S autismem po celém světě

Vitejte v Autistanu
Josef Schovanec dokázal proměnit svůj handicap v podobě autismu ve výhodu. Ve své další knize vezme čtenáře prostřednictvím krátkých povídek na cestu po různých zemích světa a přiblíží mu své zážitky a postřehy s humorem a nadhledem jemu vlastním.

Přízračná stanice londýnského metra, orientální bazar, exotická gastronomie Balúčistánu… Josef Schovanec, muž s autismem a s doktorátem z filozofie, nás v souboru krátkých svižných textů zve na originální cestu po nejrozmanitějších zemích, o nichž díky svým bezprostředním zkušenostem a neokázalému úsudku dokáže vyprávět fascinující věci. Dozvíme se, v čem jsou mu blízké muslimské kraje a proč je mu nejlépe na Dálném východě. Poznáme, jaké hřbitovy na něj udělaly největší dojem, a v íránských horách objevíme zapomenutý chrám vyznavačů zoroastrismu, kde se těla mrtvých vystavovala ptákům. A pochopíme také, jak se cítí absolutní filmový analfabet v porotě mezinárodního filmového festivalu a proč se smál snímku o člověku s Downovým syndromem.
Více než čtyři desítky vtipných kapitol staví otázku po tom, co je a co není normální, do naprosto nového světla. A na základě vlastního autorova příběhu přesvědčivě ukazují, jak se dá handicap proměnit ve výhodu. Není divu, že ho milují čtenáři i účastníci jeho zábavných přednášek po celém světě.

Ukázka z knihy

Život byl k vašemu služebníku od prvopočátku krutý, neboť paní příroda mi dala spatřit světlo světa druhého prosincového dne léta Páně 1981, tedy – jak jsem se dozvěděl až mnohem později – týž den, měsíc a rok jako jisté Britney Spears. Toto neblahé datum je ale to jediné společné, co nám prozřetelnost, jež si na nás nezasedla nadmíru, dala do vínku.
Vzato ze zcela jiného soudku, narodil jsem se rovněž s autismem. Ten provází dlouhý seznam příznaků a projevů, které odborníci studují do nejmenších detailů, přičemž jeden, méně známý, měl na běh mého nicotného života dost podstatný vliv. Mám poněkud zvláštní způsob mluvy, vyznačující se pravidelnou, pomalou dikcí, jež u těch, kdo se mnou hovoří, vyvolává jednou zvědavost, jindy úsměšky. Některým filutům nedalo práci přijít na zoubek tomu, odkud vítr vane – prý za to může můj švýcarský přízvuk. (str. 14)

Vítejte v Autistánu

Autor: Josef Schovanec
Přeložila: Šárka Belisová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-789-6
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Vítejte v Autistánu vydalo nakladatelství Pasparta.

O autorovi

Josef Schovanec je francouzský filosof českého původu, syn českých emigrantů. Byl mu diagnostikován Aspergerův syndrom, lehká forma autismu. Má vlastní pořad v rádiu. Pořádá osvětu o autismu a upozorňuje na problémy lidí trpících touto chorobou. Napsal např. knihu O kolečko míň.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství PASPARTA bylo založeno organizací APLA Praha jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších oborech, a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Klade si za cíl zlepšit informovanost v oblasti poruchy autistického spektra, vydávat publikace pro odbornou a další zainteresovanou veřejnost z oblastí psychologie, pedagogiky, speciální pedagogiky a dalších příbuzných oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVítejte v Autistánu

Schovanec, Josef

Pasparta, 2017

Napsat komentář