Fantasy nikdy neomrzí

nahledovy-obrazek-fantasy
Dnešní knižní tipy osloví milovníky fantasy příběhů. Představíme vám rovnou pět knih, které stojí za přečtení. Najdete mezi nimi i pokračování několika oblíbených sérií – třeba z pera slovenského autora Juraje Červenáka.

Fanoušci série Bohatýr slovenského spisovatele Juraje Červenáka se mohou těšit na její další pokračování. Jakých válečných tažení se kyjevský kníže Svjatoslav zúčastní tentokrát? Podaří se mu posunout hranice svého mocnářství?

Chazarská říše několik staletí ovládala pobřeží Kaspického moře a dolní tok Volhy a Donu. Její sláva se však chýlí ke konci. Kyjevský kníže Svjatoslav touží posunout hranice svého mocnářství a otevřít si přístup k bohatým jižním zemím a Hedvábné cestě. Sjednotil národy severu a vede je ve znamení válečného meče proti Chazarům a jejich spojencům. Kagan a bej, nejvyšší hodnostáři říše, vyšlou na hranice obrovské vojsko, ale hrozí, že ani ono neubrání vzkvétající civilizaci před invazí bezohledných barbarů.
Ilja Muromec, Jegor Svjatogor, Mikula Seljanovič a další knížecí bohatýři si na daleké cestě a uprostřed válečného běsnění postupně uvědomují, že jejich nejhorším nepřítelem nejsou cizí vojska, ale temnota, která rozežírá jejich vlastní srdce. Zasel ji někdo, koho kdysi považovali za přítele. Koščej, dříve nazývaný Volch, kráčí po krvavé cestě a sleduje vlastní nebezpečné cíle…

Bohatýr III – Hořící říše

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4167-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Bohatýr III – Hořící říše vydalo nakladatelství Argo.

Doporučujeme

Přečtěte si i předchozí díly série Bohatýr.

Ukázka z knihy

Od severu se blížila bouřka.
Kočovníci v táborech roztroušených po stepích kolem Chvaliského moře i obyvatelé kamenných měst v deltě Itylu se jí dívali vstříc, do zlověstné temnoty, která jako zvířený kal kypěla zpoza vzdáleného obzoru, a úpěnlivě volali bohy a duše předků. Bouřku považovali za zlé znamení; dokonce přesně věděli, co zvěstuje. Zpráva o pohromě, která loni v létě postihla severní povodí Itylu, se už rozlétla do všech světových stran. Nad Chazarskou říší se vznášela zlá předtucha, že se zanedlouho přižene úplně jiné, mnohem strašnější hromobití – s ocelovými blesky, burácením prorážených bran a lijáky krve. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu vyšla série Dobrodružství kapitána Báthoryho: Mrtvý na Pekelném vrchu, Krev prvorozených, Ohnivé znamení, Ďábel v zrcadle, Vlk a dýka, Les přízraků a Anděl v podsvětí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Miroslav Žamboch přichází s novinkou Koniáš & Bakly – Mrtví muži. Komu půjde o život?

Koniáš překáží císařské válečné mašinerii víc a víc. Náklady ani obtíže už nerozhodují – rozkaz je jasný, jednou provždy se zbavit muže mnoha tváří: šermíře, žoldnéře, muže na stezce. Bakly půl svého života vede s císařstvím soukromou válku a jen to nejhorší je pro něj dost dobré. Nejtěžší je zabít ty, kteří nad svůj život staví něco jiného.

Koniáš & Bakly – Mrtví muži

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7684-205-2
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Koniáš & Bakly – Mrtví muži vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Probudil jsem se. V první chvíli jsem si myslel, že za to může Anne, že mě probrala z krátkého snu, abychom pokračovali v našich milostných hrátkách. Vzduch však byl o poznání chladnější než večer, v krbu dávno dohořelo a hvězdy na obloze za okny splynuly s blednoucí šedí oblohy blížící se k úsvitu.
Anne spala svinutá do klubíčka jako obvykle a tiskla se ke mně zády, deku přitaženou až k bradě. Dveře na terasu byly pootevřené jako vždy; po desetiletích strávených na stezce jsem měl problém usnout v úplně uzavřeném prostoru. Ale
co mě vzbudilo? (str. 7)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Miroslav Žamboch je český spisovatel. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Již jeho první publikovaná povídka sklidila u čtenářů velký ohlas. Kromě psaní se Miroslav Žamboch věnuje hodně judu, kulturistice a zvláště pak extrémním sportům. K jeho zájmům patří také vojenská technika a chladné zbraně. Píše fantasy a sci-fi.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Znáte šarmantního detektiva Smrtislava Hezouna? Pokud ne, měli byste to napravit. Začtěte se do knihy Detektiv Kostlivec: Žezlo Prapředků.

Smrtislav Hezoun není jen kostlivec v elegantním obleku, ale také elitní detektiv s mimořádně ostrým jazykem. Je sice mrtvý, ale smrt přelstil, aby mohl ochránit svět před odvěkým nepřítelem. Pokud ho však má porazit, bude potřebovat pomoc, a tu nachází v podobě své nové partnerky, mladičké Štěpánky.

Smrtihlav Hezoun a Štěpánka se ocitají v nekonečném víru dobrodružství, do něhož je přivádí snaha ochránit nejvzácnější majetek dívčina nedávno zesnulého strýce – Žezlo Prapředků, jež by mohlo přivolat na svět kruté bohy dávné minulosti. Má to však háček. Nikdo nevěří, že bájné žezlo a dávní bohové existují, a tak se Smrtislav a Štěpánka mohou spolehnout jen na sebe.

Detektiv Kostlivec: Žezlo Prapředků

Detektiv Kostlivec 1
Autor: Derek Landy
Přeložil: Pavel Kaas

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-276-0582-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Detektiv Kostlivec: Žezlo Prapředků vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Pohřbu se zúčastnila rodina a známí, zato přátel přišlo pomálu. Gordon nebyl v mediálním světě zrovna oblíbenou postavou, protože i když se jeho knihy – příběhy plné hrůzy, magie a zázraků – pravidelně objevovaly na žebříčcích bestsellerů, měl znepokojivý zvyk urážet lidi, aniž by si to uvědomoval, a pak se bavit jejich zděšením. Právě na Gordonově pohřbu však Štěpánka Edgleyová poprvé zahlédla toho džentlmena ve světlehnědém kabátě. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Derek Landy je irský autor a scenárista.

————————————————

Mezi Likvidátory a Bohobijce vás ve svém příběhu zavede Honza Slívka. Jak si povede hlavní hrdina Samuel Drops – muž, který si užívá života plnými doušky? Opravdu se dokáže postavit jakékoli výzvě?

Bůh a ďábel jsou mrtví. Z jejich těl povstaly tisíce dětí. Slabí parchanti, živící se emocemi a vírou, toužící po absolutní moci a jedinečnosti. Zničili světový řád bez mrknutí oka a bojují o každou duši v postapokalyptickém světě městských států. Čím více služebníků, tím větší Moc. S ní vytvářejí ze svých věrných silné netvory šířící zkázu a smrt. Naštěstí existují na světě Likvidátoři a Bohobijci. Jedním z nich je Samuel Drops. Zabíjí stvůry za peníze, kazí bohům plány a užívá si života plnými doušky. Když narazí na chlapce, který nosí smůlu, svolnou šenkýřku, zákeřnou čarodějku a město obklíčené trolly, bere to jako výzvu. Příliš pozdě si uvědomí, že nejde jen o bitvu mezi dvěma bohy a podivnou shodu okolností…

Likvidátor

Autor: Honza Slívka

Počet stran: 504
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0129-9
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Likvidátor vydalo nakladatelství Epocha v edici Fantastická Epocha.

Ukázka z knihy

Ležet na posteli, byli bychom mrtví všichni. Předtím mi přišlo, jako bych zvenčí slyšel nějaký hluk. Jenže kdo by si ho v podobné situaci všímal? Rachot nyní několikanásobně zesílil. Část rozdrcené stěny ležela na místě, kde stála původně postel. Neudělala to exploze, nýbrž náraz mohutného těla. Naštěstí neproniklo skrz.
Odvalil jsem dívky do strany a vyskočil. (str. 375–376)

Dočtěte si celou ukázku.

O autorovi

Honza Slívka nesnáší davy, a přitom se pohybuje neustále mezi lidmi. Nedělá nic z toho, co vystudoval. Nemá tolik peněz, aby si koupil, co chce. Nevídá dost často přátele, které má rád. Nikdy nenašel zaměstnání, které by ho bavilo. Má odpor k pořádkům, podle nichž současný svět funguje. Největším problémem planety je podle něj přelidnění. Při sledování Armageddonu fandí asteroidu. Přesto žije ve vysněném domě na dokonalém místě, s milovanou ženou a právě si splnil jeden ze svých snů. Další jsou v pořadí. Honza je totiž beznadějný optimista.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

————————————————

Cassandra Clareová si získala srdce mnoha dospělých i dospívajících čtenářů. Pokud máte rádi její příběhy i vy, nenechte si ujít závěrečný díl série o londýnských lovcích stínů Poslední hodina.

Kordélie Carstairsová ztratila vše, na čem jí záleželo. Během několika málo týdnů byl zavražděn její otec, plány stát se parabátai s nejlepší kamarádkou Lucií byly rozmetány na prach a manželství s Jamesem Herondalem se jí rozpadlo před očima. Navíc je připoutána k pramáti všech démonů Lilith, která ji připravuje o schopnosti lovkyně stínů. Po útěku do Paříže s Matthewem Fairchildem Kordélie doufá, že v bouřlivém nočním životě velkoměsta na všechno zapomene. Z domova však přicházejí šokující zprávy: Londýn je znovu ohrožen knížetem pekel Belialem a Tatiana Blackthornová unikla z Nedobytné pevnosti.
Pokud chtějí Kordélie a její přátelé Zbojníci zachránit své město, budou muset sebrat veškerou odvahu, spolknout svou hrdost a znovu si začít navzájem důvěřovat. Jestliže selžou, mohou přijít o všechno – včetně duše. Epické finále série uzavírá trilogii o londýnských lovcích stínů Poslední hodina.

Řetěz z trnů (Poslední hodina 3)

Sága o lovcích stínů
Autorka: Cassandra Clareová

Počet stran: 688
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0634-4
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Řetěz z trnů (Poslední hodina 3) vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Později si James vybavoval jen zvuk větru. Kovový skřípot, jako když nůž přejíždí po skle, a až kdesi hluboko pod tím zvuk zoufalého, hladového vytí.
Kráčel po jakési nekonečné cestě; zdálo se, že před ním tudy nikdo neprošel, protože na zemi nebyly žádné stopy. Obloha nahoře byla stejně pustá. James nedokázal říct, jestli je noc nebo den, zima nebo léto. Před ním se rozprostírala jen holá hnědá země a nad ním obloha barvy chodníku.
A tehdy to uslyšel. Zvedající se vítr mu kolem kotníků vířil suché listí a prach. Jeho zvuk nabýval na intenzitě a téměř překryl blížící se kroky. (str. 9)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Cassandra Clare většinu svého dětství strávila cestováním po světě se svou rodinou. Než jí bylo deset let, žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že se její rodina tolik stěhovala, našla v knihách společníka a všude chodila s knihou pod paží. Svá středoškolská léta strávila v Los Angeles, kde psala příběhy, aby pobavila své spolužáky. Po vysoké škole žila Cassie v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých zábavných časopisech a dokonce i v některých podezřelých bulvárních médiích. V roce 2004 začala pracovat na svém YA románu City of Bones, inspirovaném městskou krajinou Manhattanu, jejího oblíbeného města. V roce 2006 se začala věnovat psaní fantasy na plný úvazek a doufá, že už nikdy nebude muset psát o Paris Hilton. Prvním prodejem profesionálního psaní Cassie byla povídka s názvem „The Girl’s Guide to Defeating the Dark Lord“ v Baenově antologii humorné fantasy. Cassie nenávidí práci doma, protože ji neustále rozptylují televizní reality show a dovádění jejích dvou koček, takže se obvykle vydává psát do místních kaváren a restaurací. Ráda pracuje ve společnosti svých přátel, kteří vidí, že dodržuje termíny. Čeští čtenáři jistě znají knihy ze série Nástroje smrti: Město z kostí, Město z popela a Město ze skla, které se dočkaly již několika vydání.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBohatýr III – Hořící říše

Červenák, Juraj

Argo, 2023

zobrazit info o knizeKoniáš & Bakly – Mrtví muži

Žamboch, Miroslav

Triton, 2023

zobrazit info o knizeDetektiv Kostlivec: Žezlo Prapředků
Detektiv Kostlivec 1

Landy, Derek

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeLikvidátor

Slívka, Honza

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeŘetěz z trnů (Poslední hodina 3)
Sága o lovcích stínů

Clareová, Cassandra

#BOOKLAB, 2023

Napsat komentář