Vypravte se do Prahy!

praha
Praha je krásné město, které jistě všichni známe. Dnešní knižní tipy nám ale ukážou i jiné tváře hlavního města. Zavítáme do tajemného světa pražských legend, do zoologické zahrady a objevíme také méně známá místa, kde se nebudeme mačkat mezi turisty.

Pro ty, které zajímá pražská historie, je následující knížka jako stvořená. Pomocí ní poodhalíte spoustu starých legend, které pomáhají vytvářet magičnost našeho hlavního města.

Kniha cíleně vybírá pražské památky, kam obvykle míří kroky všech turistů, tedy Pražský hrad, Strahovský klášter, Chrám sv. Víta, Karlův most, Ungelt, Staroměstské náměstí a Staroměstský orloj, Židovské Město a další. K těmto nejnavštěvovanějším pamětihodnostem se zároveň váží staré pověsti, ze kterých jsme vybrali ty nejzajímavější. Půvaby Prahy tkví hluboko v její historii a v její nezaměnitelné atmosféře. Když jednou vstoupíte do jejích tajemných zákoutí, nedokážete se již z jejího magického objetí vymanit. Zamilujete se. Vnímáte ji všemi smysly. Mezi tóny pražských zvonů a zvonků možná zaslechnete z věže Pražského hradu i skřipky rytíře Dalibora. Na Karlově mostě se vám může klidně stát, že zavadíte o ten pravý kámen a odhalíte čarovný Bruncvíkův meč, určitě však na Staroměstské mostecké věži zahlédnete portrét odvážné lazebnice Zuzany. V kostele u Pražského Jezulátka pocítíte závan křídel sedmi strážných andělů a na Židovském Městě se stín obrovského muže z hlíny mihne kdesi za Staronovou synagogou. Socha knížete Václava na Václavském náměstí, ohnivý kostlivec nebo šílený holič v Karlově ulici…ti všichni a mnohé další legendární postavy skládají poezii staré Prahy. Mystické tajemno a historickou náladu Prahy zachytil svými vynikajícími ilustracemi malíř a ilustrátor Jan Klimeš, jehož práce vychází a je známá především v zahraničí.

Praha v legendách

Autorka: Anna Novotná
Ilustroval: Jan Klimeš

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7252-617-8
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Praha v legendách vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Pražská zoologická zahrada patří mezi nejnavštěvovanější místa ve městě. Pokud vás zajímají příběhy, které sepisoval sám ředitel zahrady, určitě sáhněte po této knížce.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek píše každý týden článek o tom, co ho zaujalo. Vzniká tak mozaika příběhů z pražské zoologické zahrady i z dalších, někdy exotických a jindy nečekaných míst. Tyto příběhy, které spojuje zájem o zvířata a lidi kolem nich, dokazují, že velká dobrodružství lze zažít nejen během vzrušujících výprav, ale také v pražské Troji – anebo dokonce jen u stolu nad starou fotografií.

Trojský lev

Autor: Miroslav Bobek

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 115×210 mm
ISBN: 978-80-87530-73-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Trojský lev vydalo nakladatelství Radioservis.

 ————————————————

Karlův most, Pražský hrad či Václavské náměstí zná každý. Praha skrývá ale i další místa, která stojí za zhlédnutí. Pojďte se toulat po úzkých uličkách a poznejte hlavní město jinak.

Projděte se po netradičních místech a zákoutích hlavního města. Společně s autorem zhlédnete zašlou slávu Barrandovských teras nebo zavítáte do „Zlaté uličky“ ve Střešovičkách, kde vás nečekají davy turistů ani nemusíte platit vstupné. Uvítá vás malebný Nový Svět i chudinská kolonie Na Slatinách. Odpočinout si můžete v lázeňském letovisku v Klánovicích nebo v Bohnicích, které vás překvapí pestrostí památek a množstvím tajuplných míst. Krásnou přírodu navštívíte v Hostavicích a prohlédnete si také luxusní Ořechovku nebo Starou Hostivař. „Obejít široký okraj města není jen turistika; je to tak trochu výzkum neznámých oblastí. Mnoho Pražáků zná řekněme Tatry jako své boty; daleko méně je těch, kteří prozkoumali Vackov nebo Butovice… Obyvatel Letné se dostane kOlšanům leda při svém vlastním pohřbu, zatímco obyvatel Královských Vinohrad zavítá spíše do Alžíru než do Petrské čtvrti.“ Karel Čapek, Obrázky z domova

Praha neznámá

Autor: Petr Ryska

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-247-5651-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Praha neznámá vydalo nakladatelství Grada.

 


Pokud vás příběhy o našem hlavním městě zaujaly, zapojte se do našich  aukcí. Najdete tam nejen tyto knihy za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha v legendách

Novotná, Anna

Práh, 2016

zobrazit info o knizeTrojský lev
ze zápisníku ředitele ZOO

Bobek, Miroslav

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizePraha neznámá
Procházky po netradičním místech a zákoutích

Ryska, Petr

Grada, 2021

Napsat komentář