Jakub Deml, jeho přátelé a smrt…

deml_pratele_smrt
V nakladatelství Academia vychází další svazek spisů Jakuba Demla, tentokráte zaměřený na jeho texty expresionistické. Z nejznámějších zde najdeme například Hrad smrti, Tanec smrti nebo Miriam. Svazek však nabízí mnohem víc…

Třetí svazek Spisů Jakuba Demla obsahuje beletristické texty z let 1912–1917. Pro vzrušený styl a kontrast mezi „světlým“ a „temným“ viděním světa bývají označovány jako expresionistické. Jedná se o texty: V Zabajkalí. Ze zápisků Neznámého (1912) je první Demlova knižní próza. Hrad smrti (1912) uvedl J. Demla do české literatury jako básníka děsu a smrti. V Moji přátelé (1913) oslovuje květiny jako svědky lidského života i křesťanského obrazu světa. Tanec smrti (1914) je souborem kratších, často snových textů. Protiklad k prózám smrti představuje Miriam (1916), kniha extatických vyznání lásky. Věštec (1917) je dialog v duchu okouzlení březinovským symbolismem. První světla (1917) jsou přepracovanou verzí Demlovy básnické prvotiny Notantur lumina (1908).

 

Moji přátelé a smrt

Autor: Jakub Deml

Počet stran: 572
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-2402-2
Doporučená cena: 455 Kč

Knihu Moji přátelé a smrt vydalo nakladatelství Academia
 v edici Spisy Jakuba Demla.

 

Ukázka z knihy

Proč je mi tento kraj tak beznadějným? říkal jsem si v duchu, jda vloni na podzim, provázen panem K., směrem od T. k M. Tehdy, snad i proto, že jsme pro ukrácení cesty (ač i z jiného důvodu) dosti mluvili, jsem si této otázky nezodpověděl. Některý smutek, ostatně, jest jakoby bez východu. Smutek některé krajiny například, a v některé době roční anebo denní. Dnes tomu ovšem rozumím. Před jedenácti lety, rovněž na podzim, ubíral jsem se touže cestou se svým nejstarším bratrem. Tehdy ponejprv mluvil se mnou on, prvorozený našeho domu, jako se sobě rovným. Měl jsem, pravda, devět měsíců před maturitou, ale přece mne to neobyčejně překvapilo. Uvyklť jsem, aby se na mne nepohlíželo; anebo vlastně: otevříny jsou oči mé a já uviděl všechno jinak. Dnes tomu ovšem rozumím, poněvadž věci záhadnější jsou mně i srozumitelnějšími. Čteme v životech omilostněných vyvolencův, kterak na otázku, chtějí-li zůstati již v nebi, anebo ještě trpěti v lidském těle na zemi, odpověděli: Trpěti v lidském těle na zemi. Když jsme se blížili k místu, kde bylo se nám rozejíti, dovozoval mi bratr (ale já už tušil něco takového, neboť v naší rodině takto jeden druhému lásky neprojevoval, venkované to činí jen ve chvíli velikých neštěstí), že se musím státi knězem; uviděl jsem budoucnost našeho rodu, a tedy i svoji zrovna tak neodvratně tesknou jako minulost. Jak to věděl? (str. 60)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Jakub Deml a jeho spisy

V edici Spisy Jakuba Demla vyšla i další autorova díla. První svazek s názvem Prvotiny obsahuje čtyři knihy Demlových raných textů: Slovo k Otčenáši Františka Bílka (1904), Homilie (1907), Notantur lumina (1907) a Do lepších dob (1906–1910). Více se o tomto svazku můžete dozvědět v našem článku. V edici vyšly rovněž Mystické překlady, svazek obsahující, jak název napovídá, Demlovy překlady. Chcete-li se dozvědět něco bližšího o autorovi a jeho tvorbě, doporučujeme vaší pozornosti také náš další článek Komentované prózy Jakuba Demla.

 


Nakladatelství Academia  vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoji přátelé a smrt

Deml, Jakub

Academia, 2015

Napsat komentář