Je autismus sexy?

autismus-a-chardonnay
Když se řekne autismus, mnoho lidí si jistě vzpomene na Rain Mana a jeho matematické schopnosti. Ale autismus není o superschopnostech… Je to prostě porucha, která si nevybírá. Jak to tedy s tímto postižením doopravdy je?

Co mají společného písek a sušenky? Nebo hokejky s plyšákem a modřiny s letákem? Zeptejte se Martina Selnera! Mimo to, že pracuje ve Slunečním domově, kde se stará o děti s autismem, oplývá totiž darem spojit dvě zdánlivě nesouvisející věci. Tyto neobvyklé dvojice mu slouží jako odrazový můstek k tomu, aby nám přiblížil svět autistických dětí a jejich i své každodenní starosti. „Drobnosti jsou tu, aby nám připomněly velké věci,“  poznamenává a v kratičkých kapitolách zároveň varuje, že život s autismem, ať už je to diagnóza vaše nebo někoho z blízkého okolí, rozhodně nevypadá jako v Rain Manovi, přesto je důležité neztrácet humor a někdy si k tomu otevřít dobré víno. Kniha Autismus & Chardonnay vychází ze stejnojmenného blogu.

Autismus & Chardonnay

Autor: Martin Selner

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-862-6
Doporučená cena: 168 Kč

Knihu Autismus & Chardonnay vydalo nakladatelství Pasparta ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka.

Ukázka z knihy

Autismus je sexy – tedy pokud ho zrovna nemáte. Kdybyste měli sestavit žebříček atraktivity různých postižení, autismus by byl díky Rain Manovi zcela jistě v čele. Všichni si myslí, že když jim trpíte, musíte mít zákonitě nějakou zvláštní schopnost – nějaký dar. Ale nemusíte. Můžete být prostě jen postižení. Máte problémy se sociální interakcí a vymýšlíte si stupidní rituály. Žádná věda v tom není. (str. 4)

Zalistujte si celou ukázkou.

Martin Selner

Martin Selner (* 1984) žije v Praze, od roku 2013 pracuje jako asistent ve stacionáři zaměřeném na lidi s poruchou autistického spektra. Od března 2016 píše o svých zkušenostech blog s názvem Autismus & Chardonnay, za který byl nominován na Křišťálovou lupu 2016 v kategorii One Man Show a v roce 2017 na cenu Magnesia blog roku.

Zdroj informaci: www.kosmas.cz

Zaujala vás tato kniha o autismu, zkuste ještě další knihu s touto tématikou.


Nakladatelství PASPARTA bylo založeno organizací APLA Praha (dnes Národní ústav pro autismus) jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších oborech, a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Klade si za cíl zlepšit informovanost v oblasti poruchy autistického spektra, vydávat publikace pro odbornou a další zainteresovanou veřejnost z oblastí psychologie, pedagogiky, speciální pedagogiky a dalších příbuzných oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAutismus & Chardonnay

Selner, Martin

Pasparta, 2017

Napsat komentář