Románové osudy z dob normalizačního Československa

MoravskeSlovacko
V naší dnešní knižní nabídce vám představíme novinky, které zachycují vlastně již historické období tzv. normalizace. Nejnovější romány a biografie nám budou průvodci nejen po Čechách, Moravě a Slovensku. S našimi hrdiny se vypravíme také za hranice naší vlasti. Velkým tématem bude emigrace, která rozdělovala rodiny…

Biografii známé modelky Pavlíny Pořízkové vydala Martina Formanová s názvem Případ Pavlína. Nyní modelka přichází se svým vlastním beletristickým dílem s autobiografickými prvky nazvaným Léto modelky.

Píše se rok 1980 a patnáctiletá dcera českých emigrantů Jiřina přijíždí ze Švédska do hlavního města módy Paříže, aby zkusila štěstí jako modelka. Nikdo tu neumí vyslovit její jméno, nabubřelý svět modelingu se na zakřiknutou a chudou dívku dívá skrz prsty, agentury i fotografové se k ní chovají přezíravě. Jiřina, která je doma nešťastná, zoufale touží po jiném, lepším životě. Má sice obyčejné sny patnáctiletých dívek: chce se zamilovat a být milovaná, mít kamarádky, peníze na hezké oblečení a desky, ale jejím největším snem je prosadit se jako modelka. Pro svou kariéru je rozhodnutá udělat všechno, co se po ní žádá. Touží se podobat zářivým kráskám z lesklých obálek časopisů, být žádaná, obletovaná a slavná. Ale pod pozlátkem luxusních šatů, ohromujících honorářů, zahraničních cest a večírků s celebritami číhá jiný, mnohem drsnější svět: svět drog, sexu za úplatu a bezohledné manipulace. A cena za život na výsluní často bývá až příliš vysoká.

Léto modelky

Autorka: Pavlína Pořízková
Přeložila:  Jana Jašová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-87409-28-2
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Léto modelky vydalo nakladatelství Eroika.

 

————————————————

V době normalizace nebyla emigrace do zahraničí ničím neobvyklým. Bohužel tak často došlo k zpřetrhání rodinných vazeb a z příslušníků rodiny se stávali nedobrovolní rukojmí systému.  Osud takto postižené holčičky líčí knižní novinka Hany Kolaříkové Mušle.

Baladický příběh o osudu pětileté holčičky a její rodiny z doby represivní normalizace, který po mnoha letech skládá jako již zralá žena z nesouvislých střípků svých vzpomínek. Její rodiče patřili mezi emigranty, jimž se nepodařilo dostat své dítě za hranice. Starala se o ni babička v drsném a rázovitém pobeskydí na hranici Moravy a Slezska, v kraji horského vlnobití na pozadí proměnlivého nebe, černých uhelných slojí a prvních panelákových sídlišť barvy šedi. Vnímání předškolního dítěte je však plné barvité fantazie a hravé magie. Bezbřehá spirituální a metaforická spontánnost dětské duše kontrastuje s nenaplněnou duchovní potřebou člověka zbaveného víry, s uzavřenou pohraniční politikou komunistického režimu a vše graduje v absurdním osudu hlavních hrdinek říznutých horalskou krví…

Mušle

Autorka: Hana Kolaříková

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7473-281-2
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Mušle vydalonakladatelství Kniha Zlín.

Přečtěte si ukázku z knihy.

 

————————————————

Slovenský pohled na dobu dávno i nedávno minulou přináší ve svém trojgeneračním portrétu s názvem Místa v síti autorka Veronika Šikulová. Román vychází v citlivém překladu spisovatelky Kateřiny Tučkové, autorky bestseleru Žítkovské bohyně.

V autobiograficky zabarveném románu Místa v síti se známá slovenská autorka Veronika Šikulová soustředí na osudy tří žen jedné rodiny: babičky Jolany, její dcery Alice a vnučky Verony, které se přímým pohledem na své převážně smutné, avšak statečné životy snaží vyrovnat se svými smutky a zmatky a najít díky nim své místo „v sítích“ kolem sebe a v sobě. Vyprávění nápaditě střídá osoby vypravěče, plasticky vykresluje hlavní postavy i rázovité místní figury a působivě evokuje nejen barvy, vůně, chutě světa, který je dávno pryč, ale i různé lidské tragédie působené historickými událostmi či politickými poměry. Místa v síti jsou knihou, v níž se čtenáři zpovídají silné ženy, které v okamžiku, kdy všecko ztrácejí a zůstávají samy, musí najít odvahu žít dál a pečovat o své blízké…

Místa v síti

Autorka: Veronika Šikulová
Přeložila:  Kateřina Tučková

Počet stran: 316
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1287-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Místa v síti vydalo nakladatelství Argo.

 

————————————————

Osudy několika generací tzv. kopaničářů přináší v rozsáhlém portrétu kniha Antonína Bajaji. Jaký byl život na moravsko-slovenském pomezí si můžete přečíst v již druhém vydání románu Duely.

Rozsáhlá románová freska z valašského prostředí Duely vypráví osudy několika generací kopaničářů, jejichž paměť vlastně vytváří zázemí současnosti. Postižení návazností i proměny v myšlení dědů, otců a synů směřuje k hlavní myšlence díla, jíž je kategorický zákon lidskosti a mravnosti, individuální a společenské odpovědnosti.
Reálný současný i historický děj se nezřídka prolíná s mytickou folklórní obrazotvorností a s kresbou jedinečné horské přírody moravsko-slovenského pomezí. Vše ve formě krátkých, mnohdy kontrastně přerývaných střihů, jejichž motivy se někdy prolínají, jindy vracejí či zas ironicky vyvracejí, aby nakonec vytvořily harmonickou skladbu, stylově i kompozičně promyšlenou a ucelenou.
První duel a Druhý duel jsou však nejen osobitou výpovědí – předkládají vnímavému čtenáři hned celou řadu vtíravých otázek týkajících se vnitřního citového bohatství člověka i stanovení žebříčku hodnoty toho, co je v životě skutečně důležité.

Duely

Autor: Antonín Bajaja

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-433-1
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Duely vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si náš článek o knize a medailon Antonína Bajaji.

————————————————

Světoznámý autor Simon Mawer se svým dílem  dotýká českých reálií. Jednou z knih inspirovaných naším kulturním prostředím je Mendelův trpaslík. Se Simonem Mawerem jste se mohli setkat i díky naší reportáži.

Jedna z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších knih Simova Mawera, autora bestselleru Skleněný pokoj. List New York Times knihu zařadil mezi nejpozoruhodnější díla vydaná v roce 1997, zájem o něj projevili také filmaři (práva ke zfilmování drží Barbra Streisand).
Kniha líčí příběh vědce, který zasvětil svůj život studování genetické poruchy, jež těžce poznamenala jeho samotného. Benedict Lambert je nejen trpaslík, ale také vzdálený příbuzný slavného genetika Gregora Mendela, v románu se tedy – podobně jako v již zmíněném Skleněném pokoji – objevuje i řada českých, respektive moravských reálií.

 

Mendelův trpaslík

Autor: Simon Mawer
Přeložil:  Lukáš Novák

Počet stran: 318
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7473-298-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Mendelův trpaslík vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Kniha opakovaně vychází v edici Fleet.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéto modelky

Pořízková, Pavlína

Eroika, 2015

zobrazit info o knizeMušle

Kolaříková, Hana

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeMísta v síti

Šikulová, Veronika

Argo, 2015

zobrazit info o knizeMendelův trpaslík

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeDuely

Bajaja, Antonín

Host, 2015

Napsat komentář