Místo, kde se čeká na smrt

Zelena_mile_kniha
Zelená míle je jedním z děl, která si celosvětově získala miliony fanoušků ve své knižní i filmové podobě. Lehce mysteriózní román u nás nyní vychází již ve čtvrtém vydání.

Knihu Zelená míle, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta, napsal světoznámý spisovatel hororů a thrillerů Stephen King. Román původně vycházel na pokračování – šest samostatných částí bylo postupně vydáváno v přibližně měsíčních intervalech od května do října roku 1996. Úspěch příběhu dokládá fakt, že v roce 1997 zvítězil v kategorii Román v rámci Bram Stoker Award. Roku 1999 byl dle něj natočen film Franka Darabonta s Tomem Hanksem a Michaelem Clarkem Duncanem v hlavních rolích. Snímek je vedle Vykoupení z věznice Shawshank (natočeného rovněž dle knižní předlohy od Stephena Kinga) považován za jeden z nejúspěšnějších snímků všech dob. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi na audioknihu Zelená míle.

Děj románu vypráví retrospektivně Paul Edgecomb – bývalý dozorce v americké věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. Jeho vzpomínky zavádějí čtenáře do roku 1932, kdy se Amerika zmítala v hospodářské i společenské krizi. V tento rok do věznice přivezli mohutného obra Johna Coffeyho, odsouzeného za údajnou vraždu dvou malých dívek. Otázka viny však není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá.

Zelená míle se od jiných knih Stephena Kinga liší. Autor výjimečně zvolil slohovou úspornost a vynechal sáhodlouhé popisy, pro které se stal proslulým. Co však zůstává stejné, je syrovost příběhu a dokonale vyvedená psychologie postav. King často akcentuje témata, která rezonovala společností v době, kdy svůj příběh psal – některá z těchto témat, jako například rasově podmíněné předsudky, jsou aktuální dodnes. Zelená míle překypuje emocemi, a i přesto, že se děj odehrává ve velmi depresivních podmínkách, nacházíme v knize lidskost, respekt a úctu.

Jak je u Kinga zvykem, objevuje se v Zelené míli nadpřirozeno, ačkoli jde spíše o doplňující element, který má dokreslit dominující konflikt dobra se zlem. Knihu doporučuji jak skalním fanouškům Stephena Kinga, tak čtenářům, kteří s jeho tituly teprve začínají, ale nechtějí se hned pouštět do některého z jeho epických děl (jako je například Svědectví nebo Temná věž).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZelená míle

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář