V žilách ti koluje krev lovce stínů

MěstoZKosti
To, co vidíme okolo sebe, je pouhá iluze. Kromě našeho světa je tu ještě jeden, mnohem temnější a nebezpečnější, než si dokážeme představit. Naštěstí jsou tu lovci stínů, kteří se snaží démonům z jiných dimenzí zabránit, ani zničili vše, co má pro lidstvo ještě nějaký význam…

Díky urban fantasy sérii The Mortal Instruments (Nástroje smrti) se americká spisovatelka Cassandra Clareová proslavila po celém světě. Nakladatelství Knižní klub plánuje vydat celou sextalogii, zatím se na knižních pultech objevily v novém vydání pouze první dva díly série, Město z kostí a Město z popela. Letos v prosinci by mělo vyjít třetí pokračování nazvané Město ze skla. Celosvětový úspěch zaznamenala i autorčina trilogie Infernal Devices (Pekelné nástroje).

Stačila jediná noc a dosud nudný život patnáctileté Clary Frayové se změnil k nepoznání. Když se svým nejlepším kamarádem Simonem zamíří do oblíbeného klubu Pandemonium, všimne si modrovlasého kluka s holí, jenž okamžitě zaujme její pozornost. Po očku ho Clary sleduje i uvnitř klubu, a tak vidí, jak mladík následuje nějakou černovlásku do skladu, aniž by si však všiml, že má v patách dva ozbrojené teenagery se zvláštním tetováním po celém těle. Clarissa čtveřici následuje do skladu, v naději, že stihne modrovlasého kluka před tajemnou dvojicí varovat, avšak místo toho se stává svědkyní vraždy.

Důsledkem této události se Clary dozvídá o existenci druhého, mnohem nebezpečnějšího světa, do kterého patří démoni, čarodějové, víly, upíři a vlkodlaci. Naštěstí jsou tu lovci stínů, bojovníci obdaření Zrakem, díky němuž jsou schopni tyto nadpřirozené bytosti vidět v jejich skutečné podobě, a chránit tak svět před jejich ničivou sílou. Jak je ale možné, že je najednou vidí i Clary, i když mezi lovce stínů nepatří?

První díl sextalogie Nástroje smrti vás okamžitě vtáhne do napínavého děje, aniž by vás nechal pořádně se rozkoukat. Autorčin nenáročný styl a velké množství akčních scén vás nutí stále pokračovat ve čtení, až se náhle ocitnete na poslední stránce. Clareové se také podařilo skvěle vystavět linii příběhu tak, že kdykoliv budete mít pocit, že víte, jakým směrem se bude děj dále vyvíjet, nastane takový zlom, který vás bez varování přesvědčí o pravém opaku.

Zatímco hrdinka příběhu Clary ničím nad ostatními hlavními postavami z jiných YA (Young Adult) fantasy nevyniká, nelze totéž říct o ústředním hrdinovi Jaceovi. Svěží dialogy plné ironického humoru vás nejen pobaví, ale dokáží přesvědčit, že jejich autor není jen hlupák s  plnou pusou béčkových frází, ale naopak se dokáže vyjadřovat s elegancí jemu vlastní. Nepředstavujte si však žádného gentlemana v uhlazeném smokingu se sklenkou Martini v ruce, do toho má Jace opravdu daleko. Kožené oblečení, ochranná tetování po celém těle a blonďaté vlasy trčící do všech stran, tak takový je neúprosný lovec stínů Jace.

Román Město z kostí je skvělým prvním dílem, který dokáže čtenáře nalákat, aby si přečetl i ty zbývající. Přestože je v něm většina otázek, které vyplývají na povrch už od samého začátku, průběžně zodpovězena, autorka si nechala několik zadních vrátek, na něž může v dalších dílech snadno navázat.

Zatímco k vývoji děje nemám žádné výhrady, jelikož mu nechybí ani dostatek napínavých scén, ale nepostrádá ani části vysvětlující důležité souvislosti, totéž nemohu říct o jednání některých postav. Hlavní hrdinka jako by občas úplně zapomněla, pro koho se rozhodla riskovat svůj život.

Podivně se začne chovat i postava Jace, když je náhle donucena čelit dlouho utajované pravdě o své rodině. Ze sexy lovce stínů, který si každého jen dobíral, se stává důvěřivá ovce, která každému leze svými vizemi plnými zářné budoucnosti pěkně na nervy. Naštěstí tato póza Jaceovi dlouho nevydrží a poměrně brzy přijde opět k rozumu.

Město z kostí patří k těm knihám, jejichž příběh vás zcela strhne, avšak po jejím dočtení budete cítit nemalé obavy, zda následující pokračování dosáhnou kvality prvního dílu, nebo se autorce dějová linka zvrtne do podoby překombinované telenovely.

Pokud vás příběh Clary a lovců stínů zaujal, nenechte si ujít ani jeho stejnojmennou filmovou adaptaci, kterou hrají od poloviny září v kinech po celé České republice.

 

Ukázka z knihy

Clary cítila, jak se jí za víčky tvoří slzy. Odstrčila Jace a zamířila ke dveřím. „Chci vědět, kam mohla jít,“ řekla a natáhla ruku ke dveřím. „Chci vědět, kam chtěla utéct —“

„Clary, ne!“ Jace ji chtěl zadržet, ale ona už prsty pěvně svírala knoflík u dveří. Rychle se jí v ruce otočil a dveře se rozletěly, jako by do nich strčila. Dorotea s výkřikem neobratně vstala, ale už bylo pozdě. Než stihla Clary dokončit větu, stáhlo ji to dovnitř a vymrštilo do prázdného prostoru. (str. 103)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNástroje smrti 1: Město z kostí

Clareová, Cassandra

Euromedia Group, 2013

V žilách ti koluje krev lovce stínů - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Makyka napsal:

    je tenhle film podle skutečné události?:O:3

Napsat komentář