Nové vydání Škvoreckého románu Lvíče

Skvorecky_Lvice
Nakladatelství Leda připravilo nové vydání románu Lvíče, který zaujme milostnou zápletkou, detektivní linkou i atraktivním prostředím nakladatelství, v němž se děj odehrává.

Který český román obsahuje milostný příběh rozepjatý od cynismu k osudovosti, přitom je humorný, ironický a posléze se promění v kriminální drama vrcholící odvěkou otázkou zrady a pomsty, mravního selhání a trestu? Jeho hrdinku obklopuje téměř neproniknutelné tajemství… Odpověď je jediná: jde o Škvoreckého Lvíče.
Autor, vynikající pozorovatel a vypravěč, obdivovatel F. S. Fitzgeralda a J. Conrada, umístil líčení komplikovaného dobývání slečny Lenky Stříbrné protřelým záletníkem redaktorem Karlem Lednem do pražského intelektuálního prostředí počátku 60. let, do nakladatelského zákulisí se všemi jeho intrikami a politickými kompromisy. Leden rozehraje svůj nesporný osobní šarm, vynaloží bohaté zkušenosti i pronáší vážně míněná milostná vyznání, aby dostal do postele Lenku Stříbrnou, ale ta jeho snahy odmršťuje s vtipem a ironií, až jejich dialogy připomínají Nebezpečné známosti, vrchol milostného cynismu. Jde mu stále jen o pár nocí, anebo se nakonec do černovlasé dívky s chlapeckým účesem, jejíž oči jsou „velké, černé a úplně bez duhovek. Jenom dva černé kotoučky jako z bakelitu…“ bláznivě zamiloval?
Před koncem příběhu náhle mizí humor, přichází chlad – podivné a záhadně nelogické jednání slečny Stříbrné ústí v tragédii, vraždu. Skutečného viníka bychom mohli určit sami, ještě než ho odhalí autor…

 

Lvíče

Autor: Josef Škvorecký

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-534-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Lvíče vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

Leželi jsme na uválené trávě po obou stranách dívčiny osušky. Dívka ležela na zádech, a co si myslela, bylo skryto clonou neprůhledných brýlí, které tmavě zrcadlily svět. Celým povrchem těla přijímala slunce jako nějakou svátost a moje myšlenky pobíhaly sem tam po drobných nožičkách nervů. Tohle jsem už dlouho nepoznal, tohle mravenčení. pocit něčeho úplně nového pod sluncem, co má štíhlé, nekonečně dlouhé nohy a falešné a příliš moudré oči, které jsem dosud nespatřil. Ten intenzivní pocit života. (str. 5)

 

Josef Škvorecký

Náchodský rodák Josef Škvorecký (1924–2012) patřil k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům. Po emigraci do Kanady v roce 1968 založil společně s manželkou Zdenou Salivarovou exilové nakladatelství ´68 Publishers. Je autorem mnoha knih, které byly přeloženy do několika jazyků: Tankový prapor, Hříchy pro pátera Knoxe, Prima sezóna, Farářův konec, Zbabělci, Příběh inženýra lidských duší aj. Staly se i námětem filmařů.

Další informace naleznete v našem medailonu.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLvíče

Škvorecký, Josef

Leda, 2018

Napsat komentář