Citlivý a vtipný komiks o autismu

Stinka_uvodni
Jaké to je být jiná? To se formou humorného komiksu snaží vysvětlit Daniela Schreiter, autorka a ilustrátorka s Aspergerovým syndromem. Pokud vás zajímá autismus, díky této knize zjistíte, že je všechno možná úplně jinak, než jste si dosud mysleli.

Mnozí lidé, kterým jsem řekla o svém autismu, byli zpočátku velmi překvapení. Spojovali s tímto pojmem v první řadě určité filmové postavy, vysoce nadané, ale sociálně méně obdařené lidi, anebo klišé o kývajícím se dítěti, které nechce, aby se na ně sahalo. Zároveň jsem měla velký strach dotýkat se tohoto tématu, založený především na chybných informacích. A tak jsem se snažila jim svůj autismus popsat. Vůbec to nebylo tak jednoduché, protože slova sama většinou nestačila k vysvětlení tolika různých aspektů celého spektra. Místo, abych měla abstraktní „referát“, pomyslela jsem si: Proč to nenakreslím? Tak bude většina situací přece mnohem jasnější – a hele, když to k tomu bude taky tu a tam vtipné, zároveň čtenáře zbavím strachu dotknout se toho tématu. Humor s lehkostí přeskočí práh stydlivosti. Komiks ocení zájemci o autismus a o komiksy s psychologickou tematikou.

Poznámka redakce:
Čtenáře může překvapit, že je prvních patnáct stran knihy barevných, zatímco ostatní černobílé. Jde o autorský záměr, kdy se autorka vrací do minulosti, kdy ještě nevěděla, proč je jiná, a připadala si tak trochu „ve stínu“. Autorským záměrem přítomným i v německém originále jsou i občasné anglické texty v bublinách.

 

Stínka

Autorka: Daniela Schreiter
Přeložila: Kateřina Rodná

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 178×246 mm
ISBN: 978-80-262-1476-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Stínka vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázky z knihy

Stinka_ukazka1Stinka_ukazka2

Prohlédněte si další ukázky.

 

Daniela Schreiter

Daniela Schreiter (* 1982) je mladá německá ilustrátorka a kreslířka s Aspergerovým syndromem. Narodila se v Berlíně, kde žije i v současnosti. Studovala právo na HU, ráda hraje Dungeons & Dragons a samozřejmě s oblibou kreslí komiksy.

Informace byly čerpány ze stránek autorky.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další zajímavé knihy o autismu, např. Přemůžeme autismus? od Anny Strunecké, Jakou barvu má pondělí? od Carrie Cariello nebo Autismus & Chardonnay Martina Selnera. Osvětu o autismu pořádá autor Josef Chovanec, jemuž byl diagnostikován Aspergerův syndrom. Napsal knihy O kolečko míň a Vítejte v Autistánu. S problematikou autismu seznamuje nejen děti také autorka Ivona Březinová, a to v knize Řvi potichu, brácho.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStínka

Schreiter, Daniela

Portál, 2019

Napsat komentář