Bezva čtení na léto

Laska z Parize
Paříž. Historii. Romantiku. Humor. To vše a nejen to dokázala skloubit Alexandra Potter ve svém novém románu, který čtenáře přenese do nejromantičtějšího města světa. Podaří se hlavní hrdince Ruby splnit svá předsevzetí a uspěje v pátrání, kde hlavní roli hraje láska? Láska z Paříže představuje jasnou volbu na letní večery.

Pařížský byt, co zůstal sedmdesát let zavřený. Balíček dopisů, v nichž si milenci slibují věčnou lásku, vůně starého parfému, gramofonová deska s nostalgickým šansonem J´attendrei (Budu na tebe čekat). Tajemství, které čeká, až je někdo odhalí. Tajemství, které čeká na Ruby Millerovou, přijíždějící do Paříže s dvojí misí: 1. zapomenout na čerstvé zklamání v lásce; 2. morálně podpořit kamarádku Harriet, co má samoty už plné zuby. Paříž ji vtáhne do svého kouzla hned první večer a Ruby už ví, že sem nepřijela náhodou. Osud ji zavedl do Paříže, aby odhalila jedno velké rodinné tajemství. Čeká ji klopýtání po pařížských uličkách i bulvárech, pátrání ji zavede až do Provence, ale nakonec je klíčem k záhadě něco úplně obyčejného. Velký plyšový medvěd, který jde do aukce. Co na tom, že se vyvolávací cena vyšplhá na patnáct tisíc euro? Ruby nic nezastaví. Pro lásku by obětovala všechno. Dávní milenci čekali příliš dlouho. Čeká i jedna stará paní s rodinou. Ale je tu i jeden válečný veterán, co celý život čeká na osudový telefonát.

Ukázka z knihy

Lítám po ložnici a přehrabuju věci. Vylovím kosmetickou tašku a zajedu rukou až na dno. Vím, že zbytečně. Znáte někoho, kdo by si dával lesk na rty do kosmetické tašky? To spíš by se našel v kapse kabátu, který jste nevytáhli ze skříně už léta, nebo leží na dně jedné z četných kabelek, které střídáte jako ponožky, nebo zapadl mezi polštáře pohovky, samozřejmě bez uzávěru, proto na sebe upozorní až ve chvíli, kdy se růžová lepkavá skvrna šíří všude kolem, což už je pozdě. (str. 7)

Díky dopisům si připadám, jako bych cestovala v čase. Tenhle byt je něco jako brána, kterou se dá vstoupit do předválečných časů. Zvenku dopadají do bytu pruhy světla z pouličních lamp a záře velkoměsta. Naskočí mi husí kůže. Brr! Připadá mi to trochu strašidelné. Postupuju dál do bytu a představuju si, že takhle nějak se asi Emmanuelle vracela z první schůzky s Henrym, z té schůzky, jak o ní psal v dopise. Možná poodešla k oknu a dívala se ven, jak Henry odchází. Možná stál na stejném místě jako my s Xavierem, když jsme prvně vešli do domu. Dnes jsem tu ale sama a se mnou jen přízraky minulosti. Seschlým parapetem proudí dovnitř průvan. Proud vzduchu rozcinká křišťálové kamínky na lustru. Leknu se. Připadá mi, jako by se dveře bytu za mnou znovu otevřely. Za stěnou cosi zaskřípe. Znovu nadskočím, ale hned se utěšuju, že zvuk určitě pochází od sousedů. Nebuď směšná! napomínám se. Duchové přece neexistují. Moje oči pomalu přivykají tmě, takže se dokážu lépe orientovat. Zamířím do ložnice, kde jsem našla dopisy. Všechno je na svém místě. Na toaletním stolku leží pouzdro se rtěnkou a perleťový hřeben. Vedle flakon s parfémem. Do ložnice proudí mnohem víc světla, a tak mi nedá práci rozeznat ozdobný secesní tvar modré skleněné lahvičky s hrdlem ozdobeným stříbrnou linkou. Dívám se na ni jako očarovaná a vím, že mi není pomoci. Samozřejmě je mi jasné, že bych neměla na nic sahat, ale nedá mi to. Opatrně s ní otáčím v prstech a cítím chlad pronikající konečky prstů. Zvednu ji k nosu a přivoním. Po sedmdesáti letech je div, že je vůbec něco cítit. Kápnu si na zápěstí, rozetřu, aby se parfém víc rozvoněl, a znovu se nadechnu. Zavřu oči, protože mě vůně ihned přenáší do vzdálené minulosti.

Pro zajímavost

Autogramiada PotterAlexandra Potter tento rok v červnu již podruhé navštívila Prahu a při té příležitosti proběhl křest její nejnovější knihy Láska z Paříže, jejíž prodej v České republice přesáhl 25 tisíc výtisků. Roli kmoter se ujaly herečky Ilona Svobodová a Jana Stryková a společně s českým vydavatelem Alexandry Potter Václavem Toboříkem pokřtili knihu v pražské restauraci ve francouzském stylu Café Amandine. Sama autorka se nechala slyšet, že možná zasadí děj jednoho z budoucích románů právě do Prahy.

Zdroj: Tisková zpráva

 Ohlasy na knihu

Všechny čtenářky, které propadly knihám o pozitivním myšlení, mají rády životně-situační humor, ale přitom chtějí číst beletrii, a ne příručky, které radí, jak být šťastnější, by měly zbystřit…

Klára Kubíčková, Mladá fronta DNES

Možná je tato kniha určena ženám, ale ti muži, kteří kdysi četli Betty MacDonaldovou nebo mají v oblibě Bridget Jonesovou, z ní budou mít radost. Je plná humoru, a i když v ní nechybí jakési mravní poučení, bude vás bavit. Hlavně ten ženský pohled na vzájemné vztahy.

Jiří Roth, Esquire

Láska z Paříže

Autorka: Alexandra Potter
Přeložila: Ivana Mičínová 

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-88130-08-6
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Láska z Paříže vydalo nakladatelství Kristián

O autorce

Britská spisovatelka Alexandra Potter se narodila 8. 5. 1970 v Bradfordu v hrabství Yorkshire, na Liverpoolské univerzitě vystudovala anglickou literaturu a filmovou teorii. Předtím, než se začala věnovat psaní románů, pracovala jako novinářka v Británii a v Austrálii. Její články se objevovaly v ELLE, Company, She, Red, More!, Here a Cosmopolitan. V Sydney pracovala pro Cleo a australskou verzi Vogue. Celou dobu však snila o tom, že napíše román. V roce 1999 na něm začala pracovat. Jmenoval se Co je nového, kotě?, a když dopsala třetí kapitolu, poslala ji několika agentům. Nakonec podepsala smlouvu s agentkou Stephanií Cabotovou. První tři kapitoly se agentce líbily, nadchla ji postava Delilah, mladé ženy z Yorkshiru, která se přestěhuje o Londýna a s sebou si vezme jen psa a sbírku cédéček Toma Jonese. Stephanie se těšila na pokračování. Autorka vsadila na jednu kartu, dala v práci výpověď, prodala auto a sama sobě slíbila, že román bude mít do půl roku hotový (pak by jí došly peníze z prodeje auta). Jakmile odevzdala hotový rukopis, vypukla válka mezi vydavateli a všichni se předháněli s nabídkami. Její knížky se překládají a vydávají na celém světě, například v Německu, Francii, Polsku, Rusku, Řecku, Srbsku, Makednoii, Bulharsku, Thajsku, v Indonésii i v České republice. Australský časopis Woman’s Day zvolil čtvrtý román Do You Come Here Often? knihou měsíce a v květnu 2008 Alexandra získala za román Já a pan Darcy cenu Jane Austen Regency World Awards. Česká vydání románů Není přání jako přání  a Já a pan Darcy obsadila první místo v žebříčku nejprodávanějších knih podle SČKN. Její jedenáctý román Láska z Paříže získal prestižní nominaci na cenu RoNAs.

Zdroj informací: http://www.alexandrapotter.cz/o-mne


Kristian_logoKristián je komunikační agentura s dlouholetou tradicí. Společnost byla založena roku 1995 a za dobu své existence získala spoustu významných ocenění.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska z Paříže
Patříte k těm, co by pro lásku…obětovaly úplně všechno?

Potter, Alexandra

Kristián, 2016

Napsat komentář