Poznejte Mirka Tichého…

Jiri Olic_Vy neznate Mirka Ticheho
Přečtěte si příběh o nevšedním přátelství proslulého fotografa Miroslava Tichého a významného básníka Jiřího Veselského, jejž ve své monografii zachytil Jiří Olič.

Miroslava Tichého a Jiřího Veselského spojoval Kyjov i společná fascinace „dívenkami“. Kniha vychází (kromě písemných dokumentů) především ze vzpomínek osobností, které oba tvůrce znaly, a také z osobní paměti autora, jenž se s nimi řadu let přátelil. Opírá se o téměř tisícovku dopisů, které si vyměnil s básníkem Jiřím Veselským a v nichž se často objevují zmínky také o Miroslavu Tichém. Jiří Olič cituje řadu Veselského básní, které ilustrují umělcovy životní peripetie, a rovněž otiskuje a interpretuje fotografie Miroslava Tichého. Oličova monografie se tak spíše než jako literárněhistorická práce čte jako faktografický román o dvou outsiderech, kteří vytvořili dílo, s nímž si stále jaksi nevíme rady, přestože nakonec ze svého kyjovského exilu trvale pronikli do dějin fotografie i literatury.

 

Vy neznáte Mirka Tichého…

Autor: Jiří Olič

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7491-712-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vy neznáte Mirka Tichého… vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Na maškarním plese, který pořádala Akademie výtvarných umění o něco později v zimě, pak Tichý v přestrojení za cikánku vyzval k tanci rektora školy profesora Otakara Španiela. Ten nerozeznal lest a byl zvědavý, který studentka (či student) s ním tančí. Tichý už nevydržel a ozval se: „Pane profesore, to jsem já, Mirek Tichý!“
Ze vzpomínek pamětníků na příběhy z mládí zůstávají tedy v paměti především ty anekdotické.
Jako student Miroslav Tichý patřil k průměru, nikterak nevynikal. Známky – dvojky a trojky. Říká se, že průměr mu vyhovoval. Rád však na sebe upozorňoval, brzy ho znal celý ročník. Ve vzpomínkách spolužáků Tichého dominují především učitelé a z nich ten, který uměl něco naučit. Z pedagogů byl oblíbený především Karel Minář. Dnes neprávem opomíjený umělec, který svého času proslul jako „malíř koní“, dokázal dát budoucím malířům solidní technické základy. Miroslav Tichý a jeho spolužáci ovšem obdivovali moderní umění, stále aktuální byly tehdy především malíři francouzští – Picasso a Matisse. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Olič

Jiří Olič (* 1947) je básník, prozaik, esejista a autor řady beletristických prací, mimo jiné souboru textů Marná snaha (1992); Život je nuda (1996); Gloria (1997), a monografií o literatuře a výtvarném umění …nejlépe tlačiti vlastní káru sám. Život Josefa Váchala (1993); Čtení o Jakubu Demlovi (1993); Pomocný slovník českých a slovenských výtvarných umělců (1995); Klíč k moderně (1996); Neznámý Váchal. Život umělce (2000); Jos. Lada (2003).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVy neznáte Mirka Tichého…
Příběh přátelství dvou Kyjovanů, světově proslulého fotografa M. Tichého a velkého českého básníka J. Veselského

Olič, Jiří

Host, 2016

Napsat komentář