Zvláštní jednotka dočasně ve službách krále

Mann_Pelluzzo_SealTeamSix_LovVlka
Boj se stávající formou světového terorismu má už, naneštěstí, letitou tradici. Ale z čeho tyto vražedné síly svou činnost vlastně financují? Jednu z možných odpovědí najdeme i při Lovu vlka.

Nakladatelství CPress, součást skupiny Albatros Media, vydalo v listopadu 2016 mimo jiných i akční titul Dona Manna a Ralpha Pezzulla Seal Team Six – Lov vlka (SEAL Team Six: Hunt the Wolf, 2011). Překlad podle vydání z roku 2012 pochází opět od Petra Šťastného.

S Donem Mannem a jeho spoluautorem Ralphem Pezzullo jsme se setkali před více než rokem v recenzi knihy Seal Team Six – Lov šakala (SEAL Team Six: Hunt the Jackal, 2014, česky 2015). Tehdy zmíněnou sérii pěti SEAL Team Six „Lovů“ (Hunt the Wolf, Hunt the Scorpion, Hunt the Falcon, Hunt the Jackal, Hunt the Fox) rozšířil v květnu 2016 ještě Hunt the Dragon (Lov draka).

Lov vlka je první knihou celé Seal Team Six série, ačkoli se na našich knižních pultech objevil až po překladu Lovu šakala, jenž v sérii zaujímá až čtvrté místo v pořadí. Přesto asi není ničemu na závadu  se z našeho pohledu znovu setkat s hrdiny „šakala“, hlavně Thomasem Crockerem jako velitelem nepočetné speciální jednotky. Tentokrát nás příběh zavede hlavně do arabského světa a připomíná v několika vojenských akcích záběr Seal teamu. Od oficiálních až k tajným misím při zátahu na jednoho z nejvlivnějších představitelů AlKajdy nás příběh přivede i do zcela civilně pojaté operace, jež odkryje jeden ze způsobů financování teroristických sítí. A je to rozhodně metoda, jež pravděpodobně nejednoho čtenáře překvapí.

Navzdory téměř tříletému rozdílu mezi prvním a čtvrtým dílem Seal Team Six série netrpí Lov vlka po umělecké kvalitě žádným z neduhů prvotin. Je stejně strhující jako Lov šakala a kdybych sem teď přepsal všechna pozitiva, o nichž jsem se zmiňoval v recenzi „šakala“, nenarazil bych na nic, co by bylo třeba upravovat či zmírňovat. Postavy jsou stejně realistické, dokonce se objevuje i podobný motiv incidentu členů jednotky s piloty vrtulníku (tentokrát ománského), jaký jsme měli příležitost potkat hned na začátku čtvrtého dílu. Pokud bychom na nějaký podobný narazili i v některé z příštích knih, bylo by možná zajímavé zapátrat po reáliích v Mannově služební minulosti, zda bychom na nějaký takový střet nenarazili i ve skutečnosti. Přes všechno dosud řečené tu přesto jistý rozdíl mezi oběma zatím přeloženými knihami je. A to ten, že Lov vlka je dílem více vysvětlujícím. Seznamuje čtenáře nejen s méně známými výrazy, ale situací v příslušných koutech světa, a to téměř encyklopedickou formou. Jedná se o sem tam umístěné odstavce, jež mají příběhu dodat reálnější ráz a zároveň poučit čtenáře o světě, s nímž se mnozí nemají příležitost setkat. Jakkoli se může zdát, že takové pasáže stojí tak trochu mimo rámec akčního příběhu, opak je pravdou. Překvapivě totiž tyto informační vstupy nepůsobí nijak rušivě, spíše rovnoměrně vyrovnávají dobrodružnou stránku věci.

Podstatnou částí vyprávění jsou i sondy do rodinného života a zrání Toma Crockera. Vlastně hlavně závěrečná linie příběhu, v níž se setkávají všechny nitky, jež nám autoři postupně předkládali, je takovým emotivně silným prvkem, díky němuž si čtenář znovu uvědomí, že voják není jen loutka v rukách mocných, ale člověk z masa a kostí, plný vnitřního citu, touhy i zodpovědnosti. Možná právě tento rozměr dělá z jednotky Seal Team Six tak účinný nástroj, kdo ví? A vlastně i zranitelnost všech jejích členů. Ani v tomto příběhu se jednotliví příslušníci Crockerova družstva nevyhnou vážnějším či podružnějším ranám.

Lov vlka má ještě další pro české publikum zajímavý prvek a tím je postava světově uznávané české horolezkyně, s níž se jednotka během své fyzické přípravy při jednom výstupu setká. A určitě jde o ženu, jež je všemi protřelými válečníky více než respektována nejen pro svoji zdatnost a cílevědomost.

Při stávajícím pořadí překladů je těžko odhadnout, na který z dílů se můžeme těšit příště. Ale je to asi jedno, důležitější je, abychom na knižních pultech nějaký nalezli co nejdříve. Protože oba zatím přeložené příběhy jsou typickými představiteli „jednodechovek“. A takových není nikdy dost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSeal Team Six: Lov vlka

Mann, Don – Pezzullo, Ralph

CPress, 2016

Napsat komentář