Revoluce fyzikálních poznatků

veda uvodni (1)
Dnes pro vás máme publikaci, která se jistě zalíbí všem, kteří mají rádi fyziku. Nezabývá se však tím, „co je“, ale „co by mohlo být.“ Díky tomu lze řešit mnoho vědeckých problémů, jak kniha ukazuje, a dokládá také fiktivní příběhy, které hlavní myšlenky vysvětlují.

Existuje obrovská třída věcí, které věda dosud téměř zcela opomíjela. Jsou klíčové pro pochopení fyzické reality jak v každodenním životě, tak na úrovni jevů, jimiž se zabývá fyzika, přesto se tradičně předpokládalo, že je nelze zahrnout do souboru vědeckých vysvětlení. Nejsou to fakta o tom, co je, ale o tom, co by mohlo být (kontrafaktuály). Podle fyzičky Chiary Marletto se zohlednění kontrafaktuálů může stát příslibem revoluce ve způsobu formulování základních fyzikálních poznatků a poskytnutí vhodných nástrojů pro řešení nových technologických výzev – od dodání nové generace zařízení pro zpracování informací přes univerzální kvantový počítač až po návrh umělé inteligence. Každá kapitola v knize popisuje, jak lze pomocí tohoto přístupu vyřešit zapeklitý problém ve vědě, a je doplněna krátkými fiktivními příběhy, které vysvětlují hlavní myšlenku kapitoly. Jak Marletto ukazuje, úvahy o tom, co je možné, nám mohou poskytnout úplnější a nadějnější obraz fyzického světa.

Věda možného a nemožného

Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů
Autor: Chiara Marletto
Přeložil: Marek Tomeček

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-257-4319-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Věda možného a nemožného vydalo nakladatelství Dokořán v edici Zip ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Z hlediska zachování stavby způsobuje většina této vzájemné interakce chyby ve formě malých závad, což časem vede k poškození každé komplexní struktury. Pokud nezasáhne něco, co těmto chybám zabrání a opraví je, celá struktura nakonec zmizí nebo se zhroutí. Čím složitější celý systém je a čím více se liší od základních prvků, tím těžší je vyvažovat chyby a udržovat ho v existenci. Představte si starý způsob zachovávání rukopisů pomocí opisování. Čím delší a složitější je rukopis, tím vyšší šance, že se během opisu vyskytne chyba, a tím těžší je pro písaře vyhnout se jí – například zkontrolováním každého slova po jeho zapsání. Vzhledem k tomu, že fyzikální zákony jsou ne-designové, schopnost systému udržovat se v existenci (v měnícím se prostředí) je v našem vesmíru vzácná a pozoruhodná vlastnost. Protože je tak důležitá, dám jí jméno: odolnost.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Chiara Marletto je teoretická fyzička na Wolfson College v Oxfordu. Zabývá se teoretickou fyzikou se zvláštním důrazem na kvantovou teorii výpočtů, teorii informace, termodynamiku, fyziku kondenzované hmoty a kvantovou biologii. Získala doktorát z matematiky na Matematickém institutu Oxfordské univerzity. Je průkopnicí v oblasti teorie konstruktorů, která je zobecněním kvantové teorie informace.

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzuje, zadává renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracuje se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu si získali pověst kvalitního nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěda možného a nemožného
Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů

Marletto, Chiara

Dokořán, 2024

Napsat komentář