Antonín Bajaja slaví sedmdesáté narozeniny

Bajaja
Autor, který je ve svém věku stále vitální, slaví sedmdesáté narozeniny. A já mám tu čest přiblížit vám život člověka, který ve své tvorbě nezapomíná na své kořeny.

Antonín Bajaja se narodil 30. května 1942 ve Zlíně do lékařské rodiny. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a poté pracoval ve svém oboru. Takže v letech 1965-1973 působil jako zootechnik v JZD v Želechovicích nad Dřevnicí, později tam pracoval jako zaměstnanec zemědělské laboratoře.

Pak se směr jeho zájmu zaměřil jinam. V roce 1991 se stal redaktorem brněnské redakce Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, poté v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy.

Od roku 1996 vede semináře tvůrčího psaní na Univerzitě Palackého v Olomouci, které jsem měla tu čest navštěvovat. Je to výborný pedagog. Jeho hodiny naučí začínající spisovatele či žurnalisty, jak pracovat se svou fantazií či přiděleným materiálem. Poukáže také na vaše přednosti či chyby, kterých byste se měli u psaní vyvarovat. Vyučoval také na Fakultě multimediálních komunikací ve Zlíně.

Je spoluzakladatelem časopisu pro kulturu a společenské dění Zlínského kraje Zvuk a byl také u vzniku pěveckého spolku Vlastenci při Českém centru Mezinárodního PEN klubu. V roce 2011 se stal členem Rady České televize.

Jako spisovatel dosáhl mnohých ocenění. Za zmínku stojí cena Magnesia Litera za román Zvlčení v roce 2004 či Státní cena za literaturu za román Na krásné modré Dřevnici v roce 2010.
Bajajova raná prozaická tvorba přísluší k vesnické próze, od dobových standardů tohoto žánru se liší složitějšími kompozičními postupy. Již ve své prvotině Mluviti stříbro, která vyšla v roce 1982, autor komponuje významově vícevrstevný metaforický obraz valašské vesnice 70. let.

Základem románu Na krásné modré Dřevnici, který byl vydán v roce 2009, je rodinná zkušenost. Dílo je složené z dopisů, vzpomínek na dětství a vypovídá o proměně baťovského Zlína v socialistický Gottwaldov. Pevná vazba na rodný kraj se vedle původní tvorby projevuje také v autorově zpracování regionálních pověstí a textech pro děti.

Jeho prózy se značí vícepočetnou dějovou, časovou i jazykovou vrstvou. To ale jen přidává na kráse jeho vyprávění.

Osobně přeji autorovi vše nejlepší a zdraví do dalších let a mnoho úspěšných knih.

 

Zdroj:
http://hn.ihned.cz/c1-47503550-antonin-bajaja-v-batove-meste
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1205

foto: wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář