Když víno chutná jako staré ponožky

DobryRocnik
Potká-li vás to štěstí a zdědíte statek ve Francii, k němuž patří i rozsáhlý vinohrad, očekáváte, že víno nebude chutnat jako staré ponožky. Ale co když je to právě tak?


O tom se můžete dočíst v knize s názvem Dobrý ročník autora Petera Mayle, která letos vyšla již ve druhém vydání v nakladatelství Olympia. Peter Mayle (*1939) se narodil ve Velké Británii, psal vzdělávací knihy (zaměřené na sexuální výchovu dětí a mládeže), ale pak přišel rok 1989 a s ním start nové spisovatelské éry v jeho životě. Napsal román Rok v Provence, ve kterém popisuje od ledna po prosinec jeden rok života Brita v Ménerbes, vesnici na jihu départementu Vaucluse v oblasti Provence. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, byl podle ní natočen televizní seriál, získala řadu ocenění. Sám autor byl roku 2002 francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie. Nyní žije v Lourmarin, v Provence a píše stále o životě ve sladké Francii.

Hlavním hrdinou knihy Dobrý ročník je Max Skinner, londýnský jednou rozvedený finančník, který se tak tak drží nad vodou. Právě ale dokončuje veliký projekt a doufá, že díky němu zbohatne. Jenže – ve stejném rybníku plavou i dravější ryby než je on sám, takže těsně před podpisem smluv je z projektu odvolán, propuštěn a na budoucnost se dívá rázem očima dlužníka. Ještěže má dobrého kamaráda Charlieho a movitého strýce ve Francii. Strýc umírá, dědicem se stává právě nešťastný Max, kterému Charlie v očekávání dobrého vína z rozsáhlých vinic v Provenci poskytne finanční injekci, aby se dědictví mohl ujmout.

Max tedy odjíždí do Francie. Jeho život dostává novou dimenzi. Vzpomíná na šťastné prázdniny, které tu se strýcem prožil, seznamuje se s lidmi i okolím. Vše vypadá báječně, jen to víno ve sklepě chutná jako staré ponožky… Jak je to možné? Poradí mu enolog doporučený zdejší notářkou, jak keře „vyléčit“? A kam se ztrácí víno z malé kamenité vinice, o než je zřejmě dobře pečováno? Kdo koho podvádí? A je dívka Christie, která se náhle objevuje, opravdu strýcovou dcerou a tudíž univerzální dědičkou? Plánovaná idyla se tedy zřejmě nekoná a bude třeba hodně důvtipu a trochu i štěstí, aby se vše v dobré obrátilo.

Peter Mayle píše o prostředí, v němž žije a které tedy důvěrně zná. Líčí předsudky Francouzů vůči Angličanům a obráceně tak, jak se s nimi sám setkával. Drobné poznámky, které i v českém překladu Paula Millara zůstaly ve francouzštině, dodávají dílu na autentičnosti. Velkou roli hrají i popisy kulinářských lahůdek typických pro Provenci. Hostiny, u nichž se i čtenáři sbíhají sliny v ústech, totiž k pravému francouzskému prostředí patří.

Příběh sám se odvíjí v poklidném tempu. Autor chce na čtenáře přenést kontrast života v rušném a hektickém Londýně (nejen Londýně, že?) a pohody líně se vlnícího času na venkově. Na druhou stranu nečekejte žádné rozepisování milostných scén. I když i láska je to, co Max a Charlie také hledají. Jako žena si dovedu představit mnohem romantičtější příběh, který by se dal s takto zamíchanými kartami rozehrát, ale myslím, že v této podobě je Dobrý ročník více přístupný i mužům.

Co tedy čtenářům Dobrý ročník přináší? Určitě příjemné letní čtení se zajímavým, takřka až detektivním příběhem, okořeněné troškou romantiky a humoru v neodolatelném prostředí voňavé Provence. A některým připomene i stejnojmenný film z roku 2006, který podle předlohy Petera Mayle natočil Ridley Scott s Russelem Crowem v roli Maxe a okouzlující Marion Cotillard v roli Maxovy přítelkyně Fanny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrý ročník

Mayle, Peter

Olympia, 2013

Napsat komentář