Jediný paprsek světla uprostřed temnoty

MestoZeSkla
Ve světě lovců stínů nastaly temné časy. Mocnému Valentýnovi se podařilo ukrást už dva Nástroje smrti a je jen otázkou času, než objeví i ten poslední. Jediným člověkem, který je schopen mu ve zničení všech nefilim zabránit, je jeho dcera Clary…

Americká spisovatelka Cassandra Clareová chtěla původně fantasy sérii Nástroje smrti napsat jako trilogii. Jenže svět lovců stínů a podsvěťaňů čtenáře po celém světě uchvátil natolik, že místo toho vytvořila sextalogii, jejíž poslední díl, City of Heavenly Fire (Město nebeského ohně) vyjde v originále na konci května. Nakladatelství Knižní klub u nás dosud publikovalo první čtyři díly série.

V Městě ze skla jsme se ze špinavých ulic New Yorku přesunuli do Alicante, metropole Idrisu, kterou stráží před útoky z jiných dimenzí skleněné démoní věže. Clary se do sídla lovců stínů vydává s cílem najít čaroděje, jenž umí vytvořit lék pro její matku.

Do Alicante zamíří také Lightwoodovi a nešťastnou náhodou i Claryin nejlepší kamarád Simon, upír, který není ve Skleněném městě vítán. Situace je o to horší, že každým dnem hrozí útok bezcitného Valentýna, jenž pátrá po posledním Nástroji smrti. Ten by se měl nacházet někde na území Idrisu.

Clary čekají nejtěžší chvíle jejího života. Dokáže si se všemi nástrahami, které jí osud připletl do cesty, poradit, nebo se ukáže, že na tak těžký úkol její výjimečné schopnosti už nestačí?

Stejně jako oba předchozí díly, Město z kostí a Město z popela, je i třetí díl série Nástroje smrti plný napínavých a dramatických scén. Clareová nezapomněla ani na notnou dávku vtipu a nadsázky, čímž oživila jinak chvílemi nudné dialogy. A protože je kniha navíc napsána velmi čtivě, téměř 480 stran mi uteklo jako voda.

U Města ze skla mám pocit, jakoby Clareová konečně našla rovnováhu mezi prostorem věnovaným vývoji hlavní dějové linie, a částmi, v nichž se podrobněji zabývala komplikovaným vztahem Clary a Jace.

Autorku musím pochválit za dobře zvládnutý vývoj charakteru hlavní hrdinky. Zatímco v prvním díle série na mě Clary působila nemastně neslaně, v jeho pokračování už bylo patrné, že dívka není jen tuctovou postavou, s níž se setkáte v každém druhém YA (Young Adult) románu. Ve Městě ze skla Clary dokázala, že je silnou, charakterově pevnou postavou, jež se spoléhá na sebe a jde si tvrdě za svým cílem.

Naopak Jace se stále drží na úrovni zajímavého ústředního hrdiny, který má své osobité kouzlo a vyčnívá z davu všech milovníků, s nimiž jste se mohli setkat v jiných YA fantasy.

Když se na celou sérii podívám z komplexnějšího pohledu, jejím hlavním nedostatkem, který se objevuje napříč všemi díly, je předvídatelnost. Některá „překvapivá“ odhalení se dala vytušit už ve chvíli, kdy je autorka poprvé zmínila, a toho, co by čtenáři doopravdy vyrazilo dech, bylo velmi poskrovnu.

Clareová mi také dokázala, že, co se týče přílišné komplikovanosti vztahů, značně jsem ji v recenzi předchozího dílu podcenila. Složitost rodinných pout mezi hrdiny ve třetím dílu série už předčila všechny latinskoamerické telenovely a téměř dosáhla úrovně Limonádového Joea. A to už je co říct.

I přes tyto drobné nedokonalosti můžu směle prohlásit, že Město ze skla je zatím nejlepším dílem celé série a upřímně se těším, jak se bude příběh vyvíjet v dalších třech pokračováních. Doufejme, že se bude jednat o knihy alespoň stejné kvality, jakou mají první tři díly, a ne jen pouhé samoúčelné natahování již ukončeného děje.

 

Ukázka z knihy

Jace se mračil. „Něco je špatně,“ prohlásil úsečně. Vyrazil rychlým krokem vpřed a podrážky jeho bot vířily na cestě obláčky prachu, které měly v tom zvláštním světle okrovou barvu. Clary se rozběhla, aby Jaceovi stačila, a snažila se nevnímat protesty svých nohou plných puchýřů. Za další zatáčkou se Jace náhle zastavil, takže do něj Clary zezadu narazila. Za jiných okolností by to byla komická situace. Teď ale ne.

Načervenalé světlo zesílilo a zbarvilo noční oblohu rudou září. Na kopci, na němž stáli, bylo jasno jako ve dne. Z údolí pod nimi k nebi stoupaly sloupce dýmu, jako když černý páv rozvine ocasní pera. Z černého oblaku čněly alicantské démoní věže, jejichž krystalické špičky se jako ohnivé šípy zabodávaly do vzduchu. V hustém dýmu Clary viděla poskakující rudé plameny, rozeseté po městě jako hrstka lesklých drahokamů na tmavé látce.

Zdálo se to neuvěřitelné, ale byla to pravda: stáli na vysokém kopci nad Alicante a město pod nimi bylo v plamenech. (str. 195)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNástroje smrti 3: Město ze skla

Clareová, Cassandra

Knižní klub, 2013

Napsat komentář