mě si touto knihou také získala, a pokud nevíte, o čem je řeč, určitě si přečtěte mou recenzi. Freida McFadden se psaní věnuje jen ve volném čase, pracuje totiž jako lékařka. Není tedy divu, že lékařské prostředí se často objevuje i v jejích vyprávěních – lékařkou je i Nora Davisová, hlavní hrdinka zmíněného thrilleru Za zavřenými dveřmi.

Doktorka Nora Davisová (dříve Nora Nierlingová) patří k hlavním hrdinkám, které nemají jednoduchý život. Před šestadvaceti lety se stala svědkem příšerné události: zatčení svého otce Aarona Nierlinga. Aaron vždy vypadal jako vzorný spoluobčan a oddaný manžel i otec. Jenže zdání klame… Z tohoto okouzlujícího a šarmantního muže se vyklubat psychopat, který bez mrknutí oka zavraždil desítky žen. Svůj trest si odpykává ve věznici s maximální ostrahou. Jeho manželku obvinili z napomáhání při vraždách. Na rozdíl od něj situaci neustála a spáchala sebevraždu.

Ačkoli už od té doby uplynulo hodně let, jeho činy nebudou nikdy zapomenuty. (str. 12)

Nora s otcem nemluvila ode dne, kdy si ho odvedla policie. Tehdy jí bylo jedenáct let. Aaron na svou dceru nezapomněl, pravidelně jí posílá dopisy. Jenže Nora žádný z nich neotevřela, rovnou je vyhazuje. Soustředí se na svou kariéru a minulost se snaží hodit za hlavu. Ale jak všichni víme, minulosti člověk neuteče… A lidé dokážou být zlí: s vrahem odsoudí i celou rodinu. Vždyť potomci přece mají geny rodičů! Kdo ví, čeho všeho je Nora schopná…

Jak se říká, jablko nepadá daleko od stromu (str. 52)

Pak však dojde k nečekaným událostem: zemře jedna z Nořiných pacientek. To se samozřejmě může stát, jenže její tělo bylo zohaveno stejným způsobem, jakým to dělával Nořin otec – sériový vrah – svým obětem. Měl vlastní modus operandi: zaměřoval se na mladé tmavovlasé a modrooké ženy, kterým usekl ruce – později je policisté našli ukryté ve sklepě jeho domu… Jenže Aaron si odpykává svůj trest ve vězení. Nemohl tedy znovu vraždit! Kdo ženu zabil? A proč zvolil stejný způsob jako před lety Aaron? Policisté okamžitě začnou vyslýchat Noru. Podezřívají ji? Situace se ještě více zkomplikuje ve chvíli, kdy počet obětí začne narůstat…

Možná jde jen o náhodu. Celou svou duší doufám, že to tak je. Popravdě řečeno jsem ale na náhody nikdy nevěřila. (str. 69)

Vyprávění se skládá ze dvou dějových linek. Hlavní postavou (a také vypravěčkou) je vždy Nora – poznáte její současný život, který bohužel stále ovlivňuje minulost. A co všechno se stalo v minulosti (především konkrétně před šestadvaceti lety), zjistíte v druhé dějové lince. Nora vzpomíná na své dětství, na vztah s rodiči i na první lásky.

Příběhů narážejících na fakt, že nikdy nevíte, co se v rodinách (tzn. Za zamčenými dveřmi) děje, existuje mnoho. Skoro bych řekla, že je jimi knižní trh už přesycen. Na druhou stranu: i mě toto téma stále baví. Navíc Freida McFadden přišla s originálním zpracováním. Nesledujeme totiž vraha, který ve sklepě svého domu zabíjí nevinné ženy, ale jeho dceru. Té se po otcově zatčení úplně změnil život. Není divu, že si musela změnit příjmení, aby ji lidé okamžitě nepoznávali a nespojovali s Aaronem…

Freida McFadden mě opět dokázala naprosto zmást. Vůbec jsem nevěděla, do které skupiny si mám hlavní hrdinku zařadit. Chvílemi se zdálo, že nemůže za nic, co se kolem ní děje. A jindy jsem z jejího chování a náznaků nabyla dojmu, že není nevinná…

Autorka mě po celou dobu udržovala v napětí. Kapitoly často končí v nejnapínavějším okamžiku, takže jsem knihu téměř nedokázala odložit. Během čtení mě samozřejmě napadlo hned několik scénářů, jak se příběh bude dál vyvíjet. S radostí vám mohu prozradit, že jsem vraha neodhalila. Zůstala jsem tak napnutá až do smotaného závěru.

Líbila se mi předchozí autorčina kniha a ráda vám doporučím i Za zamčenými dveřmi. Fanoušci psychologických thrillerů by si ji vzhledem k originálnímu zpracování rozhodně neměli nechat ujít.

Knihu Za zamčenými dveřmi vydanou nakladatelstvím Kalibr můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa zamčenými dveřmi

McFadden, Freida

Kalibr, 2024

Napsat komentář