Tohle nelidské místo dělá z lidí zrůdy

Osviceni
V roce 1980 vznikl pod taktovkou režiséra Stanleyho Kubricka hororový film Osvícení s Jackem Nicholsonem a Shelley Duvall v hlavních rolích. Předlohou pro něj byl román odehrávající se v horském hotelu Overlook a nyní si jej můžete vychutnat i jako audioknihu.

Horský hotel Overlook se nachází v nejpůvabnějším koutě státu Colorado a zvlášť v zimě budí dojem klidu. Wendy Torrenceová si v něm touží nejen odpočinout, ale také docílit zlepšení narušených rodinných vztahů. Naproti tomu její manžel Jack, zkrachovalý učitel a nevyléčený alkoholik, vzal práci mimosezonního správce tohoto zařízení jako příležitost uniknout životní smůle. Ani jednoho by nenapadlo, jakým hrůzám tady bude muset čelit jejich pětiletý „osvícený“ syn Danny, kterému se v liduprázdných pokojích zjevují mrtví hosté, střílející mafiáni či oživlé zahradní dekorace. Číhá tu čiré zlo právě na ně? Možná, i když ani jejich předchůdci nedopadli na téhle ponuré štaci právě nejlíp…

Ohlasy na audioknihu

Tohle vás zaručeně vyděsí… ale za doslova výbušné vyvrcholení to stojí.

-  Cosmopolitan

Osvícení (audiokniha)

Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček
Interpret: Petr Jeništa 

Vazba: CD
ISBN: 8594169481135
Doporučená cena: 449 Kč

Audioknihu Osvícení vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Stephen-KingStephen King je jeden z nejproduktivnějších a nejúspěšnějších spisovatelů současnosti, který je známý především jako autor hororů. Roku 1970 absolvoval na univerzitě v Oronu ve státě Maine obor angličtina a tvůrčí psaní se zaměřením na pedagogiku. Už při studiu psal povídky – první s názvem Skleněná podlaha mu vydali v časopise Startling Mystery Stories v roce 1967. V tvorbě pokračoval i po ukončení školy, kdy nemohl sehnat práci jako učitel a pracoval v prádelně; jeho povídky v té době vycházely v pánských časopisech. Na jaře roku 1974 mu vyšel první román Carrie, který se stal bestsellerem. Po tomto úspěchu se začal psaním naplno živit. Během své kariéry napsal okolo čtyřiceti románů a může se pochlubit také tím, že většina jeho knih byla převedena na filmové plátno – mezi ty nejslavnější patří Osvícení, na které o více než 30 let později navázal román Doktor SpánekCarrieTOMiseryŘbitov zviřátekVykoupení z věznice ShawshankZelená míle či série Temná věž. Ve své tvorbě se nevyhýbá ani oblasti krimi – značného ohlasu dosáhla trilogie o detektivovi ve výslužbě Billu Hodgesovi: Pan MercedesPrávo nálezceKonec hlídky, podle níž byl natočen stejnojmenný seriál s Brendanem Gleesonem a Harrym Treadawayem v hlavních rolích.

O interpretovi

Absolvent pražské konzervatoře Petr Jeništa působil zprvu v Divadle F. X. Šaldy v rodném Liberci, v hradeckém Klicperově divadle a také na elitních brněnských scénách (Husa na provázku, HaDivadlo, ND Brno). Od roku 2013 je ve stálém angažmá v Divadle Na zábradlí. Filmové a televizní diváky zaujal rolemi ve snímcích Nuda v Brně (2003), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005), Kuličky (2008), Proměny (2009), Příběh kmotra (2013), Hlas pro římského krále (2016) anebo v seriálech Život a doba soudce A. K. (2014), Já, Mattoni (2016) a Bohéma (2017).

Zdroj informací a fotografie: vydavatelství OneHotBook


OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsvícení (audiokniha)

King, Stephen

OneHotBook, 2019

Napsat komentář