Vražedný klaun nedá čtenářům spát již třicet let!

to-king
Klaunové bývají považováni za nosiče dobré nálady a smíchu. Z klauna, jehož předobrazem je americký sériový vrah Johnem Waynem Gacym, vám však veselo nebude.

Hororový román To (v originále It), považovaný za nejlepší horor všech dob, slaví roku 2016 třicet let od svého prvního vydání. Nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta si k této příležitosti připravilo další vydání slavného románu v jubilejní dárkové edici a také v běžném vázaném vydání. Autorem knihy je Stephen King, který na ní pracoval celé čtyři roky. O tom, že se mu práce vyplatila, svědčí tisíce pochvalných recenzí pocházejících od čtenářů z celého světa.

Stephen King je právem zván mistrem hororu. Jeho knihy se pravidelně umisťují na předních místech žebříčků nejprodávanějších knih a sklízejí jednu prestižní literární cenu za druhou. Ze sáhodlouhého seznamu jimi napsaných knih jmenujme například romány Pistolník (jde o první díl monumentální ságy Temná věž), Pan Mercedes, Právo nálezce, Revival nebo sbírky povídek Všechno je definitivní a Bazar zlých snů. (Po kliknutí na názvy knih se vám zobrazí jejich recenze).

Dle svých vlastních slov píše King nejraději dlouhé romány, které mu dávají možnost vytvořit si se čtenářem osobní vztah. V knize To má na rozvíjení vztahů nepochybně mnoho prostoru – román čítá přes tisíc stran. Tento rozsah mu umožnil vytvořit velmi realistický příběh, ve kterém čtenáře detailně seznamuje s každou z hlavních postav, podrobně rozebírá její motivace, vnitřní pochody, minulost i „kostlivce ve skříni“. To však z knihy nedělá rozvláčné pojednání o podružnostech. Naopak. Každá věta má svůj smysl a perfektně dokresluje děsivou a ponurou atmosféru příběhu, ve kterém i veselejší momenty vyvolávají ve čtenáři podivný pocit, že zanedlouho se stane něco hodně ošklivého.

Děj knihy se odehrává ve smyšleném americkém městě Derry ve státě Maine v letech 1957–1958 a 1984–1985. Malí bratři Bill a George spolu vyrábějí lodičku z papíru. Jelikož je Bill nemocný, jde ji mladší George pustit na vodu sám. Naivní dítě se nechá nalákat klaunem jménem Pennywise na nafukovací balónek, což ho stojí život. Bill, neustále se obviňující z bratrovy smrti, se stává hlavou klubu Smolařů. Ten čítá sedm dětí (koktající Bill, astmatik Eddie, Žid Stanley, černoch Mike, chudá dívka Beverly, užvaněný Richie a obtloustlý Ben), které jsou šikanovány trojicí chlapců – Henrym, Krkavecem a Viktorem.

Dětí, které jsou pohřešovány a následně nalezeny mrtvé, neustále přibývá a Smolaři zjišťují, že tento vražedný cyklus se opakuje každých dvacet sedm let. Zdá se, že za vraždami stojí nadpřirozená entita To, jež se objevuje v různých podobách (například klaun, malomocný, krev, vlkodlak a podobně) a skrývá se v domě číslo 29 na Neibolt Street. Vydají se tam a podaří se jim To zranit. Po obtížném boji a několika ztrátách parta To přemůže, ale nezabije. Přátelé proto skládají přísahu, že pokud by se To opět objevilo, pokusí se ho zabít. Ta chvíle přichází po sedmadvaceti letech, kdy se v Derry začínají množit podivné vraždy…

Stephen King je geniálním spisovatelem. To dokazuje nejen fakt, že v knize dlouhé přes tisíc stran nenajdete ani jedno vyloženě „hluché“ místo, ale i to, že dokáže pracovat s různými dějovými i časovými rovinami zároveň, aniž by z toho čtenáři šla hlava kolem. Kingem vytvořená záporná postava je dokonalým ztělesněním zla po všech možných stránkách. Vražedné To je cosi neurčitého, co prostupuje celé město a všechny jeho obyvatele, aniž by si toho někdo kromě party dětí povšiml. Tato nespecifičnost v čtenáři vzbuzuje strach, který vyplňuje každé slovo v knize, i když autor zrovna nepopisuje žádnou hororovou scénu.

King dokáže několika slovy vyvolat takovou hrůzu, že kdejaký hororový film vedle jeho knih vypadá jako nevinná pohádka pro děti. Knihu To by si měl přečíst každý fanoušek hororu, jde o v tomto žánru takřka povinnou četbu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

Vražedný klaun nedá čtenářům spát již třicet let! - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Lukulda2008 napsal:

    Dobrý den,zrovna čtu To a narazila jsem tam na slovo INIMICKY a nemohu přijít na jeho význam mohli by jste mi prosím poradit??Moc děkuji Borská

Napsat komentář