Protestantské spiknutí v raněnovověké Vídni

ďábel v zrcadle
Kdo stojí za útokem na následníka habsburského trůnu? Jde o boj mezi protestanty a katolíky, nebo má náboženská rozepře krýt mnohem děsivější skutečnosti? To musí zjistit kapitán Stein a notář Barbarič dříve, než atmosféra strachu rozdělí i je.

Autorem historického detektivního románu Ďábel v zrcadle, který vydalo koncem roku 2016 nakladatelství Argo, je slovenský spisovatel Juraj Červenák. Juraj Červenák se narodil v Žiaru nad Hronom. Je známý především jako úspěšný a čtený autor fantasy děl, filmový recenzent a redaktor časopisů Fantázia, Pevnost a DVD mag. Je častým hostem rozličných conů. Jeho nejznámějšími knihami jsou tituly o barbaru Conanovi, černokněžníku Roganovi, bohatýrovi Iljovi Muromcovi a o českém legendárním hrdinovi Bivojovi. V současné době žije v Košicích, kde pracuje jako spisovatel a publicista na volné noze. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na jeho knihy Mrtvý na Pekelném vrchu a Ohnivé znamení (recenze se vám otevřou po kliknutí na názvy knih) – jde o první a třetí díl cyklu Kapitán Stein a notář Barbarič (Ďábel v zrcadle je čtvrtým pokračováním této série).

Příběh kapitána Steina, notáře Barbariče a kaprála Jaroše se tentokrát odehrává ve Vídni na přelomu 16. a 17. století. Tam se údajně kuje protestantské spiknutí, jehož hlavním cílem je likvidace těch nejvyšších katolických hodnostářů. Při prvním útoku je vážně zraněn sám arcivévoda Matyáš Habsburský, následník habsburského císařského trůnu. Úkolem trojice vyšetřovatelů je najít útočníka, který má ovšem dle nejrůznějších zkazek pocházet z vysokých kruhů. S probíhajícím pátráním se zvyšuje napětí nejen mezi katolíky a protestanty ve Vídni, ale i mezi jednotlivými vyšetřovateli. Nikdo z nich neví, kde se skrývá zlo a u koho hledat pomocnou ruku…

Kniha Ďábel v zrcadle Juraje Červenáka je obtížně žánrově zařaditelná. Do historické detektivky se tu mísí prvky thrilleru a mysteriózního románu. To vše je důkladně obaleno v akci a velmi dobře vykreslených dobových reáliích, jež čtenáři dokonale zprostředkují atmosféru a prostředí historické Vídně. Autor dokáže se čtenářem umně manipulovat, vláká jej do sítě intrik, falešných indicií a polopravd, takže nelze snadno odhadnout, která sledovaná stopa je správná a která je jen „vějičkou“ na dychtivého čtenáře. Když se čtenář dostane až na konec příběhu, zjistí, že očekávaný „cliffhanger“ se nekoná – závěr možná někoho zklame a jiného zmate, ale autorovi je nutno přiznat, že tohle asi čekal málokdo.

Celkově hodnotím historický detektivní román Ďábel v zrcadle i přes ojedinělé slabé stránky (například nevyužitý potenciál závěru příběhu) jako skvělé čtení plné poutavých chvil s nádechem mystéria. Ve zbylých dílech série se kniha rozhodně neztrácí, naopak udržuje kvalitní úroveň celé řady.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎábel v zrcadle

Červenák, Juraj

Argo, 2016

Napsat komentář