Seznamte se s českými osobnostmi a jejich stopami

tipy_osobnost-v-pozadi_francie-s-ceskou-prichuti_vy-neznate-mirka-ticheho
Zavzpomínejte si na význačné osobnosti a důležité události našich dějin ve třech krásných knihách českých autorů. Poznejte blízkého spolupracovníka Edvarda Beneše, vydejte se do Francie po stopách známých Čechů nebo si přečtěte příběh o přátelství básníka a fotografa.

Osobnost v pozadí – Jan Jína ve vzpomínkách a korespondenci je vzpomínková kniha o člověku, jenž významně zasáhl do naší historie, byl spolupracovníkem Edvarda Beneše a blízkým přítelem řady známých umělců.

Osobnost v pozadí

Jan Jína ve vzpomínkách a v korespondenci
Autorky: Stanislava Jínová, Olga Pujmanová

Počet stran: 444
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2602-6
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Osobnost v pozadí vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť.

Publikace edituje dva svým rozsahem i literárním charakterem různé memoárové rukopisy, vzájemně provázané vzpomínkami na osobnost dr. Jana Jíny (1890–1962), předního diplomata meziválečného Československa, aktéra protinacistického odboje za druhé světové války a v letech 1945–1948 přednostu politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, jednoho z nejbližších spolupracovníků dr. Edvarda Beneše a osobního přítele řady tehdejších politiků i umělců, zvláště literátů.

 

Ukázka z knihy

V odborné literatuře existuje o Janu Jínovi řada zmínek. Připomíná ho Václav Černý, Prokop Drtina, Miroslav Jirásek, Hubert Masařík, Hubert Ripka, Jaromír Smutný, Josef Tomeš a jiní. Monografická studie však o něm dosud nevznikla. Tuto mezeru do jisté míry vyplnila strýcova žena Stanislava Jínová, nazývaná přáteli Aša, které vděčíme za Jínovu biografii ve formě memoárů. Rukopis těchto pamětí se po její smrti podařilo takřka zázrakem zachránit před Státní bezpečností díky pohotové obratnosti rodinného přítele Otíka Krouského.
Strýc Jenda to s námi dětmi velmi uměl. Jednal s námi jako s dospělými. Rády jsme naslouchaly, když vyprávěl o svém dětství a mládí i o tom, jak se už v kvintě začínal seznamovat s T. G. Masarykem, snažil se pochopit jeho Českou otázku či Naši nynější krizi a předplatil si Herbenův Čas, který pak rozšiřoval mezi spolužáky. Málem ho kvůli této aktivitě vyhodili z gymnázia. Bavily mě zejména jeho zkazky o tom, jak se v Bydžově snažil politicky vzdělávat svou bytnou paní Mádlovou. „Uvidí, Jendo, že ho v Praze zavřou,“ spínala prý nad ním ruce a strýc k tomu s úsměvem dodával, že mu ty jeho kriminály přičarovala. (str. 119)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Paměť

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Vyšly zde např. knihy: Šíp do nebe, Zlínská jitra, Karel Horký – rytíř ulice, Volnomyšlenkář aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

S Francií máme obvykle spojené zdejší nejznámější památky, jako je katedrála Notre-Dame nebo třeba bazilika Sacré-Cœur. Kniha Francie s českou příchutí – Putování po stopách českých osobností nás také zavede na řadu známých míst, souvisejících však nějakým způsobem s českou minulostí.

Francie s českou příchutí

Putování po stopách českých osobností
Autor: Ivan Fučík

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 169×226 mm
ISBN: 978-80-264-1188-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Francie s českou příchutí vydalo nakladatelství CPress.

Známý televizní tvůrce Ivan Fučík vás svým jedinečným vypravěčským stylem provede jednotlivými francouzskými regiony. Vydáte se po stopách význačných českých osobností a historických událostí spojených s naší zemí. Od raného středověku až do 20. století, od bojiště u Kresčaku až do pařížské kavárny s výzdobou Alfonse Muchy. Navštívíte místa známá i neznámá, objevíte doposud netušené souvislosti.

 

Ukázka z knihy

Když vévoda František Štěpán definitivně odešel z Lotrinska, král Stanislav velkoryse přebudoval centrum města, dnes zařazené mezi světové dědictví UNESCO. Během tří let architekt Emmanuel Héré za pomoci uměleckého kováře Jeana Lamoura vytvořil elegantně souměrné náměstí, bohatě zdobené pozlacenými bránami a mřížovím. O slavnostním otevření v roce 1755 si veřejnost jistě dlouho vyprávěla. V kašnách teklo víno a náměstí bylo v noci osvětleno tisíci svícemi. Stanislav Leszczynský z vděčnosti ke svému tchánovi mu dal název „Královské náměstí“ a v jeho středu stála socha Ludvíka XV. až do roku 1792. Teprve po čtyřiceti letech, roku 1831 v době tzv. Restaurace, byl prostor přejmenován na Stanislavovo náměstí a doprostřed byla tentokrát umístěna socha iniciátora tohoto urbanistického díla.
Na východ od Stanislavova náměstí je menší náměstí Alliance, ozdobené fontánou. Název má připomínat nově navázané spojenectví mezi Ludvíkem XV. a císařovnou Marií Terezií, které bylo ujednáno dne 1. května 1756 zplnomocněnci obou panovníků v Jouy-en-Josas nedaleko Versailles. Bohužel ani tato smlouva nezabránila sedmileté válce, kterou Prusko brzy vyvolalo proti Rakousku.
V Nancy bychom neměli opomenout navštívit i dva místní chrámy. Nedaleko vévodského paláce je bazilika Saint-Epvre, postavená ve druhé polovině 19. století v novogotickem stylu na místě staršího kostela. Mezi její nejvýznačnější sponzory patřili Napoleon III. a František Josef I. Monumentální vstupní schodiště s litinovou výzdobou je darem rakouského císaře Františka Josefa I., stejně tak i vitraje uvnitř kostela, kde jsou sv. František a sv. Alžběta zpodobněni jako rakouský císařský pár. Rovněž v bazilice je umístěna pamětní deska, připomínající tuto význačnou návštěvu. (str. 35–36)

ivan-fucik_francie-s-ceskou-prichuti-ukazka

Nancy, Stanislavovo náměstí

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nakladatelství CPress je součástí mediální společnosti Albatros Media. Pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

————————————————

Vy neznáte Mirka Tichého… je, jak výstižně říká sám podtitul, Příběh přátelství dvou Kyjovanů, světově proslulého fotografa M. Tichého a velkého českého básníka J. Veselského. Pokud máte rádi poutavá vyprávění o nevšedních přátelstvích a zajímavých lidech, s tímto rozhodně neuděláte chybu.

Vy neznáte Mirka Tichého…

Příběh přátelství dvou Kyjovanů, světově proslulého fotografa M. Tichého a velkého českého básníka J. Veselského
Autor: Jiří Olič

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7491-712-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vy neznáte Mirka Tichého… vydalo nakladatelství Host.

Miroslava Tichého a Jiřího Veselského spojoval Kyjov i společná fascinace „dívenkami“. Kniha vychází (kromě písemných dokumentů) především ze vzpomínek osobností, které oba tvůrce znaly, a také z osobní paměti autora, jenž se s nimi řadu let přátelil. Opírá se o téměř tisícovku dopisů, které si vyměnil s básníkem Jiřím Veselským a v nichž se často objevují zmínky také o Miroslavu Tichém. Jiří Olič cituje řadu Veselského básní, které ilustrují umělcovy životní peripetie, a rovněž otiskuje a interpretuje fotografie Miroslava Tichého. Oličova monografie se tak spíše než jako literárněhistorická práce čte jako faktografický román o dvou outsiderech, kteří vytvořili dílo, s nímž si stále jaksi nevíme rady, přestože nakonec ze svého kyjovského exilu trvale pronikli do dějin fotografie i literatury.

 

Ukázka z knihy

Tichý i Veselský vyrůstali v Kyjově, zde prožili léta dětství a rovněž absolvovali studium na základní a střední škole. Oba poznamenal genius loci místa a města, které bylo (a stále je) jedním z nejdůležitějších kulturních center moravského Slovácka, města, kde se pěstovala a rozhojňovala folklorní tradice. Jako dar z minulých věků bylo přirozené tuto tradici ctít a rozmnožovat, to na straně jedné. Na straně druhé a odvrácenější to však představovalo dědictví příliš konzervativní a málo inspirující pro moderního umělce, což byl jakýsi samozřejmý ideál básníka, ale i fotografa a malíře. Chtěli být uznávaní a známí nikoliv jako starci nad hrobem, ale od prvopočátku tvorby. Nesvobodná doba jim ovšem nepřála a deset let volnosti po pádu režimu přišlo poněkud pozdě a v čase, kdy bylo dílo obou umělců ve své základní podobě již ukončeno.
Básník věděl o malíři od dětských let, přátelit se začali později, začátkem let padesátých. Mohlo to být někdy v letech 1951–1952, po návratu Miroslava Tichého z vojenské služby. V té době se totiž Miroslav Tichý vrátil do Kyjova natrvalo, také ovšem v tichosti a s nezáviděníhodnou pověstí nedostudovaného malíře; dalo by se říci, že jeho kariéra skončila dřív, než vůbec začala. Nechybělo mu však sebevědomí umělce-malíře nepochybujícího o významu a hodnotě svého díla. Tichý měl v maloměstském prostředí Kyjova pověst zázračně nadaného malíře ještě dávno před tím, než šel na Akademii. (str. 8–9)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek o knize.

 

Jiří Olič

Jiří Olič (* 1947) je básník, prozaik, esejista a autor řady beletristických prací, mimo jiné souboru textů Marná snaha (1992); Život je nuda (1996); Gloria (1997), a monografií o literatuře a výtvarném umění …nejlépe tlačiti vlastní káru sám. Život Josefa Váchala (1993); Čtení o Jakubu Demlovi (1993); Pomocný slovník českých a slovenských výtvarných umělců (1995); Klíč k moderně (1996); Neznámý Váchal. Život umělce (2000); Jos. Lada (2003).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete úžasné knihy za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsobnost v pozadí
Jan Jína ve vzpomínkách a v korespondenci

Jínová, Stanislava - Pujmanová, Olga

Academia, 2016

zobrazit info o knizeFrancie s českou příchutí
Putování po stopách českých osobností

Fučík, Ivan

CPress, 2016

zobrazit info o knizeVy neznáte Mirka Tichého…
Příběh přátelství dvou Kyjovanů, světově proslulého fotografa M. Tichého a velkého českého básníka J. Veselského

Olič, Jiří

Host, 2016