Élisabeth – druhá dívka z Naděje

kde-jsi-elisabeth-nahled
Francií hýbaly události Velké francouzské revoluce a mnoho nepohodlných lidí se muselo dát na útěk. V nové společnosti totiž neměla místo ani bohatá šlechta ani víra. Cesty exulantů byly často nebezpečné…

Francouzská autorka Sophie de Mullenheim rozehrála zajímavý historický příběh již v knize Podepsána Charlotte. Nyní v nakladatelství Paulínky vyšlo pokračování s názvem Kde jsi, Élisabeht?.

Čtenáře opět čeká výprava do minulosti. Emílie počátkem roku 1887 už skoro zapomněla na své pátrání po tajemných sestrách ze zámku Naděje a žije pouze vzpomínkami na bratra své přítelkyně Konstancie Teofila. Ovšem dopis z Naděje, který obsahuje stránky deníku psané Charlottinou sestrou Élisabeth, o níž se v přechozím pátrání dozvěděly pouze, že odplula k příbuzným do Anglie, ale nikdy k nim nedorazila, jí opět vlije do žil touhu po odkrývání minulosti.

Emilie s Konstancií jsou tak díky řádkům dávného deníku vtaženy do událostí revolučního let 1772–1773 z pohledu druhé ze sester z Naděje. Élisabeth místo skrývání zvolila útěk. Bohužel loď, na niž se spolu s mnoha dalšími nalodila, nesměřovala ke břehům Anglie, ale až do vzdálené a neznámé Kanady. Její osud tak dostal nejen úplně jiný směr, ale i jiný obsah. Děvčata, a s nimi i čtenář, díky tomu poznávají život na moři, ale také za oceánem. Jenže, to není vše, co v sobě tají dávno psané řádky a Emílie s Konstancií bohužel brzy nejsou jediné, koho obsah deníku zajímá…

Musím říct, že začátek pokračování cyklu Sestry Naděje mi přišel unylý a měla jsem pocit, že tentokrát bude kniha nudná. Šlo ovšem jen o mylné zdání a po dočtení musím říct, že druhý díl je ještě lepší a propracovanější než ten první. Autorka těží nejen z prostřihu různých časových období a náznaku vztahu Emílie a Teofila, ale hlavně sází na dobrodružství Élisabeth a z něj plynoucí detektivní zápletky. Tajemství, které bylo století ukryté, znovu vyplouvá na světlo a čtenář je tak svědkem napínavé honby za pokladem.

Sophie de Mullenheim obohatila svoji tvorbu o velmi oblíbený prvek a přibrala do své romantické historické story i lovce pokladů. Ač opět míchá dohromady různé žánry, skvěle jí to vychází. Čtenář se baví a ve víru událostí ani málem nepostřehne výklad dalších článků katolické věrouky (svatí, ostatky svatých zvané relikvie), což se autorce v minulé části příliš nepodařilo. Tentokrát však šlo o tak nedílnou součást děje, že se čtenář nejspíše nebude cítit jakkoliv poučován či manipulován.

Romány Kde jsi, Élisabeth? spolu s Podepsána Charlotte jsou skvěle napsanými průvodci současných čtenářů (především však dívek) obdobím Velké francouzské revoluce a současně životem Francie konce devatenáctého století. Pro dospívající je toto dílo mnohem srozumitelnější než třeba Hugovo Devadesát tři a je proto pro ně přínosnější. Lépe porozumí tomu, co se tehdy dělo, na osudech stejně starých hrdinek. Prvek zamilovanosti je navíc dobře naladí a detektivní souboj se zločinci nedovolí knihu odložit předčasně.

I proto se přimlouvám za to, abyste svým dcerám obě knihy pořídili a zpřístupnili jim tak část pro nás velmi neznámé historie. A já se budu těšit na další pokračování, protože ještě stále není vše jasné a otázky zůstávají…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde jsi, Élisabeth?
Sestry naděje

Mullenheim, Sophie de

Paulínky, 2015

Napsat komentář