Kapitán Stein a notář Barbarič znovu na stopě zločinu

ohnive_znameni
Již potřetí se klasik světa fantasy rozhodl odklonit se od svého „domovského“ žánru a pustit se v cyklu Kapitán Stein a notář Barbarič do historické detektivky. Tentokrát ožívá prostřednictvím jeho vyprávění stará Bratislava.


Autorem historického detektivního románu Ohnivé znamení, již třetí knihy cyklu Kapitán Stein a notář Barbarič, který vydalo nakladatelství Argo na konci roku 2015, je slovenský spisovatel Juraj Červenák, publikující rovněž pod pseudonymem Thorleif Larssen. Juraj Červenák je známým autorem fantasy (proslul především knihami o barbaru Conanovi, černokněžníku Roganovi, bohatýrovi Iljovi Muromcovi a českém legendárním hrdinovi Bivojovi), filmovým recenzentem a redaktorem časopisů Fantázia, Pevnost a DVD mag. Téměř všechny jeho knihy byly přeloženy do češtiny.

V knižní sérii o dvojici raněnovověkých vyšetřovatelů notáři Barbariči a kapitánu Steinovi (a jeho společníkovi kaprálu Jarošovi) již vyšly tituly Mrtvý na pekelném vrchu (recenzi, jež vyšla na našich stránkách, si můžete přečíst po kliknutí na tento odkaz) a Krev prvorozených.

Červenákův příběh se odehrává v Prešpurku, což je historický název pro současné hlavní město Slovenska, Bratislavu. Joachim Stein, jeho pomocník kaprál Jaroš a notář Matěj Barbarič se snaží rozplést zašmodrchané nitky případu, do nějž patří ztrácející se mladé panny, překupníci s otroky, tajemná sebevražda bývalého rychtáře a záhadný přízrak, který vypaluje svým obětem na těla ohnivá znamení. Když se ukáže, že případ má kořeny v odvěkém soupeření hradní šlechty a měšťanstva, musí vyšetřovatelé přiznat, že je čeká těžká práce.

Červenák se opět ukázal nejen jako skvělý vyprávěč, obratně a plasticky popisující kulisy svého příběhu a držící čtenáře u četby gradací děje a nečekanými dějovými zvraty, ale i jako pečlivý zájemce o historii. Jeho kniha je v rámci příběhu historicky věrohodná, kromě věrných popisů dobové Bratislavy se v ní objevují reálné historické osobnosti. Rovněž hlavní postavy jsou vykresleny uvěřitelně a jejich osobnosti se skvěle doplňují, především co se Barbarovičovy racionality a Steinovy odvahy týče. Celý příběh pak završuje nečekané a šokující vyvrcholení, jímž autor čtenáři ukáže, že jeho detektivní román rozhodně není předvídatelný.

Ačkoli kniha spadá do žánru historické detektivky, lze v ní najít i náznaky fantasy. Magie se nakonec sice ukáže jako dobře nastražená realita, ale to nic nemění na tom, že prvek fantasy knihu posouvá do jiného světla. Titul Ohnivé znamení doporučuji nejen čtenářům, kteří chtějí zažít napětí u dobře napsaného historického detektivního příběhu, ale i těm, jež četli nějakou z fantasy knih Juraje Červenáka a rádi by poznali jeho osobitý styl i v jiném žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhnivé znamení

Červenák, Juraj

Argo, 2015

Napsat komentář