Nestárnoucí klasika Stephena Kinga

pod kupoli uvodni(1)
Rozklad běžného sociálního společenství, bezmoc, absence jakýchkoliv pravidel, násilí… to všechno najdeme v jedinečném příběhu opravdového mistra, který už patří mezi klasiku. A pokud Kingovo dílo ještě neznáte, prosím, seznamte se!

Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou vydáni napospas svému osudu. Ovzduší se postupně znečišťuje, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze přihlížet zvenčí. Radní s diktátorskými sklony, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku – to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Výsledkem je postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. To vše nabízí Kingova mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí.

Pod Kupolí

Autor: Stephen King
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 904
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7593-511-3
Doporučená cena: 620 Kč

Knihu Pod Kupolí vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Další bolest hlavy. Poslední dobou je míval často. Někdy je zahnal prášky, ale jindy, hlavně v posledních třech nebo čtyřech měsících, se to nedařilo. Jsou to migrény, usoudil doktor Haskell. Junior věděl jenom to, že ho hlava bolí, jako by měl přijít konec světa, a jasné světlo to jen zhoršovalo, zvlášť když bolest teprve nastupovala. Občas si vzpomněl na mravence, které s Frankem DeLessepsem jako malí kluci pálili. Vzali si lupu a soustředili na mravence hemžící se kolem mraveniště paprsky slunce. Výsledkem byli uškvaření mravenci. Jenomže poslední dobou mu připadalo, že když mu nastupuje migréna, proměňuje se mu mozek v mraveniště a oči ve dvojici zvětšovacích skel.

O autorovi

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu, o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle byly natočeny snímky, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob. Knihy Stephena Kinga plné odkazů na americké reálie, populární kulturu a zejména rockovou hudbu, úspěšně propojují fiktivní svět se světem reálným. Do atmosféry obyčejného života, kterou autor umí mistrně navodit, postupně zasazuje prvky nadpřirozené, nezřídka gradující v naprosté inferno. Píše o umělcích potýkajících se s tvůrčími problémy a pronásledovaných nadpřirozenými silami, o zlu na malém městě, o násilí páchaném na ženách nebo o dětském vidění světa. Jeho knihy můžete najít často také ve zpracování audioknihy: Billy Summers, Povznesení, Ústav, Pistolník, TO, Pan Mercedes, Temná věž, Řbitov zvířátek, Osvícení a další. Znát můžete také jeho romány, které vznikly ve spolupráci s Peterem Straubem jako Talisman nebo Černý důmNěkterá jeho díla se dnes řadí mezi kultovní díla, např. Cujo, Nespavost, TO, Z Buicku 8, Pavučina snů, Carrie, Holčička, která měla ráda Toma Gordona a mnohé další.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

——————————————

Můžete si přečíst i článek, který vyšel
k výročí Stephena Kinga.


Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnujeme se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydáváme ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydáváme, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod Kupolí

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

Napsat komentář