Pražské putování

Praha
Když se řekne hlavní město Praha, mnozí z vás si jistě vybaví Karlův most, Pražský hrad, Václavské náměstí a mnohá další známá místa. Ale najdeme zde i méně známá kouzelná zákoutí a kavárny nebo místa spojená s erotikou. Pojďte se s dnešními knižními tipy toulat Prahou.

Název knihy Praha erotická může být pro někoho malinko zvláštní… Díky této knize objevíte místa, kde se inspirovali umělci spojení s erotickou tématikou, kde se dříve scházely skupiny lidí, které patřily na samý okraj společnosti. Možná vám unikly i některé architektonické skvosty ukazující na lidskou sexualitu.

Publikace představuje slovem a obrazem sto vybraných míst hlavního města v souvislosti s erotickým, obecněji sexuálním životem Pražanů zejména ve 20. století. Prochází jednotlivé městské čtvrti s důrazem na architektonické prvky a sochy ve veřejném prostoru, na lokality, kde žili nebo provozovali svoji živnost vydavatelé a autoři erotické literatury, ale i malíři, fotografové, filmaři, herci a zpěváci, případně různí popularizátoři, osvětáři a sběratelé, u nichž se objevovaly erotické motivy, a na instituce nejrůznějším způsobem spojené s tematikou lidské sexuality. Publikace přináší vedle úvodu a průvodních textů k jednotlivým zastavením četné ukázky z krásné i odborné literatury a bohatý ilustrační materiál.

Praha erotická

Autoři: Radim Kopáč, Josef Schwarz

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2709-2
Doporučená cena: 445 Kč

Knihu Praha erotická vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Nálevna U Dědků v ulici → Na Poříčí 44 byla do devadesátých let devatenáctého století jedním z nejoblíbenějších nočních podniků pouličních prostitutek a jejich pasáků. Stahovali se sem z okolí, když měli po práci. Podnik byl nevalné úrovně, spadal do kategorie takzvaných zapadáků. Není divu: jak prostitutka, tak pasák a kuplířka, kteří na ní parazitovali, patřili tehdy ve společenské hierarchii na samé dno. (str. 94)

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

Nenechte si ujít další knihy z edice Průvodce.

Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

————————————————

Kavárna, to není jen místo k popíjení kávy. Kavárny byly a jsou svědkem zrodu umělců, uměleckých děl a dalších životních příběhů. Vydejte se po stopách Pražských kaváren a začněte již v roce 1713 a zastavte se až v  současnosti. Co všechno mohou skrývat místa, kam lidé chodí ochutnat kávu?

Kavárenská tradice je v Čechách stará více než tři sta let. Nedílně patří k formování života a kultury české společnosti. V kavárnách se zakládala umělecká hnutí a spolky, kavárenský život obohatil literaturu, divadlo i politiku. Kavárny navštěvovali Franz Kafka, Milena Jesenská, Jan Zrzavý, Adolf Hoffmeister i Václav Havel. Kavárny jsou svědky doby, odráží se v nich dobový vkus i atmosféra. Putování po historii počínající rokem 1713 mapuje historii národa, architektury a umění. Kniha představuje současnost na vrstvách minulosti. Pátrá po zaniklých podnicích, z nichž nám zůstaly jen vzpomínky či nenápadné stopy, připomíná dlouhou historii stálic kavárenského nebe a objevuje nová zajímavá místa.

Pražská kavárna

Minulost a současnost
Autorka: Eva Bendová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-87971-16-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pražská kavárna vydalo nakladatelství Verzone.

Ukázka z knihy

První kavárnu na Starém Městě již nenajdeme; nacházela se v Krenovském domě, který stával na Staroměstském náměstí před barokním kostelem sv. Mikuláše a byl zbořen v asanaci 1901. Až do jeho zboření v prvním patře sídlila kavárna Viktoria. (str. 25)

Podívejte se na kompletní dostupnou ukázku.

Přečtěte si také ještě tento související článek.

verzone logo

Nakladatelství Verzone vzniklo v roce 2010. Prvním počinem bylo vydání tří publikací, které doprovodily sérii výstav světově proslulého malíře Zdeňka Sýkory. Vedle publikací o výtvarném umění se věnuje také dětem, především těm zvídavým. Například v ediční řadě ProPánaKrále! přináší lidové pohádky a vyprávění z různých koutů světa. Edice Xin systematicky představuje významná díla čínské literatury 20. a 21. století. Všechny knihy spojuje kvalitní výtvarné, grafické i polygrafické zpracování.

————————————————

Znáte Prahu opravdu dobře? Sáhněte po knize Praha neznámá III a uvidíte, že v hlavním městě je toho k vidění opravdu hodně a nemusíte se jen tlačit v davech na Václavském náměstí. Některá místa vás mohou opravdu překvapit!

Třetí díl Prahy neznámé nás zavede do neznámých a tajemných končin hlavního města. Objevíme Horní Nové Město s jeho sakrálními i univerzitními budovami. Poznáme kouzlo nouzových kolonií Na Kotlasce a Na Hájku a navštívíme statky v Ďáblicích. Projdeme staré Hlubočepy v údolí Dalejského potoka, zaříznutého do Prokopských skal, i prastarou ves Prosek.

Praha neznámá III

Procházky po netradičních místech a zákoutích
Autor: Petr Ryska

Počet stran: 232
Vazba: vázaný blok
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-0519-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Praha neznámá III vydalo nakladatelství Grada.

Pokud máte zájem o další tipy na výlety po Praze, přečtěte si náš článek.

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy spojené s Prahou a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi Prahu? Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha erotická

Kopáč, Radim – Schwarz, Josef

Academia, 2017

zobrazit info o knizePražská kavárna
minulost a současnost

Bendová, Eva

Verzone, 2017

zobrazit info o knizePraha neznámá III
Procházky po netradičních místech a zákoutích

Ryska, Petr

Grada, 2017

Napsat komentář