Úvahy ze Zlína

academia-zlinska-jitra
Dílo Františka Bobáka je spjaté se zlínským krajem. Jeho krátké povídky a eseje ukazují události v devadesátých letech a na přelomu století. Ač by se zdálo, že úvahy jsou spojené jen se Zlínem, jeho myšlenky mají celospolečenský přesah.

Soubor úvah, vzpomínek, drobných povídek a úvah je dílem zlínského publicisty Františka Bobáka (1926–2008). V mládí patřil k tzv. Baťovým mladým mužům, potom absolvoval studium na Filozofické fakultě UK v Praze, působil jako středoškolský profesor, ale v době komunistického režimu nesměl dlouho ve školství pracovat (bránily tomu jeho politické názory a to, že se hlásil ke katolické víře). V listopadu spoluzakládal ve Zlíně Občanské fórum.

Texty vycházely od devadesátých let do roku 2005 nebo 2006 v různých regionálních periodikách, případně byly zveřejňovány v rozhlase. Autor v nich komentoval aktuální dění ve společnosti, ale – jak píše Ludvík Vaculík v předmluvě – „v druhé poloze se vzpíná k dobru a kráse života, je vlastně básník“. Význam těchto drobných próz tedy rozhodně přesahuje jak hranice zlínského regionu, tak i dobu, v níž texty vznikaly, a představuje zajímavou a čtivou reflexi soudobé české společnosti.

 

Ukázka z knihy

Vyjdete-li ve Zlíně nad Baťovou nemocnicí do kopce a nahoře do vysokého smrkového lesa, dostanete se pohodlnou lesní cestou po půlhodinové chůzi na Štákovy paseky. Většina malých chaloupek v zelené stráni je dnes už přestavěna na vilky nebo rekreační chaty, ale přesto si osada zachovává svůj pasekářský ráz. Přístupná pro dopravní prostředky je jen shora od Příluk. Náhodným turistům se jeví paseky jako romantické zákoutí. Roztroušené příbytky se zbytky hospodářských budov, na jaře a v létě rozkvetlé louky s ovocný- mi stromy, několik skrovných obdělaných políček, vzorně udržované zahrádky kolem chalup a samozřejmě u každého domku štěkající psi.
V jedné z těch nejmenších chaloupek se v roce 1894 narodil můj otec. S dojetím vzpomínám na svá dětská léta: jak rád jsem chodíval s rodiči na návštěvy k dědečkovi a babičce (u nás se ovšem říkalo ke staříčkovi a stařence) a vždy jsem obdivoval, že v kuchyňce a světnici byla hliněná zem, z nábytku jen pár potřebných kousků a na stole petrolejová lampa. Můj otec až do svatby spával na dřevěné lavici u kachlových kamen, ale to nám přiznal až mnohem později, protože nerad mluvil o svém krušném dětství plném práce, chudoby a odříkání.

Pokračujte ve čtení ukázky!

 

Zlínská jitra

Autor: František Bobák

Počet stran: 338
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
Edice: Paměť
ISBN: 978-80-200-2477-0
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Zlínská jitra vydalo nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlínská jitra

Bobák, František

Academia, 2015

Napsat komentář