Minulost v přítomnosti

King_Straub_CernyDum
Jako děti často umíme něco, co v dospělosti zdánlivě zapomeneme. Někdy si už ani neuvědomujeme, že jsme to ovládali. Za správných okolností se ale zdánlivě ztracená schopnost může vrátit. Osud si nejspíš přeje, abychom ji znovu použili…

V polovině února 2023 vydalo nakladatelství Beta Dobrovský již potřetí knihu autorské dvojice Stephen King a Peter Straub Černý dům (Black House, 2001, česky prvně 2003). Překlad je dílem Lindy Bartoškové.

Smutná zpráva na úvod. Peter Straub, jenž se Stevenem Kingem připravoval celkem dva romány, zemřel v září minulého roku ve věku sedmdesáti devíti let.

Černý dům je právě druhým dílem série, jež vznikla v tandemu King – Straub.  Dvojice titulů začíná románem Talisman (The Talisman, 1984, česky prvně 1996). Černý dům lze určitě číst i samostatně, ale je pravda, že znalost postav i prostředí představených v prvním dílu orientaci rozhodně usnadní.

Tentokrát nás příběh v úvodu zanese do městečka French Landing ve Wisconsinu. Okolím se potuluje vrah, jehož oběti končí zohavené a zbavené některé části svého těla. To, že jde o děti, situaci ještě více dramatizuje. Stopy a hlavně pachatelovy vzkazy vykazují pozoruhodnou shodu se zabijáckým rukopisem již před desítkami let popraveného Alberta Fishe. Žádný div, že nový vrah získá přezdívku „Rybář“. Místní detektiv se snaží přemluvit ke spolupráci Jacka Sawyera, kterého známe právě z Talismanu. Nejde už ovšem o vystrašeného dvanáctiletého kluka, ale o detektiva, který se nedávno rozhodl se svou policejní kariérou skončit. Jenže okolnosti se vyvíjejí jinak. Ve hře tedy máme Jacka s jeho schopností přecházet do paralelních světů, z nichž tak zvaná Teritoria jsou jen jedním z mnoha. Rovněž hledáme někoho, kdo disponuje stejnou dovedností přeskakovat ze světa do světa, leč jehož mysl je ošklivě pokřivená. Máme tu ale i postavy a prostředí z Kingovy Temné věže. Motocyklový gang. A mnoho jiných zajímavých ingrediencí. A samozřejmě titulní Černý dům – místo, které koho schvátí, toho zpravidla již nenavrátí…

King a Straub si opět zahrávají s fantastickými prvky, které jsou smíšeny s detektivním a hororovým žánrem. Černý dům nabízí plnohodnotný a kvalitní příběh, který dokáže zaujmout každého čtenáře, ať už je fanouškem některého z autorů, nebo nikoli. Zajímavý stylistický prvek představuje forma jakoby průletu kamery, kterou autoři zvolili pro představení prostředí, postav, ale i pro rychlé přesuny z místa na místo. Pro čtenáře, kteří jsou zvyklí si předčítaný text vizualizovat do filmových obrazů, jde o prvek, jenž jim bude velice blízký. Obecně je třeba připomenout, že oba autoři nezískali pověst mistrů slova pro nic za nic, což v Černém domě jenom potvrzují. Za sebe mohu prohlásit, že ve druhé knize této série cítím výrazný posun k lepšímu. Zatímco s Talismanem jsem doslova zápasil, tentokrát jsem na žádné drhnutí nenarazil. Zůstává samozřejmě nezodpovězená otázka, zda bych dějem proplul tak snadno i v případě, kdybych první díl neznal.

Černý dům není knihou pro slabé povahy. Kingovi se Straubem se podařilo vytvořit neuvěřitelně působivý a strašidelný svět, který dokáže u čtenářů vyvolat silné emoce. Kniha je plná nevypočitatelných zvratů a momentů, které umějí udržet v napětí od začátku do konce. Závěr knihy nabízí naprosto nečekané vyústění, které snadno překvapí i ty nejzkušenější vyznavače žánru.

Knihu s více než šesti sty stranami tvoří devětadvacet kapitol rozdělených do tří částí: „Vítejte v Žlebech“, „Zmizení Tylera Marshalla“ a „V hlubinách Černého domu“. Na samý závěr svazku přibyl ještě drobný dovětek s názvem „Bylo nebylo kdesi v Teritoriích“.

Černý dům je jednoznačně jedním z nejlepších románů Stephena Kinga a Petera Strauba. Dokáže oslovit fanoušky fantasy, hororu, detektivky i klasické literatury. Pokud hledáte knihu plnou napětí, zvratů a působivých momentů, rozhodně si Černý dům nenechte ujít. Škoda jen, že od tohoto osvědčeného autorského tandemu už nemůžeme ani doufat v  pokračování velice napínavého a trhem prověřeného tématu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerný dům

King, Stephen; Straub, Peter

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

zobrazit info o knizeČerný dům

King, Stephen - Straub, Peter

Pavel Dobrovský – BETA, 2014

Napsat komentář