Inspirace pro šikovné ruce: Výroba papíru

perexPapir
V ukázce z knihy Papír naleznete postup na výrobu papíru různých vlastností z dostupných surovin u vás doma, ale i v zájmovém kroužku nebo ve škole.

Výroba ručního papíru, skládání origami, tvorba figurek, lepení, vyřezávání – to všechno se můžete naučit s knihou Papír. Své výrobky vám v knize předvedou přední umělci z celého světa a vy je můžete napodobit. Podrobné ilustrované návody vás krok za krokem povedou tak, aby se dílo podařilo.

Knihu Papír vydalo nakladatelství Metafora.

Výroba papíru

Tvorba drti

Pečlivá příprava drti vám pomůže zajistit, abyste byli při výrobě papíru úspěšní. Do mixéru vždy vkládejte pouze malé množství a řádně rozmixujte, aby se vám v papíru neobjevily hrudky nebo skvrny.

Skladování drti

Nevyužitou drť můžete zbavit vody a skladovat v lednici. Další možností je vymačkat z drti všechnu přebytečnou vodu a ve formě kuliček ji uchovávat v mrazáku nebo ji zbavit vlhkosti vysušením a uložit na suchém místě. Je možné přidat stabilizátor (hřebíčkovou silici nebo tymol), který mírně prodlouží její trvanlivost. Drť použitá opakovaně bude možná o něco méně kvalitní než nově připravená, dá se ale také s novou drtí smíchat. Směs drti nikdy nelijte do kuchyňského dřezu, protože by ho mohla ucpat.

Zápisník

Při experimentování s různými papírovými a rostlinnými vlákny a barvení drti se vám může osvědčit vedení zápisníku o výrobě papíru, do kterého si budete zapisovat přísady použité pro každý typ papíru, který vytvoříte. Když pak budete chtít vyrobit list stejný jako někdy v minulosti, dosáhnete stejně výtečných výsledků.

Recyklovaná papírová drť

Kousky papíru se namočí do vody a po dávkách rozmixují s vodou.

1. Nastříhejte nebo natrhejte papír na čtverce o velikosti 2,5–5 cm. Namočte je do misky s vodou nejméně na 30 minut nebo přes noc. Tak začíná proces rozkladu vláken, což usnadní rozmělnění drti v mixéru.

2. Naplňte mixér do tří čtvrtin teplou vodou, potom přidejte pět nebo šest kusů namočeného papíru. Uzavřete víčkem. Mixujte v krátkých intervalech a často kontrolujte, jestli se drť nenahromadila kolem lopatky.

3. Až bude drť bez pozorovatelných hrudek, vložte špetku do sklenice s vodou. Našroubujte víčko a silně sklenicí třeste, asi po dobu jedné minuty. Zvedněte ji ke světlu a zkontrolujte, zda má směs stejnorodou konzistenci. Pokud vidíte shluky vláken, je třeba ještě mixovat.

4. Obsah mixéru nalijte do nádrže a pokračujte v drcení a plnění. K formování listů musí být nádrž zaplněná do tří čtvrtin; drť musí ale mít texturu podobnou těstu na palačinky, takže pokud je příliš hustá, jednoduše přidejte do nádrže vodu a důkladně rozmíchejte. Až budete mít dostatek zkušeností, můžete experimentovat s texturou v nádrži a produkovat různě husté směsi.

5. Jestli nechcete drť hned použít nebo chcete-li ji obarvit papírenským barvivem, sceďte ji prolitím obsahu mixéru přes cedník.

 

Klížení

Pokud budete své dokončené listy papíru používat na malování, kaligrafii nebo tisk, přidejte do drti papírenský klih, díky němuž bude papír voděodolný. Množství použitého klihu se bude lišit v závislosti na účelu papíru – papír na psaní potřebuje klihu víc než např. papír na malování vodovými barvami. Klih vždy zřeďte vodou, než ho budete přidávat do drti. Důkladně ho vmíchejte a pro dosažení nejlepších výsledků nechte drť před použitím přes noc uležet.

 

 

 

Více informací o knize najdete v článku Srpnové čtení s Metaforou – nápady pro šikovné ruce.

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePapír
Origami, plastické modely, koláže, papírové sochy, knižní vazba a mnoho dalších technik

Brodeková, Ayako - Brownová, Claire Waite

Metafora, 2011

Napsat komentář