Sáhněte po české tvorbě

karluv
Dnes vám představíme trojici knih ryze české produkce. Vzpomínky populárního učitele, popřevratová euforie, či román z poválečného pohraničí vás provedou rozmanitou minulostí naší země. Začtěte se do příběhů plných zvratů a lidskosti.

Lodní kufr jako schránka na soukromé spisy? Miloši Hoznauerovi, známému učiteli, tak posloužil velmi dobře. Ve svých devadesáti letech se tento oblíbený češtinář opět vrací ke vzpomínkám na uplynulá léta a vy můžete být u toho!

Lodní kufr

Oblíbený češtinář a vynikající učitel, který ovlivnil několik generací studentů, po celý život schraňoval své texty do lodního kufru. Z jeho pedagogického působení vznikla kniha Cesta do hlubin kantorovy duše (2004, 2016). Nyní, téměř v devadesáti letech, svůj kufr znovu otevřel a vybral z něj vzpomínky na nejzásadnější chvíle svého života. Vrací se ke svému dětství v malé polabské vesničce, popisuje cestu do Prahy za vzděláním a za svým životním snem stát se slavným spisovatelem, navrací se i ke dvěma letům na vojně. Celou knihou se vinou vzpomínky na jeho dvě bývalé manželky a stěžejní část věnuje své současné paní, s níž spoluprožívá radosti i strasti stáří. Chronologický tok vyprávění přerušují dvě intermezza – jedním z nich jsou kratší samizdatové texty odkrývající některé absurdity komunistického režimu, druhé je humorně laděný popis chodu domácnosti jeho dcery Milany a jejích deseti dětí.

Autor: Miloš Hoznauer

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7363-825-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Lodní kufr vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Už od raného mládí jsem měl dva velké životní sny. Za ten první vděčím klasikům venkovské prózy. Byl to sen o osamělé hájovně uprostřed lesa, na prosluněné pasece daleko od vřavy světa. Les bude hluboký, se skalami a roklemi, a tam budu šťastně žít s milovanou bytostí, svou ženou. U hájovny bude studánka s pramenem čiré vody. Bude tam včelí úl, chléb si budeme péci sami, živit nás bude les a zahrada. V ní nesmí chybět jabloň a švestka. Budeme znát místa, kde najdeme nejvíc hub. Usušíme je, naložíme, a ze švestek budou povidla i kompot, z jablek křížaly. Nasbí- ráme si šípky a jiné byliny, z nichž bude lahodný čaj. Z brusinek a borůvek chutné zavařeniny. Budeme si pochutnávat na malinách i jahůdkách. Do vzdáleného města se vydáme jen pro to nejnutnější a pro nové knížky, které budeme číst společně, což v ráji asi nebylo. Když se zešeří, uložíme se ke spánku a vstávat budeme za svítání. (str. 7)

Pokračujte ve čtení ukázky z kapitoly s názvem Hájovna a kufr.

O autorovi

Miloš Hoznauer se narodil 21. září 1929 v malé Polabské vesnici Drahelice. Po absolvování nymburského gymnázia vystudoval na Filozofické fakultě UK v Praze obor čeština a ruština. Tyto předměty vyučoval po více než čtyři desetiletí na různých typech středních škol. V šedesátých letech se stal veřejně známý i díky svým článkům v Literárních novinách. Podle jeho reportáží byly natočeny některé filmy – např. Zvědavé kamery. Několik let působil i na katedře literatury Filozofické fakulty. Těsně před sovětskou invazí odevzdal do nakladatelství Československý spisovatel rukopis své první satirické knihy o socialistickém školství. Už nevyšla a autor se stal na dvacet let zapovězeným. Druhá satira Do posledního dechu vyšla v samizdatu. Po roce 1989 přednášel na Pedagogické fakultě o exilových a samizdatových autorech. O některých vydal malé monografie. Je autorem literárních příruček Dobrodružství s literaturou a Maturita z češtiny, spoluautorem učebnice a čítanky Literatura po roce 1945. Nyní se věnuje publikační a přednáškové činnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Nečekaná událost v podobě svobody postihla v devadesátých letech všechny obyvatele tehdejšího Československa. Jak se cítil obyčejný člověk, který se probudil do světa známého i cizího zároveň? Zjistíte očima doktora filosofie, navrátilce ztraceného ve víru porevolučního chaosu.

Kůň nežere okurkový salát

Doktor filozofie se po letech vrací ze zámoří do rodné vlasti, právě ve chvíli, kdy se země stane nepředvídatelně svobodnou. Doktor mnohé chápe stejně málo jako lidé, kteří mají náhle pocit, že ačkoliv nikdy neopustili domov, octli se po náhlém zemětřesení v cizině.

Autor: Ivan Kraus

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2671-2
Doporučená cena: 225 Kč

 

Knihu Kůň nežere okurkový salát vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Celkový počet těch, kteří přispěli k uplynulým čtyřiceti letům socialismu, nebyl na první pohled příliš vysoký, ale členové revolučního fóra byli se svým rozhodnutím spokojeni.
„Když k tomu připojíme ještě vládu,“ uvažoval ředitel.
„… a milice,“ dodal agronom.
„… a Národní shromáždění,“ pokračoval zubař.
„… a odbory,“ dodal veterinář.
„… a policii,“ řekl učitel.
„… tak to bude dobrý,“ odhadl ředitel.
„Lidi si uvědomí, že na demokracii mají nárok i tady na venkově,“ uzavřel úvahu veterinář. „Jasně, venkov a město – jedna rodina,“ rozjařil se agronom.
V tom uspokojení z dobře vykonané práce a v dychtivém očekávání věcí příštích si nikdo z revolucionářů neuvědomil, že jen opakuje jedno z nejstarších hesel minulé doby. Místní revoluce mohla klidně začít. (str. 12)

Prolistujte si celou kapitolu.

O autorovi

Herec, scenárista, loutkář, spisovatel, fejetonista a povídkář Ivan Kraus se narodil 1. března 1939 v Praze. Po maturitě na gymnáziu (1957) vystudoval nástavbový obor mezinárodní ekonomické vztahy (1959). Jako herec a autor působil v řadě pražských malých a kabaretních divadel. Po roce 1968 žil v cizině, od roku 1971 pracoval v Německu jako rozhlasový a televizní scénárista, loutkoherec a spisovatel, od roku 1976 žije střídavě ve Francii. Pobýval také ve Spojených státech, Švýcarsku, Itálii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Španělsku, Portugalsku a Mexiku. Nyní žije střídavě v Paříži a v Praze. Jeho povídkové knihy přinášejí do českého humoru osobitě pojaté téma rodinných vztahů obohacené o prvky groteskní a absurdní komiky. V nakladatelství Academia vyšly, doprovázené ilustracemi Adolfa Borna, tyto tituly: Číslo do nebe (1994, 2000), Rodinný sjezd (1996, 2000), Má rodina a jiná zemětřesení (1998), Muž za vlastním rohem (1999), Muž pod vlastním dohledem (1999, 2002), Medová léta (2001, 2003), Udělej mi tichoučko! (2003), Kdybys nebyla, vymyslím si tě (2005), Muž na vlastní stopě (2007), Muž na vlastní křižovatce (2009), Prosím Tě, neblázni! (2009), To na tobě doschne (2009), Vedlejší nebe (2011), Mezinárodní polibky (2012), Má žena a jiné živly (2013), Veřejný písař (2014), Klub šampionů (2015), Ve vlastních názorech se shodnu s každým (2016). (Po rozkliknutí vybraného odkazu si u nás na danou knihu můžete přečíst recenzi.)

Zdroj informací: nakladatelství Academia

————————————————

Druhá světová válka stvořila nový druh obětí. Do domova Jindřicha Klemsy na jejím sklonku zavítají sovětští revoluční gardisté. Osvoboditelé se však záhy stávají vrahy a mučiteli, kterým není nic svaté. A Jindřich je proti své vůli vtažen do nekonečné spirály násilí. Dokáže uniknout, nebo dopadne jako jeho němečtí spoluobčané?

Příběh zbloudilé kulky

Děj nového Kubíkova románu se odehrává v menším českém městě s početnou německou menšinou od konce druhé světové války do odsunu Němců. Čtenář je svědkem úprku německého vojska a příchodu Rudé armády v květnu 1945, působení revolučních gard, boje o politickou moc a odvety vůči Němcům až po jejich vysídlení, přičemž autor propojuje tyto události prostřednictvím konkrétních osudů lidí v dramatické kriminální zápletce.
Hlavní dějová linie se rozvíjí v momentě, kdy skupina revolučních gardistů, ve skutečnosti zištných dobrodruhů a kolaborantů, zavraždí bývalého německého starostu a donutí zaměstnance místní cihelny, aby tělo spálili. Do případu je zatažen též hlavní hrdina, třicátník Jindřich Klemsa, který se záhy po válce stal národním správcem cihelny. Jeho charakter je v tomto neklidném období podroben četným zkouškám, na pozadí velkých historických okamžiků a ve víru radikálních politických změn si chce zachovat čisté svědomí a zabránit nespravedlnosti. Dilema řeší také v osobním životě. Manžel jeho milenky Ireny byl odvlečen na nucené práce do Německa a oba milenci se nyní obávají jeho případného návratu…
Autor barvitě zachycuje velké dějinné okamžiky, které se prolínají s dramatickými osobními osudy jednotlivých hrdinů, ovlivňují je, formují jejich rozhodnutí i povahy. Dobrodružný román s kriminální zápletkou líčí krátké, přesto však pro směřování našich dějin zásadní období.

Autor: Lubomír Kubík

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 126×200 mm
ISBN: 978-80-7260-350-3
Doporučená cena: 297 Kč

 

Knihu Příběh zbloudilé kulky vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

„Zajeďte támhle,“ ukázal k rozevřeným vratům tvarovací linky, kde spatřil hlouček postav pod nástěnnou lampou.
Světla reflektorů vozu při obrátce na okamžik přejela po bledých oválech obličejů, a než zastavili, pár mužů jim vykročilo vstříc. Z těch příznaků ihned rozpoznal, že tu vskutku k něčemu mimořádnému došlo a musí se připravit na přijetí neradostných zpráv. Jako první k němu zamířil Lauch. Tvář měl ztrhanou zděšením, až se Jindřichovi sevřel žaludek z jistoty, že ho notář nezburcoval nadarmo. Jenom mimoděk si povšiml, že všichni přítomní v noční směně, jak je tu za dlouhé roky znal, jsou Němci, parta od pecí s předákem. Na pracovních mundúrech jim svítily bílé pásky na rukávech a předák přímo přetékal touhou promluvit první, ovšem z respektu k Lauchovi se držel stranou a jenom naprázdno pohyboval ústy.
Lauch, opakoval si Jindřich v duchu, co tu v noci pohledává, obvykle tu nebývá, přivolal ho někdo? Teď stál před ním, třásl se po celém těle a nevěděl, jak začít. (str. 114, 115)

Stáhněte si celý úryvek.

O autorovi

Lubomír Kubík (* 1945) od šedesátých let publikoval časopisecky kratší i rozsáhlejší povídky pro mládež ve foglarovském duchu a zároveň články s historickou tematikou zejména z doby první a druhé světové války. V roce 1991 vycházely na pokračování jeho novinové reportáže pod názvem Tomáš Baťa, legenda moderního podnikání. Knižně dosud vydal román Hilsnerova aféra (1992), v němž zachytil, jak se historicky známá událost projevila v myšlení a jednání obyvatel Polné, studii Těšínský konflikt (2001) o ozbrojeném střetnutí a sporech mezi ČSR a Polskem v letech 1919–1920 a dokumentární fotografickou publikaci Druhá světová válka 1939–40 (1995). V nakladatelství Prostor mu roku 2006 vyšel román o atentátu na Heydricha pod názvem Proč Gabčík nestřílel, dále životopisný román o Jaroslavu Foglarovi Jestřábův let (2009) a próza z období okupace Území krys (2012).

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLodní kufr

Hoznauer, Miloš

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeKůň nežere okurkový salát

Kraus, Ivan

Academia, 2017

zobrazit info o knizePříběh zbloudilé kulky

Kubík, Lubomír

Prostor, 2017

Napsat komentář