Praha město literatury

Praha.mesto.literatury
Projekt Praha město literatury na podporu pražského literárního života vznikl v roce 2009. V prosinci 2014 byla Praha přijata do sítě kreativních měst literatury UNESCO.

Prestižní titul kreativní město literatury, jehož nositelem je Praha, uděluje UNESCO městům s mimořádným významem na poli literatury. Síť kreativních měst literatury UNESCO nyní sdružuje 28 měst po celém světě.

Projekt Praha město literatury nabízí od října roku 2015 rezidenční pobyty pro zahraniční spisovatele a překladatele. Nabízí šest rezidenčních míst ročně, vždy v trvání dvou měsíců. Plánovaná práce autorů mají propojení s Prahou, resp. Českem.

Dovolte zmínit alespoň několik z děl, která vznikla z pera autorů v rámci rezidenčního tvůrčího pobytu v Praze.

Liam Pieper

Prvním rezidentem byl na konci roku 2015 melbournský esejista a novinář Liam Pieper. V Praze Liam Pieper pracoval na próze věnované událostem pražského jara. Tento jeho román Hračkář (The Toymaker) v překladu Jakuba Marka vydalo v roce 2017 nakladatelství Domino.

Co ho na tématu zajímá? „V jednu chvíli má člověk v životě všechny ty obvyklé problémy jako: Jak zaplatím nájem? Tloustnu? Ještě mě má milovaná žena miluje? – a najednou se valí do města vojska Varšavské smlouvy a má problémy docela jiného rázu.“

Více o Liam Pieper https://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktivity/rezidencni-pobyty/liam-pieper/

 

José Luís Peixoto

Portugalský spisovatel José Luís Peixoto pobýval v Praze v květnu a červnu 2017. Zde pracoval na svém románu Městečko Galveias. Vydalo v roce 2017 v překladu Marie Havlíkové nakladatelství Smršť. V rámci pobytu v našem hlavním městě čerpal inspiraci pro jednu ze svých postav, spjatou s Prahou. Román pojednává o zapadlém portugalském městečku, které si žije monotónním životem, v zajetí tradičních hodnot a značné zaostalosti. Ani otřes způsobený pádem neznámého tělesa neochromí zaběhlý život v městečku. Až s narozením dítěte se začíná dění měnit.
Peixotovy romány se dočkaly ocenění na národní i mezinárodní úrovni (mj. také literární cena José Saramago, která je udělována každé dva roky za nejlepší román ve všech portugalsky mluvících zemích).

Více o José Luís Peixoto https://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktivity/rezidencni-pobyty/jose-luis-peixoto/

 

Juan Pablo Bertazza

Praha už od nepaměti inspiruje básníky. Argentinský autor Juan Pablo Bertazza objevil poezii jako mladý a od té doby je fascinován obrovskými možnostmi vyjádření, jež nabízí. Během svého tvůrčího pobytu v Praze vydal drobnou dvojjazyčnou (česko-španělskou) básnickou sbírku En el umbral de Praga / Na prahu Prahy (vydalo Novela bohemica, 2017). Zajímavostí této sbírky také je, že ji ilustracemi Prahy doplnila tchajwanská umělkyně Pei-Hsin Chen.

Více o Juan Pablo Bertazza https://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktivity/rezidencni-pobyty/juan-pablo-bertazza/

 

Tetiana Okopná

Projekt podporuje také překladatele, kteří přináší českou literaturu do své rodné země. Tetiana Okopna je ukrajinská překladatelka z češtiny. Vystudovala bohemistiku na Kyjevské univerzitě. Přeložila novelu Jozova Hanule od Květy Legátové, knihu Daniela Kaisera o Václavu Havlovi, Konec punku v Helsinkách Jaroslava Rudiše a v rámci pražského pobytu v roce 2016 také Hovno hoří Petra Šabacha.

Více o Tetianě Okopné https://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktivity/rezidencni-pobyty/tetiana-okopna/

 

PRAHA MĚSTO LITERATURY V ROCE 2018

V tomto roce uvítá Praha dalších šest tvůrčích osobností. Mezi jinými v květnu a červnu i Jaroslava Kalfaře, narozeného v Praze, žijícího v Brooklynu, NY. Jaroslav Kalfař se do dějin literatury již nesmazatelně zapsal svým prvním románem Kosmonaut z Čech. Během svého rezidenčního tvůrčího pobytu se chce věnovat práci na svém novém románu. V květnu 2018, právě v době svého pražského pobytu, oslaví Jaroslav Kalfař své třicáté narozeniny.

Více o Jaroslavu Kalfařovi http://jaroslavkalfar.com/about/, recenze jeho románu Kosmonaut z Čech např. http://www.iliteratura.cz/Clanek/38657/kalfar-jaroslav-kosmonaut-z-cech

Encarna Castillo

Další zajímavou autorkou bude v březnu a dubnu 2018 španělská spisovatelka Encarna Castillo. Encarna bude v Praze hledat stopy katalánské autorky Teresy Pàmies, která v letech 1948-1958 působila jako přispěvatelka Rádia Praha. Román se zabývá politickými změnami a jejich vlivem na obyčejného člověka.
Jedná se o druhý díl Trilogy of My Crises. První kniha z této trilogie byla vydána pod názvem Venta del Rayo.

Více o Encarně Castillo https://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktivity/rezidencni-pobyty/encarna-castillo/

www.prahamestoliteratury.cz

Pro další informace: Radka Eismannová / tel. 721 862 046 / radka.eismannova@mlp.cz

 


Přečtěte si náš krátký rozhovor s Jaroslavem Kalfařem a také recenzi na jeho knihu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHračkář

Pieper, Liam

Domino, 2017

zobrazit info o knizeKosmonaut z Čech

Kalfař, Jaroslav

Plus, 2017

Napsat komentář