Vyhrajte výlet do budoucnosti

Anna-perex
Dospívající Anna touží dozvědět se, jak bude vypadat svět v budoucnosti, a její sen se jí splní. Kniha je sice primárně určena pro děti od 11 let, ale možná by si ji měl přečíst i leckterý rodič. Co myslíte, jak bude vypadat planeta pro další generace?

Svět v roce 2082

Anně je 16 let, baví ji přírodovědný kroužek a moc by chtěla vědět, jak bude vypadat svět v budoucnosti. To se jí vyplní – po gaarderovsku – prostřednictvím snu.
Dívka jménem Nova si 11. prosince 2082, tedy o sedmdesát let později, než je Annina přítomná chvíle, otevře počítač a najde tam dopis od prababičky z 11. prosince 2012. Svět budoucnosti vypadá docela jinak. V rodinném sadu stojí rodiče na žebříku a opylovávají štětečkem stromy, protože hmyz je vzácnost. Nova si přeje zažít svět, jak vypadal za prababiččina mládí. Kdyby se tak Nova mohla vrátit, mohla by něčemu zabránit, dělat něco jinak, vynasnažit se nějak, aby zvířata nevyhynula. (Některé vyhynulé druhy se podařilo udržet jen ve speciální zoologické zahradě.)
Jako červená nit se knihou táhne téma: Každý by si měl uvědomit, že jeho odpovědností je, abychom zanechali zemi v takovém stavu, v jakém byla, když jsme na ní žili. Autor se nevyhýbá ani politickým tématům, jako je rozšiřující se poušť a z toho plynoucí agresivita tamních národů, přílišné spoléhání na těžbu ropy, obchodování s tzv. klimatickými kvótami.
V knize najdou čtenáři řadu opakujících se motivů ze Sofiina světa. Místo filosofie a dějin myšlení se román zajímá o přírodu a ekologii.

 

Anna (Jaký bude rok 2082?)

Autor: Jostein Gaarder

Ilustrace: Nanako Ishida
Překlad: Jarka Vrbová
Vydává: nakladatelství Albatros
Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-00-03509-3

Přečtěte si více o knize Anna (Jaký bude rok 2082?), kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Albatros patřící pod společnost Albatros Media. Nezapomeňte se podívat na ukázku a stáhnout si vzorovou kapitolu.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost nabízející pod značkami devíti samostatných nakladatelství Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a v koedičním projektu s ČT Edice České televize široké spektrum mediálních produktů – knih, interaktivních encyklopedií na CD-ROM, audionahrávek a DVD.

 

Ukázka z knihy

O šest let později sedí Anna doma v pokoji s rodiči. Venku je už dávno tma a táta zapálil na polici nad krbem a na parapetu všechny svíčky. Je desátého prosince a do jejích šestnáctých narozenin zbývají dva dny.
Máma s tátou se usadili na pohovce a dívají se na televizi. Sledují film z Tichomoří, pohádku pro dospělé z časů plachetnic. Anebo je to dokumentární film o legendárním kapitánovi z osmnáctého století? Těžko říct, Anna se na obrazovku podívá jen občas.
Sedí u jídelního stolu a tu a tam mrkne na výjevy z Tichého oceánu. Drží v ruce nůžky a vystřihuje z hromady novin.
V srpnu začala Anna chodit do prvního ročníku gymnázia a už po pár dnech v nové škole se seznámila s Jonasem ze třídy o rok výš. Hned se skamarádili a pár dní spolu jako chodili, skoro jako by ty role hráli, ale po nějaké době oběma došlo, že spolu chodí doopravdy.
Anna seděla nad výstřižky novin s obřím hrnkem čaje a usmívala se pro sebe. Jak se může život tak náhle proměnit!
Na jednu věc se ale připravovala už dlouho. Konečně dostala starý prsten po tetě Sunnivě! Už dávno věděla, že ho zdědí, jakmile jí bude šestnáct let. K samotnému předání daru došlo dnes, protože máma musí zítra brzy ráno odjet na nějakou konferenci. Měli společnou slavnostní večeři, jako dezert koupila máma v pekárně marcipánový koláč s červenou růží a po jídle Anna dostala prsten s červeným rubínem obřadně vytažený ze staré krabičky na rodinné šperky. Po zbytek večera si ho nechala na prstu, a zatímco vystřihovala články z novin, na drahocenný prsten se podívala asi čtyřikrát nebo pětkrát za minutu.
Prsten byl víc než sto let starý a někdo se jednou vyjádřil, že možná i několik set let. S tou drahocenností souvisela celá plejáda dobrodružných příběhů.
K šestnáctinám dostala i nový chytrý telefon, jaký si přála. Přestože byl bezvadný, ve srovnání s tím úžasným prstenem přece jen musel ustoupit do pozadí. Přitom bylo neuvěřitelné, že pouhým ťuknutím na obrazovku člověk získá přístup k celému internetu. (str.11-12)

 

O autorovi

Jostein Gaarder (1952) je norský spisovatel knih převážně pro děti a mládež. Narodil se v učitelské rodině. Jeho matka je autorkou několika knih pro děti. Studoval skandinávské jazyky a teologii na univerzitě v Oslu a v letech 1981-1991 vyučoval filosofii a literaturu na vysoké škole v Bergenu. V této době napsal spolu se svými kolegy šest učebnic k dějinám náboženství a filosofie. Upozornil na sebe první knihou Tajemství karet, kterou čtenáři přijali s nadšením a která nasměrovala jeho spisovatelskou kariéru. Angažuje se v ekologii, kterou podporuje prostřednictvím Nadace Sophie. Gaarderovy knihy jsou přeloženy do více než padesáti jazyků a prodáno bylo více než padesát milionů exemplářů.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Albatros)

 

Vyhrajte knihu Anna (Jaký bude rok 2082?)

Kniha Anna (Jaký bude rok 2082?) nabízí nejen příběh o tom, že přání se plní, i když někdy jen prostřednictvím snů, ale také ponaučení. Myšlenka na budoucnost planety, ohleduplné chování a ekologie přirozeně a nenásilně provází celý děj. Jak bude vypadat Země, pokud nezměníme svůj přístup? To už si pojďte přečíst sami.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Anna (Jaký bude rok 2082?) vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Anna (Jaký bude rok 2082?)
probíhá od 24. dubna do 7. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Anna (Jaký bude rok 2082?)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnna (Jaký bude rok 2082?)

Gaarder, Jostein

Albatros, 2014

Napsat komentář