Notář Barbarič a zločin na hradě loupežných rytířů

vlk_a_dyka
Již po páté se v detektivním románu od Juraje Červenáka setkáme s notářem Barbaričem, který se tentokrát pokusí vyřešit záhadné zmizení kastelánovy dcery na hradě na hoře Sitno.

Autorem historické detektivní knihy Vlk a dýka, kterou vydalo nakladatelství Argo roku 2017, je slovenský spisovatel Juraj Červenák. Juraj Červenák je známý především jako úspěšný autor fantasy děl, filmový recenzent a redaktor časopisů Fantázia, Pevnost a DVD mag. Často se rovněž objevuje na nejrůznějších conech. Proslavil se hlavně svými knihami o barbaru Conanovi, černokněžníku Roganovi, bohatýrovi Iljovi Muromcovi a o českém legendárním hrdinovi Bivojovi. Prakticky všechny jeho knihy vyšly z komerčních důvodů v češtině. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na tituly Mrtvý na Pekelném vrchu a Ohnivé znamení.

Příběh knihy Vlk a dýka se odehrává na podzim roku 1599 v okolí (v současnosti slovenského) hradu na hoře Sitno, který byl postaven za účelem obrany cesty k bohatým horním městům. Ačkoli je hrad vybavený početnou posádkou z důvodu obrany před tureckým nebezpečím, z hradu se uprostřed noci ztratí kastelánova cena. Správce hradu požádá o pomoc notáře Barbariče z nedaleké Štiavnice, který se rozhodne rozluštit záhadu na vlastní pěst, bez svých obvyklých pomocníků kapitána Steina a kaprála Jaroše. Do případu se začne zaplétat nejen manželka velmože Illésházyho, nejbohatší a nejmocnější žena v království, ale i krvavá minulost hradu, pověsti o zakletém podzemním vojsku a o krutých loupeživých rytířích.

Více než v předchozích dílech série Kapitán Stein a notář Barbarič se dostává do popředí detektivní linka příběhu. Ta je podkreslena působivým a historicky přesným líčením politické situace a okolí hradu na hoře Sitno. V popředí příběhu stojí samotný notář Barbarič, což je umocněno popisováním děje, na rozdíl od předchozích dílů série, v první osobě. Rozuzlení záhady je poměrně překvapivé a završuje dramatický děj plný zvratů. Nakonec se čtenáři dočkají návratu jedné z hlavních postav předchozích dílů knižní řady.

Jak již bylo poznamenáno výše, v porovnání s ostatními díly série je román Vlk a dýka specifický tím, že dává prostor pouze jedné postavě. Ačkoli mi v příběhu chyběly vtipné i filosofické slovní přestřelky mezi hlavními postavami, jedna ústřední postava dala autorovi prostor více rozvinout detektivní aspekt románu. Červenák svůj příběh okořenil tradovanými pověstmi o hradě na hoře Sitno a tajemnou mysteriózní atmosférou.

Historický detektivní román Vlk a dýka doporučuji nejen fanouškům Juraje Červenáka, ale obecně všem čtenářům, kteří si rádi přečtou kvalitně napsanou historickou detektivku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlk a dýka

Červenák, Juraj

Argo, 2017

Napsat komentář