Krátké čtení o cestách na cesty

Peter Mayle_O lanyzich_Vaclav Cilek_Prohledni si tu zemi
V dnešních knižních tipech procestujeme svět s relativně krátkými, ale humornými a podmanivými tituly. V tom prvním okusíme chuť báječného života v luxusu a radovánkách. Ve druhém se zase dozvíme něco nového o naší zemi i o vzdálených cizích krajích.

Zábavné čtení plné humoru ve vás možná vzbudí špetku závisti. Anebo také ne. Přečtěte si pětadvacet fejetonů Petera Maylea o životě v bohatství a luxusu, ale i o nežádoucích výdajích. Konečně se dozvíte, jaké to doopravdy je, jezdit limuzínou, ládovat se kaviárem a popíjet šampaňské v nejdražších hotelech světa.

O lanýžích, šampaňském a jiných požitcích

Autor: Peter Mayle
Přeložila: Zuzana Krulichová

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-1631-1
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu O lanýžích, šampaňském a jiných požitcích
vydalo nakladatelství Argo.

Proč si někdo pořídí další pár bot, ač jich doma má 399, druhou helikoptéru, pátý dům, sud plný kaviáru? Jaké to je mít dům plný služebných, jezdit limuzínou či bydlet v nejlepších hotelech? Peter Mayle chtěl znát odpovědi na tyto otázky, a tak se pustil do několikaletého výzkumu životních zvyklostí bohatých lidí. Všechno si na vlastní kůži vyzkoušel a výsledek s lehkostí a typickým jemným humorem sepsal. Soubor pětadvaceti fejetonů vás provede po světě bohatství a luxusu, dozvíte se, kde si nejlépe pořídit lanýže, abyste nenaletěli, jak přichází na svět pravé šampaňské, kterak si počínat při nákupu starožitností, co vás čeká, když si necháte šít boty na míru, či proč je vlastně lépe služebnictvo vůbec nemít. K bohatství však patří i útraty nedobrovolné, jako jsou právníci, tajné milenky či spropitné, a i o nich dovede Peter Mayle psát, jak je u něho ostatně zvykem, nadmíru zábavně.

 

Ukázka z knihy

Podle mého se už většina z nás rodí se skrytými sklony k extravaganci, s touhou po větším a lepším, číhající kdesi v našich genech a připravenou vytrysknout, kdykoli se na nás usměje štěstí nebo nám přistane dostatečný obnos na účtu. Jak jinak se dá vysvětlit, že existují ženy, které si pořád kupují nové boty, ačkoli jich doma mají už 399 párů, že si někdo pořídí druhou helikoptéru, pátý dům, tucet nových dekorativních polštářků, sud plný kaviáru nebo obří lahev šampaňského? Kdo tohle všechno potřebuje? Kdo to kupuje? A proč?

Zjistit, za co bohatí lidé utrácejí, mě lákalo už dlouho. Především jsem chtěl vědět, zda ten luxus stojí za to. Vydávají své peníze za něco skutečně mimořádného, anebo jim opravdové potěšení přináší ono hučení v žilách, euforický pocit, že mohou mít cokoli a kdykoli se jim toho zachce, ať to stojí, co to stojí? Tahle otázka se mi na mysl vracela pokaždé, když jsem hloubal nad vyúčtováním od American Express. (str. 9)

 

Peter Mayle

Peter Mayle (* 14. červen 1939, Brighton) je britský spisovatel vzdělávací literatury. Řadu let byl zaměstnaný v reklamní kanceláři, teprve po ukončení pracovního poměru se plně vrhl na dráhu spisovatele. Začínal knihami o sexuální výchově dětí a mládeže. Koncem osmdesátých let se přestěhoval do Francie, kde vydal knihu Rok v Provenci, která mapuje autorův rok života ve Francii. Kniha se stala světovým bestsellerem. Postupně následovaly další úspěšné knihy, přeložené do více než dvaceti jazyků. Podle knihy Rok v Provenci byl natočen televizní seriál, a román Dobrý ročník se stal předlohou pro film, ve kterém si zahrál známý herec Russell Crowe. Další vydanou knihou je například půvabný kulinářský cestopis Francouzské hodokvasy. Autor za své literární práce získal mnoho prestižních ocenění, a v roce 2002 byl jmenován Rytířem Čestné legie.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Název knihy Prohlédni si tu zemi mluví za vše. Václav Cílek nám v ní přináší eseje věnované našemu hlavnímu městu, české i moravské krajině, ale i místům za hranicemi naší země. Kniha vyšla v dotisku na sklonku loňského roku.

Prohlédni si tu zemi

Autor: Václav Cílek

Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-7363-419-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Prohlédni si tu zemi vydalo nakladatelství Dokořán.

Ve své nejnovější knize Prohlédni si tu zemi Václav Cílek navazuje na své předchozí úspěšné tituly věnované především krajině a místům – Krajiny vnitřní a vnější, Makom a Dýchat s ptáky. Jádrem knihy jsou eseje věnované Praze a jejímu geniu loci, v dalších částech se pak autor zaměřuje jak na českou a moravskou krajinu (České středohoří, Jižní Čechy, Ostrava…), tak na místa, která ho oslovila na jeho zahraničních cestách za geologickými výzkumy (Súdán, Řecko, Turecko). Eseje o „krajinách vnějších“ doplňují i texty metafyzičtějšího charakteru – o posvátnu Santiniho staveb, o prostoru spjatém s Janem Palachem či fragmenty z nikdy nedokončené čínské antologie. Knihu doprovázejí ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii a 80 fotografií autora.

 

Ukázka z knihy

Praha je jedním z posledních velkých evropských měst, kde – jak říkal Reiner Maria Rilke – o nás věci vědí. Ještě nás znají. Dívat se na město a dotýkat se věcí znamená v tom lepším případě být pozorován a dotýkán. Je to oboustranný vztah, který mizí s hromadnou výrobou a masovou kulturou. Naštěstí jsou vztahy, týkající se těch složitých prostých věcí, jako je dřevo, bláto a krajina, které vytvářeny staletími nejdou jednoduše zničit. Nejlepší definice genia loci, jakou znám, zní: je to důvod, který neumíme pojmenovat, ale kvůli kterému se vracíme. Žádnou skutečnou bytost nelze popsat, nejenom protože je složitá a protikladná hned několika způsoby zároveň, ale protože je v ní něco, co přesahuje slova.

Ale přesto tato bytost vychází ze skutečných míst, která je možné navštívit, z barev a struktur materiálů, jež jdou popsat a z dějin, které lze víceméně uhodnout. Praha leží jen asi 15 kilometrů severně od geometrického středu Čech. Vztah mezi ní a zbytkem země je tak úzký, že bez české krajiny nelze Prahu pochopit a bez Prahy se nikdy nedoberete Čech. Je to místo, kde kontinuální osídlení sahá nejméně 70 století nazpět. Sedíme zde v jakémsi tajemném kotli plném příběhů a citujeme Franze Kafku či Wolfganga Amadea Mozarta, ale to možná jenom charakter místa si přitahuje sobě podobné. Praha mnoho ukazuje a mnoho tají. (str. 91)

Podívejte se, jak ukázka pokračuje.

 

Václav Cílek

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom: Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih
za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO lanýžích, šampaňském a jiných požitcích

Mayle, Peter

Argo, 2016

zobrazit info o knizeProhlédni si tu zemi
I když vidíme jen obyčejné věci, stejně toho vidíme hodně

Cílek, Václav

Dokořán, 2012

Napsat komentář