V zadumání…

tipy zamysleni uvod
Se začátkem nového roku nás občas přepadne potřeba bilancovat a zamýšlet se nad věcmi, nad kterými obvykle ani neuvažujeme. I proto jsme pro vás do dnešního tipů vybrali knihy, v nichž najdete úvahy, fejetony, reportáže, či milá a přemýšlivá vyprávění.

Jak správně a dobře prezentovat čtenáři fakta? Co dělá z reportáže „tu dobrou?“ A dá se vůbec z obyčejné faktické informace udělat informace, kterou si čtenář přečte rád? To všechno možná zjistíte v novince polského reportéra.

Proč bez detailu nelze nazřít celek? Čím se liší fakt od faktu prezentovaného čtenářům? Je skutečně Chladnokrevně Trumana Capoteho prvním románem non-fiction? K čemu může reportérovi posloužit hodně dlouhá šála? Proč je Hanna Krallová Mondrianem reportáže, a nikoli Chagallem? Jak Ryszard Kapuściński využíval své spisovatelské svobody? Je reportáž gonzo jen Amerika na drogách? „Slovo plní v reportáži úlohu svědka. Svědkové se však bohužel čas od času míjejí s pravdou, i když předtím přísahali, že nebudou lhát,“ říká Szczygieł. „My, reportéři a reportérky, se ocitáme v trojitém klinči (ve sportu nic takového nejspíš neexistuje, ale chci tím zdůraznit komplikovanost situace). Na jedné straně je svět, jehož setrvačníkem bývá lež, a máme tu i zpovídané osoby, jejichž paměť není vždy stoprocentní. Na druhé straně jsme tu pouze my sami: naše oči, naše uši a naše mozky, a tedy jen dost omezený percepční aparát. Na třetí straně pak stojí neobjektivní, poněkud svévolný jazyk, který nedokáže být věrohodným svědkem.“ Nová kniha Mariusze Szczygieła je vyznáním lásky k reportáži a současně četbou pro milovníky tohoto žánru i pro všechny ostatní, kdo mají určité pochybnosti o jeho věrohodnosti. Zároveň však může posloužit jako příručka těm, kteří se sami chystají psát.

Fakta musí zatančit

Autor: Mariusz Szczygiel
Přeložil: Martin Veselka

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7574-016-8,978-80-7675-
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Fakta musí zatančit vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Říkalo se, že americká literatura do té míry nestíhá sledovat život, že nyní jej musejí popisovat „noví žurnalisté“. Byl to tedy únik (řečeno slovy Eustachyho Rylského, která beru jako další definici literatury faktu) před psaním o dobách, které neznáme, o válkách, jichž jsme se nezúčastnili, mužských záležitostech, které jsme neprožili. Tak začaly do výtvarného umění pronikat neumělecké předměty, do hudby nahodilé zvuky z ulice, do choreografických sestav přirozené a všední pohyby. A do literatury – fakta a reálné postavy

K dispozici máte také celou ukázku.

O autorovi

Mariusz Szczygieł (*1966), spisovatel a novinář. Absolvoval Fakultu žurnalistiky na Varšavské univerzitě, byl dlouholetým reportérem listu Gazeta Wyborcza, kam dodnes píše. Je zakladatelem polského Institutu reportáže v jehož nakladatelství vydávají dokumentární literaturu i českou beletrii. Mariusz Szczygieł patří v současnosti k nejvýraznějším polským reportérům, je držitelem mnoha domácích i zahraničních ocenění. Je autorem reportážních a fejetonistických knih: Neděle, která se přihodila ve středu, Gottland, Libůstka. Dámské příběhy, Udělej si ráj, Láska nebeská, Projekt: pravda, Není. Fenoménu polské literární reportáže se věnuje rovněž jako editor: 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygła, 100/XX. Antologia polskiego reportażu XX wieku. Gottland, první autorova kniha vydaná v Česku, se stala světovým bestsellerem přeloženým do několika desítek jazyků a ověnčeným mnoha cenami. V roce 2014 například označil spisovatel Julian Barnes překlad Gottlandu za nejlepší knihu roku. Za reportáže v knize Není získal autor nejprestižnější polskou literární cenu Nike 2019 a stal se rovněž vítězem čtenářské ceny Nike 2019.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Každý máme v životě nějaká vlastní trápení. Větší či menší, lépe či hůře stravitelná a řešitelná. Autorka, pocházející z rodiny psychologů, používá i samotný text trochu jako terapii. Vychází totiž z toho, že je-li text psán s pochopením, může nám s mnohým v našem osobním životě pomoci. Sami můžete ověřit, zda to funguje…

Mariana Leky se narodila v rodině psychologů, což se odráží v celém jejím díle. Tato zkušenost je přítomna také v autorčiných sloupcích, které vycházely tři roky v německém časopisu Psychologie Heute (Psychologie dnes). Leky v nich vypráví o starostech každodenního života: o nemoci, úzkosti, nespavosti, stresu, neúspěchu, nutkavém jednání a třeba i o lásce. Nahlíží na rozličná témata s laskavým humorem a současně k nim přistupuje s respektem. Ne pokaždé se podaří daný problém či otázku vyřešit, protože tak už to v životě chodí – autorka má však vzácný dar vypozorovat, co si člověk může z dané situace odnést, aby mohl znovu vstát a jít dál. V knižní mozaice Trápení všeho druhu předvádí, jaký účinek mohou mít texty bez ohledu na svoji délku, pokud z nich vyzařuje pochopení a životní moudrost a dokážou vtáhnout čtenáře hlouběji do vlastních myšlenek. Dílo doprovázejí půvabné ilustrace Evy Bartošové, šité na míru jednotlivým textům.

Trápení všeho druhu

Autor: Mariana Leky
Přeložila: Marta Eich
Ilustrovala: Eva Bartošová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-582-8
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Trápení všeho druhu vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Mám porozumění pro jakýkoli nevídaný druh strachu. Kdybych dostala pár minut, pochopila bych klidně i strach z kdoulového želé nebo z věšáku na klobouky. Pan Pohl to o mně ví, a přesto mu nějakou dobu trvalo, než našel odvahu povědět mi o svém strachu. Stál u dveří mého bytu a tak se ošíval, až jsem se bála, že mi snad na místě vyzná lásku nebo se rovnou přizná k bankovní loupeži. Ale byla to klaustrofobie. Pan Pohl má strach z výtahů, veřejných dopravních prostředků a veškerých vnitřních prostor, které nelze okamžitě opustit.

O autorce

Mariana Leky (*1973) se narodila v Kolíně nad Rýnem a studovala literaturu, tvůrčí psaní a žurnalistiku. Na literární scénu vstoupila v roce 2001 souborem povídek Cukrové perličky. Je autorkou řady próz. Román Co je odtud vidět získal prestižní ocenění „Nejoblíbenější kniha německých nezávislých knihkupců“ za rok 2017 a od svého vydání se drží v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Dosud byl přeložen do 20 jazyků.

Zdroj informací: Prostor

Ilustrátorka

Eva Bartošová (*1994) je absolventkou Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, kde momentálně působí jako asistentka v ateliéru ilustrace pod vedením Renáty Fučíkové. Její práce můžete najít v projektech Hrdinky, Dobrých 100, Velvet Effect, Česká zima nebo v komiksu Odvaha je volba. Ilustracemi doprovodila knihu 100 × Václav Havel od Pavla Kosatíka. V osobní tvorbě využívá prvky magického realismu či koláže a inspiruje se v každodenním pozorování okolního světa.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Trochu odlehčení přinese další kniha. Tentokrát se jedná o příběhy spojené s pěstitelstvím a zahradnictvím. I tam jde však někdy humor stranou!

Veselé i vážné povídání o věcech pěstitelských a botanických, opepřené laskavou špetkou zahradnického humoru, navazuje na první knihu autora Na začátku byl rýč. Každý příběh má svoji pointu, ale tuto se vyplatí zapamatovat si jednou provždy: Jestli chcete být úspěšní v zahradničení i v soukromém životě, budete potřebovat jenom TŘI SLOVA – odhodlání, nadšení a vlídnost.

Myšlenky z květináče

Autor: Pavel Chlouba
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7684-237-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Myšlenky z květináče vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Myslím, že mohu odpovědně prohlásit, že vážnost vnímání slov a slůvek mě provázela od toho nejranějšího věku. Než jsem se naučil používat běžná slova, bavilo mě vytvářet slova vlastní, čímž jsem své rodiče často dostával do těžko řešitelných situací. Moje slůvka často zněla úplně jinak než originální verze. Například deštníku jsem dlouho odmítal říkat jinak než drn. Osobní automobil jsem označoval slůvky brn, což sice mělo větší logiku, ale při zhoršené výslovnosti mí rodiče mohli slyšet brn drn, nebo drn brn. Mohlo to mít různé významy – jako například že auto přejelo deštník nebo že deštník zůstal zapomenutý v autě. Už jenom z rodičovských vyprávění si pamatuji, že jsem byl důsledně veden k tomu, abych věci pojmenovával správnými slovy a neriskoval použití cizích slov, nechci-li se ve společnosti ztrapnit.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Pavel Chlouba (*1967) vlastními slovy: „Jsem zahradník, zahradnický fotograf, zahradnický publicista a nezávislý novinář, trochu cestovatel – hlavně za zahradnickými cíli. Věnuji se zahradnímu designu, tvorbě zahrad od nápadu až po realizaci. Občas přijmu pozvání uspořádat přednášku pro zahradnické nadšence či studenty zahradnictví. V rámci rodinné živnosti se specializujeme na menší rodinné zahrady. Jsme okouzleni světem rostlin, věříme v jejich pozitivní působení na tělesné i duševní zdraví člověka.“ Pavel Chlouba pravidelně vydává zahradnické kalendáře a své bohaté prožitky ze světa mezi záhonky vetknul do působivé knížky Na začátku byl rýč. Vedle dalších prezentačních aktivit je rovněž spoluautorem rozhlasového pořadu Zelené světy.

Zdroj informací: Kosmas

Ilustrátorka

Markéta Vydrová (*1968) je česká ilustrátorka. Studovala VŠZ, obor zahradní a krajinná architektura v Lednici na Moravě. Výtvarné výchovy bylo sice poměrně dost, ale ve čtvrtém ročníku odešla. Nebylo to to, co by chtěla v životě dělat, nechtěla být zahradní architektkou. Chtěla dělat ilustrace. Odmalinka věděla, že musí ilustrovat knížky pro děti… až takto vyhraněně to cítila.  A tak se pustila do budování cestičky k tomuto cíli. Povzbuzovala a přidržovala ji maminka výtvarnice, táhla ji touha kreslit a malovat. Pak se to začalo hýbat. S jejím (nyní už bývalým) mužem Danielem začali spolupracovat s časopisem Dikobraz, pak Podvobraz a s dalšími humoristickými časopisy. Daniel jako námětář, Markéta jako výtvarnice společných vtípků. Přispívali  jako autorská dvojice pod jménem Vydry. Dnes má na kontě mnoho dětských knih a její ilustrace se těší oblibě u dětských čtenářů.

Zdroj informací: web autorky

K dispozici je také článek v rubrice Čtení ke kávě nebo rozhovor s Markétou Vydrovou

————————————————

V poslední knize je čas především k zamyšlení. Zpomalme! Zastavme se a vnímejme pozorněji co se děje kolem nás a jakou stopu zanechávají lidé procházející našim životem. Třeba i my najdeme alespoň jednu malou tečku světla…

Někdy stačí posadit se uprostřed rušného náměstí, zaposlouchat se do souhry zvonů a ztratit se v příbězích. V těch malých, avšak podstatných momentech, které mnohdy nedokážeme pojmout, protože jsme obestřeni přílišným spěchem. A tak je důležité vydechnout a směřovat své kroky do odlehlých zákoutí, zapadlých ulic, nepovšimnutých kostelů, rušných nástupišť, do stínů lip i tichých lesů. A přitom všem se doširoka otevřít v náruči lásky, radosti, smíchu i bolesti. Protože ačkoliv člověk už dávno poztrácel naději, vždy se znenadání může rozeznít hudba, která jako světlo probleskne nocí, jako sníh prozáří temnotu a vše zkrásní a zjemní. Malé tečky světla jsou příběhy o výjimečných každodenních momentech, jenž se udály na nejrůznějších místech. Na kopcích plných rozesmátých dětí, v domovních průčelích, na židlích zapomenutých kaváren. Odehrávají se díky lidem, kteří do našeho života pokorně vstoupili, aby v něm zanechali světlo i část sebe. A z toho světla vzniklo padesát jedinečných momentů popsaných v této knize.

Malé tečky světla

Autorka: Zuzana Švédová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-5038-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Malé tečky světla vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Zaplatím a vzdálím se, pan Kincl je nezmar. Postavím se stranou a čekám na něj, pevně totiž věřím, že na něj venku nečeká jeho téměř stoletá známá s příběhy protkanými potupnými večírky. Když pan Kincl platí, paní prodavačka se jej táže, zda jde domů za ženou, a on vykřikne na krámek plný zákazníků: „Já jsem přece počestný, já a žena, nikdy a ani za nic.“ Napočítá sumu a žene se ven. Jako z grotesky, ale jak jinak, pan Kincl. V bytě mám dvě koupelny, jednu orientovanou na východ a druhou na sever. Tou severní často slýchávám zpívat pana Kincla, pobíhat ho po zahradě a nahánět kocourka. Volá jej vysokým altem, jako by zrovna hrál divadelní hru. Pan Kincl v říši divů, pan Kincl, princ dvojí krve, pan Kincl a kluk kočičí.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Mgr. Švédová Zuzana DiS. působí jako nutriční terapeut. Během své práce se zaměřuje převážně na diabetiky, ať už 1. či 2. typu, metabolické poruchy, autoimunitní neduhy. Věnuje se též dětem, dětskému stravování, naše nejmenší učí kouzlu bylinek, které jsou její velikou vášní. Pořádá workshopy a přednášky, během kterých nás přibližuje zpět k našim kořenům, ze kterých prýští energie a síla. V jejím volném čase bádá a hloubá ve starých spisech, ze kterých vytahuje kouzla zašlých let, která se pak snaží otisknout do knih naplněných bylinami, tradicemi či dávnými zvyky. Mimo to též ráda tvoří, ať už v kuchyni nebo na zahradě. Miluje fotografování, aranžmá, výlety, hudbu, knihy, psychologii a prastará tajemství. Velikou láskou je jí syn, který jí dny naplňuje radostí a sluncem, stejně tak jako rodina a dobří lidé kolem ní. Vyšly už její knihy Zdravou stravou proti únavě, Štědrý bylinářův rok a Štědrý bylinářův rok II.

Zdroj informací: Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která kniha zaujala vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFakta musí zatančit

Szczygiel, Mariusz

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeTrápení všeho druhu

Leky, Mariana

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeMyšlenky z květináče

Chlouba, Pavel

Triton, 2023

zobrazit info o knizeMalé tečky světla

Švédová, Zuzana

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář