Bible fanoušků jednoho z nejrychlejších sportů na světě, kterou prostě musíte mít

obálka
I když se všichni tváří, že jsme fotbalový národ, domnívám se, že Češi jsou národem hokejovým. A to nejen kvůli tomu, že v něm máme daleko lepší úspěchy než ve fotbale. V hokeji jsme prostě „zlatí“…

Hokejem to žije snad v každé domácnosti na jaře, když se hraje mistrovství světa, a to nemluvím o chvílích, kdy ještě navíc přijde na řadu olympiáda. Restaurace jsou vyprodané a každý jen s rukama v pěst směřuje zrak na velkoplošné obrazovky, po kterých se prohánějí „naši zlatí hoši“. A když navíc našim hokejistům přeje štěstí, stačí se dívat a naslouchat z oken, jak po hlavní silnici jezdí a troubí nadšení fanoušci.

Jde o sport, který vám zvedne na maximum hladinu adrenalinu v jediné vteřince, aby v té druhé zaplavila tělo vlna radosti, nebo i smutku ze vstřeleného gólu. Jako národ máme v hokeji řadu úspěchů, a to nejen v poslední době, pokud bychom se zaměřili jen na dobu po „zlatém Naganu“. Navíc hokej znamenal mnoho i v době komunistické éry. Vítězství nad tehdejším Sovětským svazem bylo pro Čechy daleko větší, než které se oficiálně ve sportu traduje.

Zkrátka tenhle sport miluju. Nejsem sice žádný odborník a nenosím v hlavě všechna data, vítězství i prohry. Mám své oblíbené hokejisty, troufám si říct, že i standardně rozumím pravidlům. A zbožňuji ten adrenalin. Takže jsem doslova s radostí přivítala knihu, kterou vydalo nakladatelství XYZ s více než všeříkajícím názvem Zlatá kniha českého hokeje. Autorem není nikdo jiný než uznávaný odborník literatury faktu Miloslav Jenšík, který se dlouhodobě zabývá historií tohoto sportu.

Počátky hokeje u indiánů i u nás…

Ona to vlastně není ani tak kniha, jako právě spíš bible hokeje. Dokonale propracovaná encyklopedie, která sleduje krok za krokem vývoj tohoto sportu nejen u nás. Seznámíme se se začátky hokeje, který je tomu dnešnímu tak vzdálený v podstatě v téměř všech směrech. Miloslav Jenšík začíná skutečně tam, kde nejspíš byl úplný začátek této hry. Fakta z her severoamerických indiánů, počátky hokeje v Řecku či Anglii apod. Autor mapuje tento sport velice důkladně, i když se nezačínalo hned na ledě.

Postupně se dostává samozřejmě k počátkům hokeje u nás, mapuje amatérské hráče i vývoj hry a jednotlivých klubů u nás. Detaily vás ohromí. Dozvíte se třeba, jaké oblečení nosili hráči ve Spartě, kde vládl fotbalový trend trenýrek se „stulpnami“, a jaké slávisté, kteří volili dlouhé kalhoty jezdeckého stylu. Zjistíte, kdo vlastně vynalezl brankářskou lapačku, kdy se začali nosit helmy a kdo je nechtěl ani vidět a spoustu dalších informací. Rok po roce si projdete život českých hokejových lig a porozhlédnete se kolem sebe, na teprve začínající ligy v evropských státech, ale třeba se i zamyslíte nad ofenzívou Číny a dalších zemí.

Zamíříte i za oceán, abyste se dozvěděli o počátcích nejslavnější hokejové ligy – NHL – a budete obdivovat slavné poháry, které se v této hře rozdávají. Zavítáte do hokejových síní slávy a neopomenete se třeba trochu rozčílit nad aférami a skandály, které kdy otřásly hokejovým světem.

Tragédie se nevyhýbají ani hokejovému světu

Bohužel se dostanete až ke kapitole nejsmutnější, která se věnuje tragickým dnům ledního hokeje. Nešlo jen o tu poslední, kdy při pádu letadla v Rusku zahynuli nejen naši tři výborní hráči. Tragédií bylo víc. Lidičtí hráči, které nechali popravit nacisté spolu s dalšími obyvateli této vesnice, úrazy i smrtelné nemoci, jež vzali život nadějným hráčům a především lidem. Vzpomínky jsou navíc umocněné takřka kompletním „životopisem“. Ne ale v nějakých suchých datech. Autor popisuje vývoj hráčů, jejich každodenní radosti a úspěchy, jako byste četli příběh, při kterém nemůžete odtrhnout oči od stránek. Tak vás dostane…

Příběh na pozadí statistických dat

Celkově je kniha pojata spíš jako vyprávění příběhů desítek a stovek lidí, kteří se tomuto sportu věnovali či věnují. Sice zde samozřejmě statické údaje najdete, to by tu ani chybět nemohlo. Nicméně autor dal přednost vyprávění, životním příběhům, a to dělá z knihy skutečný umělecký unikát.

Veselejší je pak část věnující se juniorům a vůbec vývoji této hry do budoucna. A nakonec si zavzpomínáte na šampionáty a další utkání z doby zase ne tak dalece vzdálené a připomenete si trápení i slzy radosti nad vítězstvími.

Kniha je doplněna celou řadou fotografií, jak černobílými z doby téměř už historické, tak barevnými. Celkově tudíž působí naprosto živým dojmem, protože text si skvěle představíte právě na fotkách, a tu radost při zdviženém poháru nad hlavou snad ani slovy popsat nejde…

Poděkování nejcennější

Encyklopedie čítá téměř šest set stran a je skutečně tím nejúžasnějším, co mohla kdy kniha dát tomuto sportu, třeba jako formu poděkování. Radost udělá každému fanouškovi hokeje, který tu najde všechno, co by měl a chtěl vědět. Ale opodál nezůstanete ani vy, kteří si jen rádi pustíte televizi, když se „zrovna hraje“. Stačí nalistovat pár stránek a hned budete vědět, o čem moderátoři mluví, a můžete oslnit své příbuzné znalostmi, které získáte. Je to rovněž ideální dárek pro svůj jedinečný kompletní celek, který nabízí.

Já ji mám doma v knihovně pročtenou a rozhodně se těším, až ji na jaře zase „vytáhnu“ a budu našim reprezentantům opětovně, jako každý rok, držet palce při mistrovství…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatá kniha ledního hokeje

Jenšík, Miloslav

XYZ, 2011

Bible fanoušků jednoho z nejrychlejších sportů na světě, kterou prostě musíte mít - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Tomáš Vebr napsal:

    Na tuto knihu jsem se velmi těšil, mé očekávání ale bohužel zklamala. Již během prvního rychlého přečtení jsem objevil několik faktických chyb (např.zkomolená jména v soupiskách, u některých příjmení chybějící křestní jména – a to i v novodobé historii, nebo např.z baráže v roce 1999 poslal autor do první ligy Opavu místo Jihlavy atd.), kterým by se jistě dalo předejít pečlivější přípravou autora, popř.konzultací s oddíly hlavně tam, kde si nebyl autor jistý správností údajů.
    Nelíbily se mi ani subjektivně zaměřené komentáře k jednotlivým ročníkům naší nejvyšší soutěže – autor má jistě právo na vlastní pohled, ale v publikaci encyklopedického typu by si měl ale asi spíše držet odstup nezaujatého komentátora (z textu je jasně znatelná autorova „zahleděnost“ do pražské Sparty – čtenář může nabýt pocitu, že český hokej = Sparta, naopak např.pro jihlavskou Duklu nebo slovenské celky mnoho pochopení nemá… (např.subjektivní moralizování v textu „střet zájmů pardubických srdcí“ – jak by asi autor komentoval přestupy hráčů v dnešní době, kdy nastupují proti klubům, ve kterých vyrostli zcela běžně a nikdo se nad tím nepozastavuje??). Ctenáře z Vysočiny zřejmě „nadzvednou ze židle“ i výroky o tom, že se v Dukle „dál předstírá vojenská služba u tankistů“ (sezona 1990-91), „dál už vojáci rekord v počtu mistrovských titulů nevylepší“ (že by autor už při psaní této knihy věděl o snaze APK uzavřít extraligu???) a tvrzení o tom, že „potřebné zázemí mohla Dukle na Vysočině vytvořit právě jen armáda“ vyznívá vyloženě trapně a urážlivě vůči současnému ambicioznímu vedení Dukly v čele s Bedřichem ˇSčerbanem. Mladší čtenáři neznalí poměrů v dobách fungování systému armádních klubů si tak můžou podle komentářů p.Jenšíka vytvořit zbytečně zkreslený názor.
    Kladem publikace je velké množství zajímavých fotografií, obsáhlost jednotlivých kapitol a v neposlední řadě i to, že byla kniha s tímto zaměřením vůbec vydána. I přesto se ale nemůžu zbavit dojmu, že výsledek komplexního zpracování historie českého hokeje v knižní formě mohl být ještě kvalitnější.

Napsat komentář