Manželství ve víru živlů

ma-zena-a-jine-zivly
Manželství ovlivňují jak povahy manželů, tak různé vnější vlivy. Až se někdy může zdát, že muž a žena na jedné lodi se točí ve víru okolností.

Asi i takto lze interpretovat název nové knihy Ivana Krause Má žena a jiné živly, která vyšla v nakladatelství Academia. Ivan Kraus (*1939) je starším bratrem známého herce Jana Krause. Sám je také herec, ale i scénárista, loutkář, spisovatel, fejetonista a povídkář. Po roce 1968 emigroval i s manželkou do zahraničí. Žil hlavně v Německu a ve Francii, kam se i po svém návratu do ČR v roce 1990 vrací.

Jeho doménou jsou zejména krátké fejetony plné politické satiry. (Recenzi předchozí knihy s názvem Mezinárodní polibky najdete též na naše webu.) To ovšem není náplní jeho poslední knihy, jak i sám název napovídá. Naopak, sebral do ní všechny své „rodinné“ povídky a příběhy, z nichž mnohé již vyšly včleněny do jeho předchozích knih, jako např. Prosím tě, neblázni, Muž za vlastním rohem, Muž pod vlastním dohledem, Muž na vlastní stopě a Muž na vlastní křižovatce. Všechny ale prošly novou autorskou úpravou, takže i znalci knih Ivana Krause si přijdou na své.

Ivan Kraus se se svým osobitým ironizujícím pohledem podíval na různé aspekty soužití s vlastní ženou, kterou charakterizuje jako „kinetickou“ (Kinetická žena), stěhovavou bytost (Žena a nábytek), která má ráda věci pod kontrolou (Zápisník, Co kam patří), z čehož se ale úplně vymykají jakékoliv klíče (Klíče), protože ty neustále zapomíná a ztrácí. Oproti tomu muž, který má obě ruce levé na práci (Ideální manžel), je stálicí, okolo níž víří jak každodenní události, tak manželčina překypující energie. Jak toto soužití promění pes (Tak je hodný)? A jak prožívají světové události jako například válku v Perském zálivu (Stratég)? Do manželství zasahuje ale velké množství dalších vlivů, jako je návštěva (Než přijdou), podomní obchodníci (Encyklopedie) a zaručení „přátelé“, kteří vnucují pojištění všeho druhu (Dobře pojištěný jezevčík), právníci (Testament), dovolená (Před odjezdem), nákupy výhodných akcí (Proč nemám rád obchodní domy, Odložení muži). Dá se tomu všemu čelit s humorem a uchovat si zdravý rozum?

Díky knize Ivana Krause vím, že to jde. Jeho zamyšlení některé situace ženou až do absurdních poloh, u kterých se opravdu čtená pobaví. Jenže, zároveň mu ztuhne úsměv na rtu, když zjistí, že i to, co bylo vyprojektováno autorovou bezbřehou fantazií, někteří „podnikavci“ ve skutečnosti již provozují…

Co tedy očekávat od nového výboru povídek Má žena a jiné živly? Na padesát krátkých zamyšlení s velkou dávkou inteligentního humoru, nadsázkou, sebeironií, vlídností a nadhledem. Rodinné rozmíšky a nesoulady autor nelíčí proto, aby se svým blízkým pomstil, ale spíše aby poukázal, jak někdy stačí málo k explozi nedorozumění, ale zároveň, že i z takových pro manželství destruktivních skutečností se dá vybruslit s úsměvem do pohody. Knihu by měli číst všichni, kteří stojí před branou partnerského vztahu, aby si v něm dokázali udržet dobrou náladu. Není to žádný návod na dokonalé manželství, ale poukaz na toleranci vzájemných rozdílů a tím i eliminaci třecích ploch z pera muže, který si vše, co dělá, skutečně užívá a bere vážně i fakt, že manželství je na doživotí.

Brožovanou novinku Má žena a jiné živly opět zdobí na obálce ilustrace Adolfa Borna. Pokud máte rádi vlídný humor Ivana Krause, určitě si knihu nezapomeňte přečíst. Potěší vás i dobře naladí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMá žena a jiné živly

Kraus, Ivan

Academia, 2013

Napsat komentář