Vraždy v královském městě Schemnitz

large
V hornouherském hornickém městě Schemnitz se šeptají legendy o měšťance Barboře Rösslové, jejíž duch se má zjevovat na Pekelném vrchu. Jak souvisí povídačky s vraždami a s tajemným zrádcem, který má dovést turecké nepřátele až za hradby města?

Knihu Mrtvý na Pekelném vrchu, úvodní titul cyklu Stein a Barbarič, vydalo nakladatelství Argo dne 20. března 2014 u příležitosti Velkého knižního čtvrtku, kdy se na pultech knihkupectví objevily, dle názoru nakladatelů, ty nejlepší knihy letošního jara. Autorem tohoto historického detektivního románu s prvky mysteriózního thrilleru je slovenský spisovatel historických, dobrodružných a fantasy románů Juraj Červenák. Jeho romány vycházejí již od roku 1993 a týkají se převážně dob starých Slovanů (cykly Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek (série Dobrodružství kapitána Báthoryho).

Hlavními postavami příběhu jsou dva muži, jejichž osobnosti jsou tak rozdílné, jak jen je to možné. Joachim Stein je vojenským kapitánem, jenž je kromě boje zběhlý i v taktice. Vymyslel geniální trik, pomocí něhož se podařilo vyrvat z tureckého držení důležitou pevnost. Utrpěl však při tom vážné zranění kolene a zdá se, že jeho kariéra aktivního vojáka je u konce. Přesto se tento nezlomný muž chce vrátit do služby a stanout v první linii. Jeho nadřízení se však rozhodnou využít jeho brilantní myšlení a posílají jej do hornouherského města Schemnitz, kde se údajně skrývá člověk, jenž má pomoci Turkům obsadit hornická města v této oblasti. Steinovým úkolem je s pomocí kaprála Jaroše, který evidentně ztratil morálku, zrádce objevit a hrozbu od měst odvrátit.

Ve Schemnitzu se Steinovým a Jarošovým společníkem stane Matěj Barbarič, který sice je synem proslulého turkobijce, ale tím jeho vztah k jakékoliv formě boje končí. Barbarič vystudoval právo a logiku na Karlově univerzitě a stal se notářem, účastnil se i vyjednávání s budínským pašou. Jeho rozptýlením jsou jen alkohol a milenky, dokud nedostane od městského rychtáře na starost kapitána Steina a jeho podivně děsivého pomocníka, kterým má být neustále po ruce. Společně s nimi se pustí do nebezpečného pátrání po zrádci spolupracujícím s Turky. Příběh se však ukáže daleko zamotanějším. Má s ním co dělat nejen děsivé tajemství kolem údajné čarodějnice Barbory Rösslové, ale i vražda jistého zemana Velického, jenž byl překážkou pro postup těžby.

Kniha Mrtvý na Pekelném vrchu zavede čtenáře do Uherska v době Rudolfa II., které je pod tlakem ze strany dotírajících Turků. Detektivní příběh, jímž se vinou náznaky mystiky, má spád a je velmi čtivý. Kombinace faktorů, jejichž důsledkem je, že čtenář se od knihy neodtrhne, dokud se nedoví rozuzlení hlavní zápletky. Autor skryl vraha za spletenec víceznačných důkazů vskutku důkladně, a protože podezřelých je mnoho, lze jen velmi obtížně vyvodit, kdo má protiprávní skutky na svědomí.

Osobnosti hlavních postav jsou vykresleny velice důkladně, ať už jde o mlčenlivého, překvapivě zbožného a nezlomného Steina, tajemného, nemorálního a až děsivě disciplinovaného Jaroše nebo bojácného, ale logicky uvažujícího Barbariče. Čtenář si dozajista rychle najde svého favorita, pokud si, stejně jako já, neoblíbí rovnou všechny tři.

Působivá je i historická přesnost, se kterou autor svůj příběh vypráví. Kromě množství dějinných faktů disponuje kniha i velkou dávkou bezprostřednosti. Autor se rozhodně nesnaží vykreslovat věci v lepším světle, než v jakém doopravdy byly, čtenář je tedy mimo jiné postaven před množství různých situací, které by se mu mohly zdát až nechutné. Tyto scény však jen doplňují obraz tehdejší doby.

Kniha je rozdělena na dvacet kapitol, přičemž na začátku každé z nich je stručný a nikoli vše vypovídající nástin toho, co se bude dít. Díky těmto neurčitým náznakům je čtenář poháněn zvědavostí až k samému konci příběhu. Ten je otevřený a slibuje zajímavé pokračování dvojice „detektivů“ Steina a Barbariče. Úvodní titul série doporučuji všem milovníkům historických detektivních příběhů, kteří se nebojí prožít při čtení i chvíle děsu a napětí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvý na Pekelném vrchu

Červenák, Juraj

Argo, 2014

Napsat komentář