Putování po kavárnách

Prazska kavarna
Kavárenská tradice má v českých zemích hluboké kořeny a ovlivnila českou společnost a kulturu. Vždyť kavárny navštěvovali umělci a literáti, vznikaly zde umělecká hnutí. Vydejte se na cestu do minulosti a seznamte se nejen s již zaniklými kavárnami, ale i s těmi, které svému účelu slouží dodnes…

Kavárenská tradice je v Čechách stará více než tři sta let. Nedílně patří k formování života a kultury české společnosti. V kavárnách se zakládala umělecká hnutí a spolky, kavárenský život obohatil literaturu, divadlo i politiku. Kavárny navštěvovali Franz Kafka, Milena Jesenská, Jan Zrzavý, Adolf Hoffmeister i Václav Havel. Kavárny jsou svědky doby, odráží se v nich dobový vkus i atmosféra. Putování po historii počínající rokem 1713 mapuje historii národa, architektury a umění. Kniha představuje současnost na vrstvách minulosti. Pátrá po zaniklých podnicích, z nichž nám zůstaly jen vzpomínky či nenápadné stopy, připomíná dlouhou historii stálic kavárenského nebe a objevuje nová zajímavá místa.

Ukázka z knihy

Na otázku, kde se v Praze poprvé vařila káva, můžeme odpovědět jen po pečlivém prostudování archivních pramenů. Novější texty o počátcích kaváren v Praze tyto údaje více nebo méně upravují a deformují, a to až do dnešních dnů. Ani s prameny to ale není nijak slavné, je totiž pouze jediný: podrobné německy psané Popsání královského města Prahy od Jaroslava Schallera z let 1794–1797. (str. 25)

Nezapomeňte na zbytek ukázky.

Pražská kavárna

Minulost a současnost
Autorka: Eva Bendová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-87971-16-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pražská kavárna vydalo nakladatelství Verzone.

O autorce

Eva Bendová působí jako kurátorka v Národní galerii v Praze. Pro více informací o ní navštivte stránky této instituce.


verzone logoNakladatelství Verzone vzniklo v roce 2010. Prvním počinem bylo vydání tří publikací, které doprovodily sérii výstav světově proslulého malíře Zdeňka Sýkory. Vedle publikací o výtvarném umění se věnuje také dětem, především těm zvídavým. Například v ediční řadě ProPánaKrále! přináší lidové pohádky a vyprávění z různých koutů světa. Edice Xin systematicky představuje významná díla čínské literatury 20. a 21. století. Všechny knihy spojuje kvalitní výtvarné, grafické i polygrafické zpracování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražská kavárna
minulost a současnost

Bendová, Eva

Verzone, 2017

Napsat komentář