Kingova detektivka ve formě audioknihy

pan_mercedes_audiokniha
Kniha Pan Mercedes je příběhem o šíleném posedlém vrahovi z pera mistra hororu Stephena Kinga. Díky vydavatelství audioknih OneHotBook můžete úspěšný titul „číst ušima“.

Autorem detektivního příběhu s příměsí nadpřirozena je americký spisovatel Stephen King, jehož osobu snad ani není třeba představovat. Titul Pan Mercedes roku 2018 vydalo jako audioknihu vydavatelství OneHotBook. Na našich stránkách si můžete přečíst nejen recenzi na knižní verzi tohoto románu, ale i recenze na další díly trilogie Bill Hodges – tituly Právo nálezce a Konec hlídky.

Příběh začíná teroristickým útokem neznámého řidiče, který v ukradeném vozu značky Mercedes (musím uznat, že jde o velmi zdařilý product placement) vjede do fronty nezaměstnaných občanů. Ti před budovou pracovní agentury doufají, že získají práci a dostanou tak naději na lepší život v časech ekonomické krize. Řidič z místa činu ujede a i po několika měsících od útoku zůstává jeho totožnost pro policii neznámá (ačkoli čtenáři ji znají již od počátku příběhu). V té době dostane vysloužilý policista Bill Hodges dopis, ve kterém se pisatel představuje jako pachatel vražedného útoku a upozorňuje, že chystá akci daleko větších rozměrů. Má jít o masovou záležitost, při které mohou zemřít tisíce lidí. Bill Hodges musí přerušit svůj život v důchodu a vrhnout se do vyšetřování.

V titulu Pan Mercedes Stephen King dokazuje, že je mistrem jakéhokoli žánru, do kterého se vrhne. Záporný hrdina, kterého vytvořil, je psychicky poznamenaný jedinec, který jako by vypadl z knihy o masových vrazích od Andreje Drbohlava. V jistých aspektech mi připomínal hlavního záporného hrdinu z filmu Psycho. Rovněž postava detektiva Billa Hodgese je velmi dobře zvládnutá – nejde o žádného notorického alkoholika s autistickými rysy, kterých je poslední dobou detektivní žánr až přeplněný. Obzvláště se mi zamlouvalo, že Kingův detektiv dělá chyby, což dodávalo příběhu jiný rozměr napětí.

Vydavatelství OneHotBook si zaslouží velkou pochvalu již za obálku CD s audioknihou. Potěšilo mne, že se drželo vizuálního stylu prvního anglického vydání románu, jehož obálka se svým zkrvaveným deštníkem evokuje, že autor se použití násilí ve své knize rozhodně nebojí. Audioknihu namluvili herec a dabér Jan Kanyza (četl detektivovu linii) a herec Kajetán Písařovic (propůjčil hlas masovému vrahovi). Posluchači mají možnost užít si celých sedmnáct hodin napětí. Jan Kanyza svým pomalým tempem četby a jakoby unaveným hlasem vynikajícím způsobem ztvárnil detektiva v důchodovém věku, Kajetán Písařovic zase prokázal talent dotvořit svým rychlým a energickým přednesem, hraným zajíkáním a zlostným vrčením osobnost psychopata Bradyho. Díky takto působivému přednesu nezůstane posluchač ochuzen o žádné emoce, které by zažil při četbě knihy.

Čtenářům a posluchačům, které audiokniha Pan Mercedes zaujala, doporučuji i seriál, který je podle Kingovy série natočený.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePan Mercedes

King, Stephen – Kanyza, Jan

OneHotBook, 2018

Napsat komentář