Komentované prózy Jakuba Demla

PerexPozdravTasova
Díla Jakuba Demla, rodáka z Tasova, nebyla ve své době dobře přijímána. Nyní je považován za předchůdce surrealismu a řazen mezi uznávané autory. Celek jeho próz vychází nyní v nakladatelství Host.

Jakub Deml je uznáván jako jeden z největších českých spisovatelů. Inspiroval nejen avantgardní poezii, ale také dílo Halasovo a Holanovo a v neposlední řadě obnaženě autobiografickou a deníkovou linii české literatury (Kolář, Hanč, Vaculík). Přítomný svazek představuje dovršení celoživotního úsilí Vladimíra Binara, v současnosti nejvýznamnějšího znalce díla Jakuba Demla. Obsahuje Pozdrav Tasova (1932), Můj očistec (1929), Miriam (1916), Nebe se jiskří mlékem (1923), Moji přátelé (1913), Mohyla (1926), Zapomenuté světlo (1934), Rodný kraj (1936) a editorův komentář. Po samizdatové edici Díla Jakuba Demla, rozvržené do čtrnácti svazků, kterou v letech 1978 až 1983 připravili Bedřich Fučík a Vladimír Binar, jde o první kriticky ověřené a zasvěceně komentované vydání celku Demlových próz v takovém rozsahu.

 

Pozdrav Tasova

Autor: Jakub Deml

Editor: Vladimír Binar
Počet stran: 536
Formát: vázaná
Edice: Česká knižnice
ISBN: 978-80-7294-802-4
Doporučená cena: 369 Kč
Vyšlo: v říjnu 2013

Knihu Pozdrav Tasova vydalo nakladatelství Host, kde také najdete ukázku z knihy.

 

Ukázka z knihy:

Jednou z té polní cesty, která Za Dvořákovéma jde soutěžně s údolím komárovským, s velikým zalíbením hleděl Otokar Březina na Tasov a pravil: „Ale ten kostel má takovou polohu a stojí na takovém místě, že dominuje celé krajině a uplatňuje svou krásu ze všech stran. Dovedli ti staří architekti najíti to pravé místo pro takovou budovu! V celé této krajině je to to jediné místo: všecky paprsky Tasova se v něm přímo protínají a sbíhají, je to něco duchovního, dnešní architekti by to nedovedli…“ (str. 10–11)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozdrav Tasova

Deml, Jakub

Host, 2013

Napsat komentář