Turecké milenky v novém románu Kláry Janečkové

DenikGK
Narodily se ve Vídni jako dvojčata. Osud je však tvrdě rozdělil, aby je na konec spojil jako milenky jednoho muže. Nový román Kláry Janečkové vypráví o lásce i nenávisti, o životě v přepychu i na okraji společnosti.

Mladou českou autorku Kláru Janečkovou (*1979) jsme vám představili v našem rozhovoru před dvěma lety, kdy vydala román Temnota. Šlo o její osmé samostatné dítě, které vyšlo do světa, a ona již nosila v hlavě nápad. Ten se zhmotnil letos v podobě románu s názvem Deník Gréty Kaiserové. Knihu vydalo nakladatelství Ikar.

Hlavními hrdinkami napínavé rodinné historie jsou sestry-dvojčata Agáta a Gréta. Narodily se ve Vídni rakouskému tatínkovi Hansovi a české mamince Johaně. Agáta byla vážná a zodpovědná po tatínkovi, Gréta lehkomyslná a přelétavá po mamince. Jako voda a oheň, tak se od malička lišily jejich povahy. Bezstarostné dětství přerušila vážná dopravní nehoda, při níž Johana zahynula a Agáta přišla o paži. Otec Hans se vrátil ke svojí konzervativní a xenofobní bohaté matce a dokonce si vyhlédl novou partnerku.

To malá Gréta, která byla fixovaná na matku, nedokáže přijmout a rozhodne se raději odejít k pobožné tetě na Moravu. Ovšem netuší, jaké peklo ji čeká u bigotní katoličky, kterou její manžel bije. Vesnice je Grétě brzy malá a ve vidině odchodu sklouzne na dráhu erotické tanečnice a posléze společnice bohatých mužů.

Agáta vyrůstá s otcem u jeho matky, která ji nutí studovat na prestižních školách a vychovává si z ní dědičku. Ta ji ale zklame, když se zamiluje do tureckého spolužáka. Jediný, kdo její lásce fandí, je macecha Daniela.

Vybředne Gréta z bahna společnosti, nebo se jí stane osudným? A jaký konec bude mít štěstí konzervativnější Agáty? Která ze sester se nakonec vdá do exotického Turecka?

Společenský román odehrávající se ve velkém časovém rozpětí, bezmála třiceti let, není jen povrchním čtením pro ženy. Ozřejmuje změny ve společnosti, jak české, tak i rakouské, na přelomu tisíciletí. Poukazuje na nebezpečí extremismu. Ať už jde o náboženský fanatismus nebo o xenofobní postoje. Upozorňuje také na úskalí manželského soužití partnerů z různých kulturních či náboženských oblastí.

Přestože autorka nechává Grétu takřka ze všech nebezpečných situací vyváznout, nezastírá, že její způsob života je neustále na hraně. Zároveň ale nevyzdvihuje ani poslušnou Agátu, jen prostě líčí jejich rozdílné příběhy. Čtenářky tak budou mít jistě těžkou práci se ať již s Grétou či Agátou identifikovat. Teprve až obě dozrají v ženy, stávají se natolik silnými osobnostmi, že je možné k nim vzhlížet. Mateřská láska bývalé prostitutky citlivější čtenářky nejspíše dojme a v závěru již jistě potečou slzy i těm nejotrlejším.

Klára Janečková opět prokázala, že umí vymýšlet spletité příběhy a psát je tak, aby zaujaly. V turecké pasáži používá pro navození atmosféry turečtinu a seznamuje své čtenáře jak s reáliemi, tak i historickými souvislostmi. Nevynechá ani základy islámu. Ale nebojte se, vše je vpraveno do děje tak, že se určitě nebudete nudit. A myslím, že po dočtení knihy si ještě dlouho budete lámat hlavu tím, co by bylo, kdyby… Jenže na to se ani v literárním ani ve skutečném životě nehraje.

Autorka se trošku se opakuje (dvě sestry, různé těžké osudy, jedna hodná, druhá fúrie, ale v závěru prozření, sňatek s cizincem, těžké soužití v cizí kultuře ) – to už řešila i svých předchozích knihách (Prokletý původ, Osudová posedlost), ale je pravdou, že pokaždé to „uplete“ trošku jinak, i závěry jsou velmi odlišné, takže člověk nemůže říct, že má jedno schéma a mění jen jména hlavních postav a prostředí, v němž žijí.

Deník Gréty Kaiserové je silnou výpovědí o tom, co vše se může stát, když se něco v životě pokazí. Román bude určitě vhodným dárkem pro všechny ženy, které mají rády kvalitní čtení a nespokojí se s často stereotypními příběhy z červené knihovny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník Gréty Kaiserové

Janečková, Klára

Ikar, 2014

Napsat komentář